:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.prosport.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FCONFERINTA-PRESA-PETROLUL-PLOIESTI-10.06.2024-1-scaled.jpg)
Dosarul „Comoara din Africa”, în care mai mulți jucători și foști jucători din fotbalul românesc au pierdut sume ce ar merge, cumulat, spre milioane de euro, într-o afacere controversată cu aur și diamante, ajunge la episodul 3.
Am descoperit întâi mecanismul afacerii în primul episod, prin mărturia unui din fost jucător cu sezoane bune în Superliga care a fost păgubit, apoi am dezvăluit primul nume celebru din lista victimelor, în episodul doi: Marius Niculae, cu o pagubă de câteva sute de mii de euro, în urma căreia a depus plângeri penale!
Acum descoperim cine sunt „cei doi oameni din fotbal” indicați că le-ar fi prezentat afacerea și i-ar fi introdus în combinația controversată. Cu ei ar fi negociat, pentru început, Marius Niculae, spre exemplu, suma lunară pe care urma să o încaseze după investiție, o investiție garantată cu cecuri emise de o bancă din Dubai, care, ulterior, s-ar fi dovedit expirate și fără acoperire! Și unuia dintre ei i-ar fi virat Marius Niculae parte din investiția lui direct în cont!
Este vorba de doi foști fotbaliști la echipe cunoscute, unul care în 2010-2011 purta tricoul FCSB. Amândoi angajați astăzi la Petrolul Ploiești: Cristian Fogarassy, membru în Consiliul Director al „lupilor”, și Cosmin Stegaru!
Un element foarte important: informațiile colectate în ancheta noastră jurnalistică până acum i-ar poziționa pe ce doi, până la un moment dat, în afacere, ca o interfață, cumva, dar sursele converg spre faptul că și cei doi ar fi sfârșit, finalmente, ca… păgubiți și victime! „Iar capul” întregii operațiuni ar fi… vom descoperi!
Cristian Fogarassy este un fost fotbalist născut în 1980 care a activat la Sportul Studențesc, Rocar București, Poli Timișoara sau Concordia Chiajna. În 1998, când s-a desființat campionatul de tineret-speranțe, ar fi trecut de la juniorii Sportului spre Fulgerul Bragadiru, în Divizia C, direcționat de Paul Cazan și Romulus Chihaia. Fulgerul a devenit apoi AEK București, Rocar, Poli AEK Timișoara…
Fogarassy a devenit mult mai cunoscut în spațiul public din 2013, când s-a căsătorit cu Cristina Dochianu, prezentatoare tv. A dezvoltat un business cu oarecare notorietate în fotbal, în care este co-fondator alături de Cătălin Munteanu, printre alții: mental coaching pentru fotbaliști.
Ulterior, Fogarassy a apărut la Petrolul Ploiești din postura de om providențial și factor de decizie începând din vara anului trecut, 2024, cu o ascensiune fulminantă.
Prima funcție în care apare, legat de Petrolul, în relatările publice este cea de director marketing. Apoi, vicepreședinte al clubului. Finalmente, până azi, membru în Consiliul Director la Petrolul Ploiești. A fost promovat de mai multe instituții de presă sportivă drept persoana principală de legătură cu investitorii turci la Petrolul, omul care l-a adus pe Mehmet Topal (foto sus, primul din stânga), negociator și chiar „numărul 1 în club”.
Prezențele publice ale lui Fogarassy susțin cumva poziția de forță conturată de presă: e suficient să parcurgem intervențiile lui în tot ce ține de viața Petrolului Ploiești, de la țintele perioadei de transferuri la situația financiară a clubului, trecând prin calcule legate de punctele necesare pentru atingerea obiectivelor în clasament.
Cu 7 ani mai tânăr decât Fogarassy, Cosmin Stegaru a fost un fundaș central care a activat, printre altele, la FCSB. În 2010 și 2011 îmbrăca tricoul echipei secunde a clubului patronat de Gigi Becali (foto jos). A fost apoi împrumutat la Petrolul Ploiești, a revenit la FCSB, după care a trecut spre Farul Constanța sau Metaloglobus.
