Între beneficii, controverse și revolte de patroni, Regula U21 rămâne o trăsătură aparte a fotbalului românesc din ultimul deceniu și de azi, cu efecte în Superliga și nu numai.
ProSport a realizat în premieră o analiză care acoperă efectele Regulii U21 pe toată durata ei de aplicare: începând din sezonul 2016/201, opt sezoane complete evaluate atent, în care tinerii jucători români au avut șansa să se afirme sprijiniți și de proiectul FRF.
Concluziile demersului amplu, prezentate în exclusivitate, devin Dosarul Regula U21: două episoade spectaculoase care aduc o lumină nouă asupra impactului major produs în fotbalul nostru!
Pentru fiecare sezon începând din ediția 2016/2017 inclusiv, prima în care s-a aplicat Regula U21, au fost selectați fotbaliștii care au acoperit cerința FRF la nivelul cluburilor de Superliga în minimum 10 meciuri dintr-un sezon. Așadar, nu e vorba de absolut toți jucătorii regulii U21, ci de cei care chiar au contat, cu premise pentru un impact relevant.
Totodată, au fost luați în calcul jucătorii care au acoperit Regula U21 la primul lor sezon în această postură, pentru că unii dintre ei au făcut asta mai multe ediții la rând, pentru aceeași echipă ori pentru echipe diferite.
Așadar, avem 263 de fotbaliști diferiți care au avut minimum 10 meciuri din postura de jucători U21 într-un sezon.
Câți dintre aceștia se mai află azi în Superliga? Câți au ajuns la cluburi din străinătate? Care e procentul talentelor care și-au găsit contract, cel puțin pentru moment, în Liga 2? Dar la nivel de echipă națională, a existat un impact major pentru cei 263 de jucători?
Cel mai mare procent din acești 263 de fotbaliști se regăsește și azi la cluburi din Superliga! E o primă concluzie extrem de importantă, pentru că e vorba de 46% dintre ei, așadar aproape jumătate! Mai exact, 121 de fotbaliști din cei 263.
Cluburile cu cei mai mulți fotbaliști în lotul actual (inclusiv sub formă de împrumut) care au fost cândva jucători U21 în Superliga sunt campioana FCSB și Farul Constanța.
Atenție, să nu uităm, nu sunt incluși jucătorii care acoperă regula U21 în acest sezon, ci doar cei care au acoperit regula pe perioada 2016-2024:
Într-o proporție foarte mare, jucătorii din această categorie specială reprezintă chiar titularii ori oamenii de bază ai formațiilor de Superliga în acest sezon. Spre exemplu, la Dinamo îi avem pe Bani, Cîrjan și Opruț. La Rapid sunt Manea, Pașcanu, Borza, Grameni, Petrila (foto jos) sau Rareș Pop.
Pentru „U” Cluj: I. Cristea, Bic, Simion, Boboc, Ov. Popescu, dar și Silaghi, fotbalist pentru Regula U21 sezonul trecut. Iar pentru Universitatea Craiova: Vlădoiu, Screciu, Cicâldău, Ivan, Baiaram…
Pentru FCSB și Farul Constanța putem alcătui chiar un prim 11 compus exclusiv din acest tip de fotbaliști:
FCSB (3-4-3): Târnovanu – Pantea, Lixandru, Panțîru – Ștefănescu, Olaru, Șut, Fl. Tănase – Miculescu, Bîrligea, O. Popescu
Rezerve: Vlad, Musi, D. Popa
Farul (3-5-2): Ducan – Sîrbu, Bălașa, Țîru – Vînă, Dican, Ciobanu, Nedelcu, Radaslavescu – Iancu, I. Cojocaru
Rezerve: Dănuleasă, N. Popescu, Casap
Pe lângă cei 46% dintre jucători confirmați la cel mai înalt nivel al fotbalului românesc, Superliga, avem un procent important, de 13,3%, legitimați în prezent la cluburi din străinătate. Mai exact, 35 de fotbaliști. Iată în ce ligi europene se regăsesc preponderent:
Cum ar arăta naționala României compusă exclusiv din fotbaliști care au acoperit Regula U21 în Superliga? Practic, reunind ca bază de selecție doar cei 121 de jucători care activează încă în campionatul nostru și cei 36 de stranieri?
