De ce vedem arbitrii români în cupele europene imediat după prestații contestate din Superliga? Răspunsul vine în premieră chiar de la Istvan Kovacs, cel mai bine cotat oficial de joc român! EXCLUSIV

Manchester City players appeal to Referee Istvan Kovacs after a penalty is given against them during the UEFA Champions League Semi Final, First Leg, at the Etihad Stadium, Manchester. Picture date: Tuesday April 26, 2022.,Image: 686289037, License: Rights-managed, Restrictions: Use subject to restrictions. Editorial use only, no commercial use without prior consent from rights holder., Model Release: no, Credit line: Profimedia
Vezi galeria foto - 8 poze

O întrebare frământă mai mereu suporterii fotbalului din România, dar și pe cei implicați în fenomen din postura de jucători, antrenori, manageri sau finanțatori. Mai cu seamă atunci când etapele din Superliga furnizează arbitraje ce stârnesc polemici iar brigada implicată în aceste meciuri oficiază, la numai câteva zile distanță, meciuri de top în…. competiții europene! De ce sunt delegați arbitrii români în cupele europene deși greșesc în ultima etapă din Superliga?

În exclusivitate pentru ProSport, cel mai bine cotat arbitru român al momentului, Istvan Kovacs, aduce clarificări și explică tot acest context specific. Intervenția lui e parte din confesiunea amplă oferită cititorilor noștri în cadrul rubricii „Dialoguri fără vloguri”.

Arbitrii români în cupele europene, imediat după prestații contestate în Superliga. De ce?

La doar 39 de ani, Istvan Kovacs se poate mândri cu un portofoliu impresionant de delegări în competiții fotbalistice de cel mai înalt nivel. A atins borna celor 20 de meciuri în grupele Ligii Campionilor, a oficiat la EURO 2020 și a fost în lotul Mondialului 2022. În plus, partide cu super jucători și echipe formidabile, de la Real Madrid și Manchester City până la PSG, Liverpool ori Borussia Dortmund.

Pentru mulți din fotbalul nostru și din tribune, pare un paradox faptul că un arbitru român care are o evoluție contestată într-o etapă din Superliga poate conduce, la doar câteva zile distanță, un meci de top din cupele continentale. L-am întrebat pe Istvan Kovacs să ne împărtășească în linii mari dacă există o explicație pentru această situație. Iar clarificările se bazează pe modalitatea de evaluare a arbitrilor, dar și pe timing:

Contează evoluția ta ca arbitru în precedentele delegări europene și evaluarea prestațiilor tale la nivelul sezonului intern, per total (pentru delegările internaționale – n.n). Nu are cum să influențeze direct ce-ai făcut în ultima etapă din campionat, oricum delegările europene se realizează mult înainte, ca timp, față de etapa din campionat. Iar valoarea unui arbitru reprezintă un standard, dincolo de greșelile interente, inevitabile. În baza acelui standard constant pe care îl furnizezi ești delegat”

În acest sezon, 2023/2024, Istvan Kovacs a oficiat deja în grupele Ligii Campionilor la meciurile Newcastle – PSG 4-1, Arsenal – Sevilla 2-0, AC Milan – Borussia Dortmund 1-3 și FC Porto – Șahtior Donețk 5-3. În plus, are două partide conduse în preliminariile acestei competiții continentale.

Dialoguri fără vloguri la episodul 6, cu Istvan Kovacs

ProSport găzduiește rubrica specială “Dialoguri fără vloguri”, realizată de Gabriel Berceanu, în care descoperi dezvăluiri explozive, confesiuni emoționante și povești în premieră cu personajele fotbalului românesc. Dialoguri fără vloguri” propune un format alternativ de calitate, în plină ofensivă a contentului video: puterea cuvântului mărturisit, dincolo de presiunea înregistrărilor audio sau a camerelor video. Jurnalism sportiv de colecție, vorbele care contează, cuvintele care rămân.

Episodul complet cu dezvăluirile celui mai bine cotat arbitru român, Istvan Kovacs, este disponibil AICI!

Descoperă toate celelalte episoade captivante din „Dialoguri fără vloguri”:

Publicat: 14 01. 2024, 21:23