Background-ul lui este unul mai puțin amplu, cel puțin în spațiul public. Sursele ProSport dezvăluie că tocmai Cristian Fogarassy l-a atras spre proiectul actual de la Petrolul Ploiești, începând din vara anului trecut. Cert este că Stegaru e angajat al clubului Petrolul, deși, veți vedea, cei doi ezită să specifice clar responsabilitățile acestuia în club.
La momentul sosirii antrenorului Mehmet Topal în România, CNN Turcia relata că prima cină pentru Topal a fost oferită de Fogarassy și au participat Claudiu Tudor, Paul Pintilie, George Negoițescu, Pertev Öngüner și… Cristian Stegaru.
ProSport i-a contactat telefonic, pe rând, pe Cristian Fogarassy și pe Cristian Stegaru pentru a afla poziția lor cu privire la informațiile dezvăluite de sursele noastre în dosarul „Comoara din Africa”.
Iată dialogul cu Fogarassy (foto sus, în dialog cu Claudiu Tudor, președintele Petrolului):
Domnule Fogarassy, există un proces în care dumneavoastră sunteți unul dintre intimați, mai sunt încă două persoane, iar Marius Niculae este petent. Îmi puteți spune despre ce e vorba?
Deocamdată nu e niciun proces. E o înfățișare pentru data de 28, dacă nu mă înșel.
11 Februarie…
Nu știu, avocatul meu știe mai multe, nu am ce să vă zic.
Nu știți despre ce e vorba? Este pe latură penală…
Da, da, da, o să vorbesc cu avocatul și o să vedem.
Dar dumneavoastră nu știți despre ce e vorba exact? Nu ați încercat să aflați? Văd că este mai vechi, primul termen a fost în 8 octombrie 2024.
Nu ne-a chemat nimeni niciodată la nicio înfățișare, nu am fost audiați, nu avem nicio problemă. Nu s-a întâmplat nimic. Eu vorbesc cu Marius (n.r. – Marius Niculae), m-am întâlnit cu el și în Antalya, nu am nicio problemă cu el.
Noi avem mai multe informații strânse din mai multe zone, cum că ar fi vorba de anumite sume de bani într-o afacere propusă de dumneavoastră și de Cosmin Stegaru, care este și el intimat, în legătura cu un fond de investiții care se ocupă cu extragerea și valorificarea aurului și diamantelor în Africa. Ați auzit de povestea asta, știți ceva de ea, aveți vreo legătură?
Asta cu „avem surse” și „am auzit noi”… na, știți cum e! Nu sunt și eu copil mic… „am auzit noi” și „am săpat noi”. Pot să-mi dau seama așa, în mare, unde se duce discuția, de-asta nu vreau să vorbesc mai mult. O să vorbesc cu avocatul meu și, dacă o să fie cazul, o să dăm o replică, un comunicat, dar ar fi bine… cine scrie sau publică să dea informațiile corecte!
De-asta v-am și sunat!
Nu înseamnă că dacă eu vă zic ceva e și corect sau dacă spune altcineva e corect. Trebuie verificate și văzut.
Noi am încercat să verificăm și am ajuns la această pistă. Că ar fi vorba de anumite sume de bani băgate în acest fond de investiții, iar dumneavoastră ați fi unul dintre intermediari în această afacere…
Eu nu aș vrea să vorbesc mai mult, dacă nu am vorbit cu avocatul meu, nu vreau să spun ceva și să dau informații fără să vorbesc cu el în prealabil. Nu vreau să ajung în punctul ăsta pentru că nu știu cum impactează. Ce pot să vă spun este că nu e niciun fel de problemă legată de noi ca și persoane, că am fi făcut noi ceva… nu are nicio legătură. Și dacă o să fie cazul, vă dați seamă că ne vom apăra și noi. Și de-aia, ideal e… că și eu pot să spun acum de oricine, orice. Și noi nici măcar nu suntem în fază procesuală, despre ce vorbim. Dacă v-ați uitat pe portal, am văzut și noi când ne-a anunțat avocatul, că au fost două respingeri deja, e la a treia. Cazul a fost clasat de două ori, aveți, presupun, această informație.