Putem face două naționale și chiar competitive alegând dintre 59,7% din jucătorii care au acoperit Regula U21! Iată:
România A (4-3-3): Târnovanu – Manea, Racovițan, Pașcanu, Sorescu – Hagi, R. Marin, Olaru – Man, Drăguș, Mihăilă
România B (3-5-2): Sava – Ghiță, Nedelcearu, M. Ilie, Borza – Moruțan, Șut, Cicâldău, Screciu, Fl. Coman, – Bîrligea, L. Munteanu
Rezerve: Opruț, An. Dumitrescu, M. Dulca, Lixandru, Dican, Miculescu, Fl. Tănase, Petrila, Ivan, Baiaram
Sună familiar? Tocmai pentru că 15 din cei 26 de tricolori care au compus lotul României la EURO 2024 au fost jucători U21 în Superliga!
Iar 18 din cei 26 de tricolori convocați la ultima acțiune de Mircea Lucescu sunt din această categorie! Adică 70% din naționala României de azi!
Concluziile de până acum nu spun în mod obligatoriu că Regula U21 este perfectă și nici măcar că ar reprezenta secretul reușitei în totalitate. Din cel puțin două motive.
Întâi, pentru că o parte din acești jucători poate ar fi debutat și jucat constant în primul nostru eșalon și fără regulă. Există posibilitatea, dar nu certitudinea. Regula U21 a creat însă un climat de constrângere utilă, dacă vreți.
Apoi, realitățile evidențiate în premieră de analiza noastră sunt ceea ce sunt și pentru că există talent românesc autentic, generație de generație. Fără valoarea jucătorilor, coroborată cu grija antrenorilor și formatorilor, cu contextul dezvoltării jucătorilor la cluburi, cele de mai sus nu ar fi avut cum să existe exclusiv prin instituirea regulii U21 și atât.
La fel de adevărat este însă și că beneficiile produse de Regula U21 nu înseamnă doar un segment calitativ covârșitor în Superliga, stranieri și tricolori performanți. Spre exemplu, Liga 2 și-a găsit prin regula aceasta un număr important de fotbaliști.
Din lotul nostru de 263 cu Regula U21, am spus că 46% sunt azi în Superliga, iar 13,7% evoluează la cluburi din străinătate. Ei bine, în completare, 19,4% activează, definitiv sau sub împrumut, în Liga 2 de la noi. Mai exact 51 de fotbaliști.
Iată cum ar arăta un prim 11 ideal la acest moment, din această categorie:
Liga 2 (4-2-3-1): Brănescu (Ceahlăul) – S. Drăghici (Steaua), Piţian (Voluntari), Giafer (Bihor), Velisar (Corvinul) – Dudea (Reșița), D.Toma (Voluntari) – Răsdan (Steaua), Haită (Reșița), P. Petre (Ceahlăul) – Moldoveanu (Argeș)
Rezerve: Rezerve: Micle (Metalul Buzău), Mitran (Slatina), Crişan (Voluntari), Ad. Ioniţă (Chindia), An. Radu (Câmpulung), Borțoneanu (Metalul Buzău), Isac (Reșița), Merloi (Voluntari – foto jos), Neicuţescu (Chiajna), Carnat (Voluntari), Ad. Petre (Chiajna), Creţu (Ceahlăul)
Unde sunt ceilalți fotbaliști din cei 263? Mai rămân trei categorii. În prima dintre ele avem 19 fotbaliști care momentan sunt în căutare de echipă, aici intrând inclusiv nume cunoscute precum Alexi Pitu sau Steliano Filip, pentru care următorul angajament va fi aproape sigur în străinătate sau la un nivel bun în fotbalul nostru.
Apoi, avem 5 jucători care s-au retras deja din activitate, din diferite motive. Lista lor, împreună cu echipele pentru care au bifat întâia oară regula U21 în minimum 10 apariții: Doru Dumitrescu, Robert Hodorogea (Viitorul), Robert Candrea (ASA Tg. Mureș), Raoul Baicu, Răzvan Popa (Univ. Craiova).
Finalmente, 31 de nume care se regăsesc azi în loturile unor formații care activează în Ligile 3 și 4 din România. Cei mai cunoscuți publicului larg dintre aceștia sunt poate:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER