Dinamo, în marcajul FRF. Șefii „câinilor” caută soluții și s-au adresat Federației Române de Fotbal pentru a scăpa de monitorizarea financiară legată de încălcarea pragului de rentabilitate. Care sunt soluțiile și ce spune Andrei Nicolescu? | EXCLUSIV

Conducerea lui Dinamo, pusă la zid de Florin Prunea
Vezi galeria foto - 4 poze

Șefii lui Dinamo caută soluții și s-au adresat Federației Române de Fotbal pentru a scăpa de monitorizarea financiară legată de încălcarea pragului de rentabilitate, situație care ar putea produce, în primă instanță, o nouă interdicție la legitimări și transferuri de jucători.

Tatonări cu FRF. Șefii lui Dinamo caută soluții și s-au adresat Federației Române de Fotbal pentru a scăpa de monitorizarea financiară legată de încălcarea pragului de rentabilitate. Care sunt soluțiile și ce spune Andrei Nicolescu?

Dinamo se află sub monitorizarea Federației Române de Fotbal în ceea ce privește pragul de rentabilitate. Societatea a încălcat prevederile din regulamentul de licențiere legat de rezultatele financiare ale ultimilor trei ani, a înregistrat un deficit de aproximativ 12 milioane lei și, până la sfârșitul acestei toamne, trebuie să regleze, printr-un aport de capital, suma care depășește pragul acceptat de FRF, 10 milioane lei.

În caz contrar, „câinii” riscă noi sancțiuni, cum ar fi, pentru început, interzicerea legitimărilor și transferurilor de jucători.

ProSport a dezvăluit, în exclusivitate, la jumătatea lunii iulie, culisele acestei notificări pe care formația alb-roșie a primit-o de la Casa Fotbalului. Atunci, Dan Gătăianțu, directorul financiar al Red&White, acționarul majoritar al SC Dinamo 1948 SA, a sintetizat situația.

E adevărat. Aici este vorba de disciplina financiară a clubului și discutăm de anii trecuți, cred că perioada de observare era din 2020 până în 2022, clubul nu a întreprins anumiți indicatori ce mie îmi par destul de naturali având în vedere situația în jurul procedurii de reorganizare. Împreună cu colegii din clubul de fotbal Dinamo am reușit să ajungem la un acord cu FRF, care prevede anumite puncte pe care noi le-am agreat cu FRF-ul și, în condițiile acestea, suntem în poziția în care putem să ne desfășurăm activitatea într-un mod normal și sănătos. E tot ce pot să vă spun. Despre majorarea de capital social nu o să pot să declar nimic. Acordul cu FRF este foarte bun pentru Dinamo și sunt acolo câteva puncte care trebuie să fie respectate de club în următoarea perioadă de timp”.

Andrei Nicolescu: În funcție de ce spune FRF-ul vom proceda la acest aport cu o sumă minimă de 12 milioane”

Revenit în actualitate, acest subiect sensibil pentru conducerea „câinilor” a fost prezentat și de administratorul special Andrei Nicolescu, cel care, în cadrul emisiunii Dinamo 7/9 de la PlaySport, a făcut următoarele precizări în momentul în care a fost întrebat de convertirea în acțiuni, prin majorare de capital social, a sumelor virate de Red&White: „Este o discuție legată de monitorizarea FRF. Clubul a intrat într-un proces de monitorizare în urma rezultatelor financiare din ultimii trei ani, în care este raportat un deficit de aproximativ 10-12 milioane lei. Noi am declarat, încă de atunci, în procedura de monitorizare, posibilitatea de a face majorare de capital social. În funcție de ce spune FRF-ul vom proceda la acest aport cu o sumă minimă de 12 milioane”.

Greutatea capitalului social și care este posibilitatea ca Red&White să renunțe, așa cum a procedat APCH, la datorie?

Cum pentru varianta agreată de Red&White, în acest caz, majorarea de capital social, este prevăzut un termen de 30 de zile pentru convocarea Adunării Generale a Acționarilor -iar unii acționari pot tergiversa prin contestații- , șefii lui Dinamo s-au adresat FRF pentru a primi asigurări că aceste demers, care poate fi întârziat în raport cu prevederile din regulamentele federației, nu se va transforma într-o amenințare sportivă, în speță sancțiunile prevăzute în regulamente, interdicția legitimărilor și transferurilor de jucători.

  • 41.000.000 lei este valoarea capitalului social al SC Dinamo 1948 SA

Altfel, putem vorbi, teoretic, despre o altă variantă, prin care Red&White poate renunța, printr-o remitere la datorie, la suma de 12 milioane lei, care ar urma să echilibreze pragul de rentabilitate.

Însă această posibilitate nu pare a fi pe placul acționarului majoritar, care își dorește să transforme în acțiuni, în ciuda faptului că valoarea capitalului social este foarte mare, înteaga sumă virată în SC Dinamo 1948 SA. Întrebat de posibilitatea ca Red&White să renunțe la datorie, prin remitere, așa cum un alt acționar, APCH, a acceptat în planul de reorganizare!), Andrei Nicolescu a răspuns ferm și necalibrat la regulamentele FRF.

Nu, pentru că varianta renunțării la datorie nu este prevăzută în regulamentul FRF pentru a scăpa de monitorizare. Trebuie să ne raportăm strict la ceea ce spune regulamentul FRF, noi trebuie să ne raportăm strict la ceea ce spune regulamentul FRF”

Articolul 87.1, punctul B – „Aporturile”- din Regulamentul Național de Licențiere al FRF stipulează următoarele: „Aporturile cuprind”:

„Sumele încasate de la orice parte (nu doar de la părțile legate) cu titlu de donație* (de exemplu, o donație necondiționată) sau exonerare de obligații care creșete capitalul propriu al entității fără nicio obligație de rambursare sau de a face orice altceva în schimbul primirii donației sau exonerării”

* De precizat că în cazul lui Dinamo, club administrat de o societate pe acțiuni, donațiile nu sunt posibile.

Publicat: 16 10. 2023, 15:56
Actualizat: 16 10. 2023, 16:46