Dubla față a „părerologilor” din fotbalul românesc. De la antrenori eșuați, dar analiști incisivi, și până la tehnicieni care jonglează între banca tehnică și scaunul din studioul TV. SPECIAL

Dubla față a „părerologilor” din fotbalul românesc. De la antrenori eșuați, dar analiști incisivi, și până la tehnicieni care jonglează între banca tehnică și scaunul din studioul TV. SPECIAL
colaj ProSport
  • Publicat:
  • Actualizat:

Meseria de analist TV este foarte populară în fotbalul românesc, mai ales când vine vorba despre antrenori fără rezultate notabile în carieră.

În materialul de astăzi, vom examina dubla față a antrenorilor din fotbalul românesc, care se refugiază pe postul de analist TV, atunci când nu au angajament la o echipă.

Cele două fețe ale analiștilor din fotbalul românesc

Atât în fotbalul din România, cât și în cel din străinătate, postul de analist TV este ocupat, în general, de antrenori liberi de contract sau foști fotbaliști care, după ce și-au agățat ghetele în cui, nu au dorit să lucreze în cadrul unui club.

Indiferent că este vorba de antrenori fără angajament sau foști fotbaliști, se poate observa, în majoritatea cazurilor, o discrepanță între modul în care își dau cu părarea despre evenimentele din fotbal, atunci când sunt angajați la un post TV și atunci când activează la o echipă.

Marius Șumudică îi dădea lecții lui Neil Lennon, însă, după ce a ajuns la Rapid, a venit cu scuze

Marius Șumudică a fost unul dintre cei mai mari contestatari a strategiei pe care Neil Lennon, fostul antrenor de la Rapid, a aplicat-o la formația din Giulești. Tehnicianul, în vârstă de 53 de ani, nu s-a ferit să-i dea lecții, la TV, lui Lennon, despre cum trebuie așezați, în teren, jucătorii de la Rapid.

„Petrila e un jucător rapid, are viteză, dar el niciodată nu e un jucător box-to-box. El nu e însă un inter! Petrila nu e box-to-box! Papeau nu e box-to-box. E mai mult un număr 10. E un jucător care a jucat numai bandă stângă. Ok, vrei să îi pui să îi forțezi să joci cu ei aici. Emmers e box-to-box și poate juca număr 8. Sau Kait, care a mai jucat.

Tu distrugi două lucruri în același timp. Distrugi că joci cu cei trei la mijloc. La mijloc, CFR a dominat jocul. Pentru că Petrila și Papeau nu știu să se apere. Nu au calitățile lui Kait, lui Oaidă, lui Emmers. Din punct de vedere defensiv.

Nu știu să se apere. Sunt jucători foarte ofensivi. Te ajută în atac, dar în același timp tu îl pui pe Papeau în centru, pe Petrila în centru, în condițiile care te ajută doar ofensiv, dar nu și defensiv. Și nu îi pui să joace bandă, ce joacă ei!? Poți juca 5-4-1 cu ei în bandă, ca să intre să devina 3-4-3. Dar pierzi un atacant. Nu poți juca decât cu Rrahmani sau cu Burmaz”, spunea Marius Șumudică, la finalul luni iulie, pentru Fanatik.

Marius Șumudică / Sport Pictures

În luna august, după șase partide petrecute în Giulești, fără să bifeze vreo victorie, Neil Lennon a fost demis de Dan Șucu, acționarul majoritar de la Rapid, iar, în locul acestuia, a fost adus Marius Șumudică.

Marius Șumudică a adus cu sine prima victorie a Rapidului în acest sezon, chiar la primul meci pe banca alb-vișiniiilor. Însă, cu toate acestea, nivelul echipei a rămas unul scăzut, în următoarele patru etape de campionat înregistrând o singură victorie, două egaluri și o înfrângere.

În loc să-și facă propria analiză, tehnicianul din Giulești a găsit mai multe scuze pentru forma dezamăgitoare în care se află echipa și chiar a trimis mai multe „săgeți” către predecesorul său, criticând modul în care jucătorii s-au pregătit, din punct de vedere fizic, în mandatul lui Lennon.

„Eu săptămâna asta am făcut niște antrenamente și a venit unul dintre jucători și mi-a zis «Coach, antrenamentele astea trebuia să le facem în pregătire, ne omori acuma?». Și era un antrenament normal care trebuie să facă parte dintr-un ciclu săptămânal. Sunt lucruri pe care trebuie să le pun la punct și timpul e dușmanul meu. Nu vreau să zic că staff-ul sau antrenorul nu au nicio vină, dar sunt lucruri care trebuie puse la punct și nu se pun peste noapte”, spunea Marius Șumudică, în cadrul unei conferințe de presă de la finalul lunii septembrie.

De menționat că, la scurt timp după ce a fost dat afară de la Rapid, Neil Lennon a devenit analist TV și comentator la TNT Sport.

Basarab Panduru, unul dintre cei mai cunoscuți analiști TV, însă ca antrenor a lăsat de dorit

Fostul mijlocaș al naționalei României, Basarab Panduru, este unul dintre cei mai longevivi și incisivi analiști TV din fotbalul autohton, în ciuda faptului că, în cariera de antrenor, nu a avut nicio realizare.

