Declarații incredibile în ziua în care Universitatea Craiova împlinește 75 de ani: „El a a fost patronul Craiovei Maxima! El numea antrenorii, decidea transferurile și făcea echipa de start!”| EXCLUSIV
Universitatea Craiova împlinește azi, 5 septembrie, 75 de ani de existență. Trei sferturi de secol cu magie alb-albastră, fotbaliști uluitori și povești inegalabile. Prima partidă disputată a fost pe 5 septembrie 1948, când echipa UNSR (Uniunea Națională a Studenților din România) Craiova, cu antrenorul Polojinski pe bancă, a întâlnit la Filiași echipa locală. Cea mai frumoasă perioadă din istoria clubului rămâne, fără îndoială, Craiova Maxima. Echipa din anii ’80 care făcea ravagii în cupele europene, cu jucători incredibili. Balaci, Cămătaru, Ștefănescu, Țicleanu, Geolgău, Crișan, Lung, Donose, Beldeanu, Ungureanu, Cârțu, Tilihoi… Declarații incredibile oferă o nouă perspectivă asupra eroilor din spatele scenei și a influenței lor!
Declarații incredibile despre influența lui Ștefan Andrei și Adrian Păunescu
În acei ani ai fotbalului românesc sub comunism, protectorii Universității Craiova au fost Ștefan Andrei, om politic în funcția de Ministru de Externe al României pentru perioada 1978-1985, și marele poet Adrian Păunescu. Amândoi olteni, primul din Livezeni, Podari, iar al doilea născut la Chișinău dar cu copilăria trăită la rudele din Oltenia, la Bârca.
Astăzi, Craiova înseamnă în fotbal două echipe. CS Universitatea Craiova, club legat de numele lui Mihai Rotaru și formație pregătită în prezent de Laurențiu Reghecampf, și FCU Craiova, clubul lui Adrian Mititelu. Convulsiile trecutului recent și ale zilelor de azi le cunoaștem toți. Însă, la ceasul aniversar de 75 de ani al Universității, avem o mărturie din interior despre Craiova Maxima, echipa și perioada de performanță cea mai înaltă pentru fotbalul Olteniei, care așteaptă reacții!
„Echipa de start cu Kaiserslautern și Benfica a trecut prin Păunescu!”
Invitat la rubrica „Dialoguri fără Vloguri” din ProSport, Adrian Mititelu, fost membru în galeria Științei din perioada Craiova Maxima, apropiat al jucătorilor și, ulterior, la 36 de ani, devenit patronul clubului din Bănie, a făcut câteva declarații tari, care prezintă o perspectivă tranșantă asupra realităților din culisele anilor de glorie ai echipei. Practic, Mititelu spune că Adrian Păunescu este ceea ce azi am numi fără echivoc un patron al Craiovei Maxima, ba chiar unul implicat total în viața echipei! Iată ce spune Adrian Mititelu:
Craiova Maxima a fost o conjunctură fericită de multe talente la un loc, dar mai ales prin implicarea lui Adrian Păunescu și Ștefan Andrei. Păi, Păunescu era ca un patron atunci! Păi nu făcea nimic antrenorul Constantin Oțet, și nici alți antrenori, fără să-l întrebe pe Păunescu! Echipa de start a Craiovei pentru Kaiserslautern și Benfica a trecut prin Păunescu! El decidea la club transferurile, alegea antrenorii, decidea primul 11! Rol de patron! Iar fără el, nu ar fi existat nimic”
Iubitor cu patimă al Olteniei, al fotbalului și al Științei, Adrian Păunescu este și cel care a scris imnul Universității, dar și pe cel al Rapidului. Două dintre cele mai frumoase cântece din istoria fotbalului românesc! Meciurile la care face referire Adrian Mititelu, cu Kaiserslautern și Benfica, sunt reperele europene ale Craiovei Maxima. În sezonul 1982/1983 al Cupei UEFA, oltenii au ajuns în semifinalele competiției, trecând printre altele de Bordeaux și Kaiserslautern, pierzând dramatic în penultimul act după două rezultate de egalitate cu Benfica (0-0 în deplasare și 1-1 pe teren propriu, se utiliza regula golului în deplasare).
Dicursul lui Adrian Mititelu este unul care recunoaște meritele lui Ștefan Andrei și, mai ales, Adrian Păunescu, ba chiar mai mult, consideră că aportul acestora ar trebui să beneficieze de recunoștință din partea prezentului:
Lângă imaginea Craiovei Maxima, vă spun, Adrian Păunescu și Ștefan Andrei ar trebui să aibă tablouri mari, foarte mari!”