Eduard Novak se implică în scandalul dintre Sepsi și FC U Craiova! Ce trebuie să se întâmple după ce meciul a fost suspendat din cauza scandărilor xenofobe. „Cred că așa ar fi cel mai just!”
Ministrul Eduard Novak se implică în scandalul dintre Sepsi OSK și FC U Craiova apărut după ce Andrei Chivulete a suspendat meciul de pe stadionul din Sfântu Gheorghe.
Eduard Novak se implică în scandalul dintre Sepsi și FC U Craiova! Ce trebuie să se întâmple după ce meciul a fost suspendat din cauza scandărilor xenofobe
Meciul dintre Sepsi OKS și FC U Craiova a fost suspendat din cauza scandărilor xenofobe și discriminatorii ale suporterilor olteni, iar membrii din Comisia de Disciplină a FRF vor trebui să decidă dacă trupa lui Adrian Mititelu va pierde partida la „masa verde”.
Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, a vorbit despre procesul care are loc pentru a se decide soarta meciului Sepsi OSK – FC U Craiova, iar acesta a transmis că cea mai corectă variantă este rejucarea.
„În primul rând, trebuie o reglementare legală, aspră şi fermă. Să ia poziţii şi Federaţi, şi noi, şi toate organele competente, pentru a închide acest subiect.
Eu cred că rezultatul trebuie să fie decis pe teren. Cred că ar fi cel mai just. Federaţia are responsabilităţi, e o conducere, o comisie acolo, să-şi facă treaba”, a spus Eduard Novak pentru As.ro.
Partida dintre Sepsi OSK și FC U Craiova din etapa 23 a Superligii s-a încheiat în minutul 26, după ce Andrei Chivulete a decis să suspende partida la scorul de 0-0 din cauza scandărilor xenofobe și rasiste.
Conform Regulamentului Disciplinar, cel mai probabil, oltenii vor pierde jocul la „masa verde”.
- „Orice persoană care, în mod public, discriminează sau denigrează pe altcineva într-o manieră jignitoare pe motive de rasă, culoare, limbă, religie, sex, origine etnică sau care comite o altă faptă având acest caracter, va fi suspendată pentru 6 jocuri la toate nivelurile, în cazul jucătorilor, echipei tehnice şi antrenorilor şi 4 luni pentru oficiali. În plus, clubul căruia aparține făptuitorul va fi sancționat o penalitate sportivă de la 5.000 la 60.000 de lei, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancținat gradual cu programarea jocurilor fără spectatori de la 1 la 4 etape cumulat cu o penalitate sportivă de 60.000 lei. Dacă acesta este un oficial asimilat, penalitatea va fi de la 10.000 la 80.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul în care o persoană are un comportament xenofob, ofensator sau care hărţuieşte o altă persoană pe astfel de motive.
- Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/ xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. Dacă spectatorii nu pot fi identificaţi ca suporteri ai unuia dintre cluburi, va fi sancţionat clubul gazdă, în mod corespunzător.
- Orice spectator care se face vinovat de abaterile arătate la alin. 1 şi 2 de mai sus, va fi sancționat cu interzicerea accesului în stadion pentru cel puţin doi ani.
- În funcție de circumstanțe, organul disciplinar poate aplica și alte sancțiuni clubului responsabil, cum ar fi: interzicerea organizării jocurilor pe propriul stadion de la 2 la 10 jocuri, pierderea jocului prin forfait, scăderea a 2-6 puncte sau excluderea din competiție.
- Orice formă de propagandă a ideologiilor extremiste este interzisă înainte, în timpul și după jocuri, în caz contrar fiind aplicabile sancțiunile prevăzute la alin. 1-2 de mai sus.
- Sancţiunile aplicate pe baza acestui articol pot fi reduse sau chiar anulate dacă jucătorul sau clubul respectiv dovedesc că nu a existat sau a existat o culpă minimă a sa în săvârşirea abaterii sau dacă alte motive serioase o justifică, cum ar fi, în special, abaterile care au fost provocate intenţionat pentru a cauza sancţionarea jucătorului sau clubului conform acestui articol. Procedura evaluării circumstanţelor atenuante va fi cea prevăzută de acest regulament”, apare în regulamentul FRF.