Decizia Guvernului amenință viitorul Superligii! LPF a declanșat un plan de urgență, după anunțul care sperie patronii din România: „Nu poți să ne faci asta!” | EXCLUSIV

Decizia Guvernului amenință viitorul Superligii! LPF a declanșat un plan de urgență, după anunțul care sperie patronii din România: „Nu poți să ne faci asta!” | EXCLUSIV
Vezi galeria foto - 4 poze

Decizia Guvernului amenință viitorul Superligii, iar LPF a declanșat un plan de urgență, după anunțul care sperie patronii din România, inclusiv pe Gigi Becali, care s-a exprimat deja foarte clar pe seama acestui subiect.

Decizia Guvernului amenință viitorul Superligii! LPF a declanșat un plan de urgență, după anunțul care sperie patronii din România: „Nu poți să ne faci asta!”

După cum se știe deja destul de bine, Guvernul României este pe cale să adopte noi taxe care urmează să afecteze mai multe domenii de activitate, inclusiv sportul, acolo unde se va încerca implementarea creșterii taxării contractelor de activitate sportivă.

Acest lucru ar urma să afecteze foarte mult cluburile din Superliga, în special pe cele susținute din bani publici, dar și pe cele private, întrucât, în mod evident, ele vor fi nevoite să plătească mai mulți bani pentru a asigura salariile sportivilor, comparativ cu situația din prezent.

Contactat de ProSport pe seama acestui subiect, Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal din România, a avertizat că această măsură va conduce la îngreunarea activității cluburilor profesioniste de fotbal din țara noastră și a anunțat că are în plan să poarte discuții pe baza acestui proiect atât cu reprezentanții FRF, cât și cu Guvernul României.

„Decizia noii impozitări a salariilor din sport, care se duce undeva la 30 la sută, este una care va afecta în mod grav fotbalul românesc. Gândește-te că e aproape o triplare a datoriilor către Stat. Într-o activitate cum e cea de la un club de fotbal, cele mai mari cheltuieli le reprezintă salariile. Avem echipe cu bugete mai mici, dar care au salarii de 1,5 milioane de euro. Pentru ele, automat dispar 300.000 de euro.

La cele mai mari, unde salariile ating 3 sau 4 milioane de euro, afectarea este între 600 și 800 de mii de euro! E imens! Nu poți lua astfel de măsuri peste noapte, fără să le anticipezi. Fără să vii să întrebi oamenii din acel domeniu, fără să îi previi cu un an sau doi înainte. O să discut și cu secretarul general al FRF și vom încerca să discutăm apoi cu cei din Guvern. Sunt afectate și handbalul, și baschetul.  Peste tot unde există salarii mai bunicele.

Vom fi trași în jos față de toate celelalte cluburi de fotbal din zonă, care acum au bugete comparabile sau puțin mai bune”, a declarat Justin Ștefan pentru ProSport.

Gigi Becali a făcut un anunț apocaliptic în legătură cu acest subiect 

În direct la ProSport Live, patronul de la FCSB a spus nici mai mult nici mai puțin decât că sunt șanse foarte mari ca multe dintre cluburile private din Superliga să își închidă activitatea la un moment din cauza acestor noi prevederi fiscale.

De asemenea, el a punctat că ar urma ca în România să mai existe în linii mari doar cluburi finanțate din bani publici, aspect ce ar fi contraproductiv, în special pe plan european.

Păi dacă ne mai și taxează, trebuie să închidem porțile. O să îngreuneze activitatea mai mult, ce să facem? Ce pot să fac? Măcar atât ne lăsau. Să ceri bani de la stat pentru fotbal nu e normal. Trebuie să ceri de la primării să îți facă stadioane, pentru că populația vrea fotbal. Și să facă stadioane, da, asta poți să ceri.

 

Dar să ceri bani de la stat pentru fotbal să dai salarii, nu mi se pare normal. Să vii să suprataxezi, iar nu mi se pare normal, tot ne descurcam greu. Privații vor închide și vor rămâne Consiliile Locale să facă echipe de fotbal și nu vom mai avea fotbal, nu pot să se descurce în cupele europene”, a spus Gigi Becali, la ProSport Live.

Care sunt modificările fundamentale presupuse de această intenție a Guvernului României

Pe de o parte, cluburile finanțate din bani publici vor avea parte de un plafon salarial maxim de 30.000 de lei net, adică de maxim 6.000 de euro, când vine vorba despre contractele de activitate sportivă.

Pe de altă parte, și cluburile private vor avea parte de anumite probleme de acest gen, în sensul că taxa pe contractele de activitate sportivă va crește de la 11% din salariul net la 30%, astfel încât costurile generate în plus față de situația din prezent vor fi considerabile.

Acest proiect de lege privind noile măsuri fiscale a fost deja publicat și urmează să ajungă în scurt timp în circuitul parlamentar. În prezent, el încă se află în stadiul de dezbatere publică, astfel încât oamenii care conduc fotbalul românesc au timp să atragă atenția asupra aspectelor pe care le consideră dăunătoare. Rămâne însă de văzut dacă părerile lor vor fi și ascultate de către politicieni.

În mod evident, aceste modificări de regim fiscal vor afecta cluburile susținute din bani publici din toate sporturile din România. Fără îndoială că problemele cele mai mari le vor avea cei de la CSM București, care cel puțin la secția de handbal feminin plătesc în prezent salarii mult peste acel plafon de 6000 de euro care ar urma să fie adoptat, cel mai elocvent exemplu în acest sens fiind cel al Cristinei Neagu.

Publicat: 20 09. 2023, 10:36
Actualizat: 20 09. 2023, 10:44