„Pandi” le-a antrenat, pentru scurte perioade, pe Poli Timișoara, FC Vaslui, Farul Constanța și Progresul București. Cel mai mult, acesta a stat pe banca celor de la Poli Timișoara, 21 de partide.

De-a lungul timpului, din postura de analist, Panduru a fost implicat în mai multe conflicte. Cel mai recent, cu Dorinel Munteanu. Acesta i-a oferit o replică „acidă” colegului său de generație, după ce a lansat un atac la adresa foștilor fotbaliști care nu au reușit în cariera de antrenor și s-au angajat ca analiști TV.

„Eu de ce să mă simt vizat? Eu nu am de ce să mă simt vizat. Nu înţeleg aia că nu a fost prieten cu nimeni, asta nu o prea înţeleg. El zice că nu aţi reuşit ca antrenori şi veniţi la televizor. Asta zic toţi care ajung la TV şi fac mai rău decât noi ăştia care suntem de 15 ani. Adică ei fac exact ce ne zic nouă că nu le place. O grămadă sunt.

De ce să mă simt vizat? Adică, eu am făcut în televiziunea asta ceva ce în viaţa mea nu mă gândeam că o să fac. Nu mă gândeam că voi ajunge la 15 ani de televiziune. Aşa se face peste tot când nu ai echipă, e o trecere. Şi prin Portugalia, toată lumea se ducea. Da, plecau şi antrenau, dar în timpul ăla în care nu aveau echipă, se duceau.

Eu nu am de ce să fiu vizat, dar nu cu mine cred că are treabă. Peste tot în lumea asta… cei mai buni nu au făcut nimic ca antrenori. Dar asta nu înseamnă că nu poţi să fii bun în alt domeniu. Dacă tu eşti corect şi îţi faci treaba serios, nu ai de ce…”, a spus Basarab Panduru, la Prima Sport.

Basarab Panduru / Sport Pictures

Ilie Dumitrescu este poreclit „Mister”, însă cariera sa de antrenor este un mister

La fel ca în cazul lui Basarab Panduru, Ilie Dumitrescu este unul dintre cei mai vechi analiști sportivi de la noi. Înainte de a se angaja în televiziune, a cochetat cu antrenoratul, însă nu a rezistat mai mult de 17 partide pe banca unei echipe, mai exact pe cea a grecilor de la AO Egaleo, formație care, în prezent, se află în eșalonul secund al Greciei.

Fostul fotbalist de la Steaua București sau Tottenham le-a antrenat pentru scurte perioade pe: Oțelul Galați, FC Brașov, Alki Larnaca, România U21, FCM Bacău, Apollon Limassol, AEK Atena, AO Egaleo, Akratitos, Athens Kallithea, PAOK Salonic, Panthrakikos și Steaua București.

În ciuda faptului că are o carieră de antrenor foarte săracă, fără vreun trofeu obținut, Ilie Dumitrescu este poreclit „Mister”.

Ilie Dumitrescu / Sport Pictures

Florin Răducioiu, jucător mare, însă antrenor inexistent

Florin Răduciou reprezintă un alt exemplu de fost mare fotbalist, care, în cariera de antrenor, a eșuat. Acesta a ocupat succesiv postul de selecționer al României U15, U16 și U17, fără să antreneze vreodată o echipă de club.

După perioada în care a fost selecționer, Răducioiu a abandonat meseria de antrenor și și-a încercat norocul ca director sportiv la Dinamo, director tehnic la AS Metropolitan și scouter la AC Milan, însă fără succes.

Într-un final, fostul component al naționalei României s-a refugiat pe postul de analist TV.

Florin Răducioiu / Sport Pictures

Nicolae Dică jonglează între banca tehnică și scaunul din studioul TV

Nicolae Dică, fost campion al României, ca jucător, în tricoul celor de la FCSB și CFR Cluj, a avut prima experiență, ca antrenor principal, în iarna lui 2015, când, pentru un singur meci, a fost antrenor interimar la FCSB.

Cea mai importantă perioadă, din cariera de antrenor a lui Nicolae Dică, a avut loc la FCSB, între iunie 2017 și decembrie 2018. Atunci, „Nick” i-a pregătit pe „roș-albaștri” timp de 80 de meciuri, fără să obțină, însă, vreun trofeu.

Numai că, în ultima perioadă, cariera lui Dică s-a prăbușit. Tehnicianul, în vârstă de 44 de ani, a antrenat nu mai puțin de trei echipe – FCU Craiova, FC Voluntari și FC Argeș – în decurs de un an, perioada iulie 2023 – septembrie 2024. În această perioadă, „Nick” a rezistat cel mai mult pe banca celor de la FC Argeș, doar opt partide.

Aproape de fiecare dată când nu a avut angajament la o echipă, Dică a ocupat postul de analist TV, la fel cum se întâmplă și în prezent.

Nicolae Dică / Sport Pictures
A făcut primii pași in presă la vârsta de 15 ani, când a început să semneze articole pe volan.ro. Apoi a scris pentru mai multe publicații din domeniul tech, cum ar fi gadget-talk.ro, dexblog.ro sau urbanteh.ro. Fiind pasionat și de fotbal, la vârsta de 17 ani a trecut „granița” spre ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×