Debutantul Luis Phelipe, urmărit pas cu pas în FCSB – UTA Arad 4-0! Ce „bile” albe și negre a avut brazilianul de 22 de ani utilizat pe trei posturi cu care Gigi Becali ar putea da lovitura dacă are răbdare și va învăța să-l exploateze! SPECIAL
Achiziționat în acest mercato de iarnă de la Poli Iași pentru 200.000 de euro, brazilianul Luis Phelipe a fost singurul nou-venit titular în FCSB – UTA Arad 4-0, primul meci oficial al roș-albaștrilor din 2024. Pe Arena Națională, cu UTA Arad pregătită de Mircea Rednic, extrema a avut șansa să impresioneze suporterii și patronul, iar cum timpul pentru asta este extrem de scurt la FCSB, cu atât mai interesant e să vedem ce-a reușit!
ProSport a urmărit pas cu pas evoluția fotbalistului de 22 de ani care a mai fost legitimat în Austria (RB Salzburg, Liefering) și Elveția (Lugano) la precedentele lui experiențe europene. Iată cum arată bilanțul său după primele minute jucate în Superliga pentru echipa lui Gigi Becali!
Luis Phelipe în FCSB – UTA Arad 4-0. Energic, motivat, se întrevede tehnica și prin emoții
Utilizat pe post de extremă dreapta în 4-3-3, nu tocmai postul său de bază, și pe un ger aprig când anul trecut la Paysandu făcea plajă probabil la Oceanul Atlantic, Luis Phelipe a început prima repriză energic și motivat. Element integrat în presingul agresiv și avansat al echipei lui. Departe de stereotipurile negative ale brazilienilor tehnici, a pus osul, ba chiar l-a dărâmat din primul minut pe masivul stoper Conte.
Înțepat, mereu pregătit să ajute, harnic și proactiv, debutantul roș-albaștrilor și-a arătat puțin din calitățile tehnice, sub pojghița emoțiilor și a frigului. El a construit prima ocazie a FCSB în minutul 14, un-doi inspirat cu Crețu în flanc și centrare ideală a fundașului. Filtrează bine pasele, inclusiv cea spre Radunovic în careu (33), aproape trece printre doi arădeni în careu după alt un-doi, acum cu Băluță (36), culcă adversarul din fentă și trage în blocaj (44).
Implicat la nașterea ambelor goluri. Multe stângăcii pentru o repriză, dar e totuși prima!
Luis Phelipe a contribuit la ambele goluri marcate de Olaru în prima repriză. Întâi, a ezitat să tragă din prima iar șutul său, deviat în corner, a dus la faza fixă din care Olaru a șutat magnific pentru 1-0. Apoi, la doar două minute distanță, brazilianul s-a zbătut eficient în zonă centrală, a recuperat balonul. Pasă la Olaru, mingea ajunge apoi la Băluță, dintr-un carambol se întoarce la căpitanul FCSB și se face 2-0.
În același timp, cam multe stângăcii pentru o singură repriză. Dar să nu uităm că e totuși prima, oficială, pentru FCSB. A ratat pase relativ ușoare, la mijlocul terenului (minutele 25 și 31), apoi o combinație în viteză la care pasa lui din final l-ar fi lăsat pe Crețu singur cu portarul (27). Și, mai ales, în minutul 30, a părut copleșit. A primit în poziție ideală în colțul dreapta al careului arădean, a așteptat secunde bune fără sens, finalmente a șutat cu stângul dar… balonul s-a prelins în aut, pe partea stângă a terenului!
Stingher în dreapta, din cel puțin trei motive, își caută spațiile
În primele 45 de minute, Luis Phelipe s-a poziționat mai degrabă spre zona centrală a ofensivei, în dese rânduri. Asta din trei motive.
Urcările fundașului dreapta Crețu, foarte eficiente, l-au făcut pe brazilian să acopere o zonă în spatele vârfului. De multe ori a căutat-o inteligent, în avans, trăgând fundașul stânga de la UTA spre marcaj și eliberând flancul pentru urcările lui Vali Crețu. Când l-au găsit, diagonalele l-au pus pe apărător în poziții periculoase. De apreciat și faptul că brazilianul a acoperit în câteva rânduri util, pe fază defensivă, urcările lui Crețu când UTA a părut să încerce contraatacul.
Al doilea motiv ține de faptul că mai toată construcția ofensivă FCSB s-a înclinat pe latura stângă a terenului. Cumva firesc, pe linia Radunovic – Olaru – Tavi Popescu. Dornic să se implice, Luis Phelipe a coborât util, s-a deplasat spre ax, cerând mingea ca să intre în dinamică.
Nu în ultimul rând, pentru că Phelipe tinde să arate că are un potențial veritabil de jucător exploziv în spatele vârfului. Și nu ca winger, cel puțin nu în dreapta. În prima repriză a și trecut în flancul stâng, fără să facă rocadă cu Tavi Popescu, prins de elaborarea atacului.
Randament retezat pe post de vârf
După pauză, cu Pantea coleg de bandă în locul lui Vali Crețu, brazilianul debutant a început la fel de dezinvolt. Ochind și mai isteț spațiile de fructificat în ofensivă, aproape să împingă mingea în gol din postură de atacant central dacă Lixandru i-ar fi pasat în buza porții (56). S-a mai dus tracul, însă și prezențele concrete în arhitectura echipei s-au rărit, pe fondul unui suport mai subțire în bandă din partea lui Pantea.
Trecut în poziție de vârf, Phelipe i-a lăsat extrema lui Alex Băluță. Nu a convins, nici nu avea cum, până la urmă. Pare tipul de jucător pe care nici fizicul nu-l recomandă pentru așa ceva, nici calitățile lui speciale, de cu totul altă factură. La nivel fizic, ajunge sufocat de stoperii impozanți sau sfârșește faultând. Iar inspirația cu care poate lansa un atacant pur-sânge sau debloca în marginea careului o fază încâlcită dispare mistuită în poziționarea lui ca vârf, într-un exercițiu de antrenorat…
În minutul 74, lăsat singur cu portarul dintr-o pasă, ce-i drept, prea tare a lui Băluță, s-a văzut că nu are flerul cinic de „profitor” în careu.
A încheiat în flancul stâng. În apele lui, dar fără să rupă norii
Ultimul sfert de oră l-a prins pe Luis Phelipe în extrema stângă, postul lui de bază. Și cu Compagno, atacant-pivot, alături. Iar Miculescu pe flancul drept. Deși 3-0 pentru ai săi, brazilianul a insistat să se remarce mai mult. Cursă din linie spre marginea careului, slalom cu viteză calculată, pasă bună spre Lixandru, șut în blocaj (77). E în poziție ideală, dar Miculescu simte presiunea acută de a-și câștiga minutele și încearcă un șut pretențios în loc să îl servească (81).
Per total, având în vedere și prestația oaspeților, a părut un meci amical în prelungirea cantonamentului de iarnă, în care patronul și Charalambous încă vor să se convingă unde să-l așeze pe brazilianul Luis Phelipe. Utilizat pe trei posturi la debut, pare că tocmai pe un al patrulea, în spatele unui atacant central veritabil, ar putea da randamentul maxim. Dar e încă prea devreme pentru concluzii, în ceea ce îl privește. Sunt, totuși, semne clare, având în vedere și faptul că vorbim de un fotbalist de 22 de ani, că Gigi Becali ar putea da lovitura. A investit 200.000 de euro, acum mai are nevoie doar răbdare și inspirație cu Luis Phelipe 🙂