Este la a șasea înfățișare, pe 11 februarie ar fi a șasea…
Doi procurori deja au clasat din ce am înțeles, așa mi-a spus avocatul. Presupun că dumneavoastră deja v-ați informat.
La Parchet, spuneți dumneavoastră?
Chiar nu știu, nu, nu mă pricep. Eu, ca orice om normal, dacă văd că se întâmplă ceva…
Dar de povestea asta cu fondul de investiții, aur, diamante?
Nu pot să comentez nimic pentru că nu am discutat cu avocatul și nu am cum.
Noi am văzut că un fost fotbalist a dat în judecată, în penal, doi oameni din fotbal. Și vrem să aflăm despre ce e vorba, atât!
Mare atenție la ce o să scrieți! Că nu știu de unde aveți informațiile, că trebuie să fim atenți cu toții, să nu scriem lucruri dacă nu sunt verificate, adevărate!
Suntem atenți, de-asta v-am și sunat.
Dacă se publică și se spun lucruri care nu sunt adevărate sau acuzații așa… trebuie și eu, la rândul meu, să răspund!
De-asta am și sunat, înainte să publicăm, pentru a ne lămuri. Dumneavoastră ne spuneți că nu știți despre ce e vorba.
Am spus că nu comentez fără să vorbesc cu avocatul meu. Nu am ce să vă spun până nu vorbesc cu avocatul meu, dacă o să apară ceva ce nu e în regulă, cu siguranță avocatul meu se va ocupa de chestia asta, să intre în legătură cu cine publică acele lucruri.
Reacția lui Cosmin Stegaru aduce mai multe elemente noi care confirmă și dezvoltă ancheta noastră jurnalistică din dosarul „Comoara din Africa”.
Acesta admite, în premieră, și raportat la reacția lui Cristian Fogarassy, că „a fost un business acum ceva timp, pe care l-am desfășurat împreună”.
Apoi, dezvoltă și confirmă informațiile surselor noastre privind o parte din implicarea lui și a lui Fogarassy: „Noi suntem, precum Marius, părți vătămate! Suntem, la rândul nostru, păgubiți. Suntem în aceeași barcă cu Marius. A căzut pe noi cumva!”.
Iată dialogul telefonic purtat cu Cosmin Stegaru:
Domnule Stegaru, există un proces în care dumneavoastră sunteți intimat, iar Marius Niculae este petent și vreau să vă întreb: despre ce e vorba?
Da, a fost un business acum ceva timp, pe care l-am desfășurat împreună. Noi suntem, precum Marius, părți vătămate!
Marius văd că e petent…
Da, el este petentul, doar că… nu știu, nu știu unde a fost, că noi suntem, sincer să fiu, în relații bune cu Marius și acum. Ne-am întâlnit, am vorbit.
Spuneți că e vorba de un subiect mai vechi, eu văd că procesul este deschis anul trecut, în luna octombrie.
Sincer nici eu nu știu, trebuie să vorbesc cu avocatul, nu aș vrea să spun ceva să nu… M-ați înțeles? Vă stau la dispoziție, dar să mă informez mai bine, chiar nu ne-am așteptat nici noi la asta.
Dar despre ce afacere este vorba?
Tot așa, aș vrea să vorbesc cu avocatul, nu vă supărați pe mine. Mă sunați, nu știu, să faceți un articol?
Până la acest apel, noi nu am publicat nimic. Vă sunăm să ne lămurim, încercăm să discutăm cu toată lumea implicată.
Cel mai bine vă dau să vorbiți cu avocatul și vă explică el toată speța.
Ar fi foarte bine. Dar vreau să vă spun și dumneavoastră despre ce am auzit noi că ar fi vorba. Am înțeles că dumneavoastră și cu domnul Fogarassy ați fi intermediat o afacere, cu fonduri de investiții, care avea ca bază investiții în extragerea și valorificarea aurului și diamantelor din Africa.
Așa, eu vă ascult, nu confirm nimic.
Asta am auzit noi, cum că despre asta ar fi vorba.
Adică, gen… cum v-aș spune eu dumneavoastră: uite, există acolo, dacă vrei să faci niște bani…
Da, da, și dumneavoastră ați fi intermediarul…
Și eu ce am în fondul ăla de investiții, am vreo implicare? Ați auzit că aș fi implicat în acte sau ceva?
Am auzit că ați fi fost intermediar.
Aaa, exact ce vă zic eu dumneavoastră! Suntem prieteni și eu vă spun: uite, vezi că există prietenul meu și are… la modul ăsta cred, nu? Sau cum ați auzit?
Există discuția asta, cu acest fond și că ați fi primit bani de la Marius Niculae. Ați primit bani de la Marius Niculae?
Nu există acel fond, nu, nu, nu, nu este fond de investiții… mă rog, cel mai bine, haideți să vă dau numărul avocatului să vă răspundă la tot ce aveți nevoie. Eu vă mulțumesc că mi-ați spus despre ce e vorba.
Dumneavoastră sunteți angajat la Petrolul?
Da, sunt angajat.
Pe ce post? Că nu am găsit informații pe site.
Deci vreți să faceți un articol „frumos”, să înțeleg? Fără supărare, e munca dumneavoastră, faceți cum știți!
E normal să vă întreb, domnule Stegaru, cum e normal să vă și sun pentru a afla punctul dumneavoastră de vedere, să lămurim.
Știți, și noi am putea să facem, să ieșim și să zicem niște chestii care sunt… nu știu. Sunt puțin dezamăgit că s-a ajuns aici! Marius (n.r. – Marius Niculae), în continuare, eu îl consider prietenul meu. A fost prieten, suntem, ne-am întors din cantonament, am stat de vorbă…
Eu vă dau posibilitatea să-mi spuneți punctul de vedere asupra acestor lucruri, îmi fac meseria și vă întreb, nimic altceva.
Eu vă mulțumesc și sper să nu aveți alte gânduri ascunse, să fie exact așa cum spuneți dumneavoastră.
Asta am auzit, că în legătură cu aceste lucruri ar fi acest proces.
Noi nu avem nicio implicare în legătură cu acel fond de investiții de care ați auzit dumneavoastră. În acte sau…. Noi, la rândul nostru, suntem păgubiți de acel presupus fond de investiții de care spuneți dumneavoastră. Suntem în aceeași barcă cu Marius. Doar că mă gândesc că nu s-a mai putut ajunge… cine a făcut fondul și cui s-au dat banii, și cine a luat banii efectiv, și atunci cred că a căzut pe noi cumva. O presiune, cred că se vrea o mică, mai mare presiune cu treaba asta.
Caut să văd ce se întâmplă în acest dosar, despre care văd că e în penal.
Nu știu dacă știați… e clasat la doi procurori, asta e ultima șansa și, cumva, se încearcă o presiune.
Din partea cui, la ce vă referiți? Dacă spuneți că și dumneavoastră sunteți păgubit, în sensul ăsta…
Suntem pârâți, intimați. Din câte știu dosarul a fost clasat de doi procurori până acum, asta e ultima șansă, până acum a fost respins.
Dar dumneavoastră ați luat bani de la Marius Niculae, v-a trimis bani, v-a dat bani vreodată în discuția asta, în care noi am auzit că ați fi intermediar?
Cel mai bine vă dau să vorbiți cu avocatul și vă explică toată speța.