Farul Constanța – Universitatea Craiova 3-3. Emil Săndoi analizează remiza obținută incredibil de olteni de la 0-3: „De prin minutul 70 parcă au schimbat tricourile! Schimbările gazdelor au dus la pierderea reperelor în defensivă”. Louis Munteanu și Alex Mitriță, oamenii meciului! Andronache și Bană, surprizele tinerilor! EXCLUSIV

Fiecare rundă din Superliga îți aduce exclusiv în ProSport rubrica Secretele din Meciul Etapei, provocarea pe care jurnalistul Gabriel Berceanu și antrenorul invitat al fiecărei săptămâni au lansat-o suporterilor de la începutul lui 2024! Tuturor celor care trăiesc fotbalul pasionați de elementele tactice, dornici să înțeleagă adevărații eroi din teren, mutările tehnicienilor și explicația fazelor decisive. Astăzi, analizăm din perspective inedite Farul Constanța – Universitatea Craiova, duel pentru cupele europene!

Secretele din Meciul Etapei înseamnă o radiografie realizată în exclusivitate de un tehnician român pe marginea duelului din Superliga. Apoi, repere evidențiate de Gabriel Berceanu, jurnalist ProSport, care rescriu istoria partidei dintr-o perspectivă specială, între catedrala peluzei și memoria subiectivă a generațiilor. Iată analiza realizată în această rundă împreună cu tehnicianul Emil Săndoi!

Ca jucător, Săndoi a fost unul dintre cei mai reprezentativi apărători români ai anilor ’80-’90, cu 30 de meciuri pentru echipa națională. Craiovean și produs al Universității, a îmbrăcat acest tricou în prima parte a carierei (1983-1995) și pe finalul ei (1998-1999), între aceste intervale jucând la Angers (Franța) și FC Argeș. Fost campion național cu Știința în 1991 și dublu câștigător al Cupei României (1991, 1993).

Farul Constanța – Universitatea Craiova 3-3. Secretele din Meciul Etapei cu Emil Săndoi

Emil Săndoi și-a început cariera de antrenor la echipa Craiovei pe care a pregătit-o în trei mandate (1999-2000, 2002 și 2014-2016), activând și la alte cluburi din fotbalul românesc: Pandurii Tg. Jiu (două mandate), FC Vaslui, Concordia Chiajna, FC Argeș, Chindia Târgoviște. În perioadele 2006-2013 și 2022-2023 a fost selecționerul naționalei de tineret a României.

Iată concluziile lui Emil Săndoi după Farul Constanța – Universitatea Craiova 3-3:

Craiova a suferit mult, până prin minutul 70, din cauza unei defensive care a făcut multe greșeli. Greșeli colective, de așezare, nu individuale cum au fost în a doua parte la Farul. Iar când greșești atât de mult în defensivă, iar nici mijlocașii nu fac o bună legătură între linia de fund și atac… Farul și-a creat ocazii multe, asta s-a răsfrânt asupra tuturor jucătorilor Universității, o presiune inclusiv asupra atacanților oaspeți! Dar parcă din minutul 70 echipele au schimbat tricourile! Greșeli individuale la echipa lui Gică Hagi, două penalty-uri făcute cadou. Aici a fost cheia-jocului, în jurul minutului 70 când parcă s-au schimbat tricourile!”

„Trecerea lui Mihai Popescu în dreapta, schimbările ulterioare ale Farului, oboseala interilor”

Care au fost momentele-cheie din abordarea Farului Constanța care au permis revenirea Universității Craiova?

De la prima schimbare, când Mihai Popescu a fost trecut fundaș dreapta, parcă Farul a pierdut siguranța defensivă și a început o schimbare evidentă. Dănuleasa e un jucător de perspectivă, dar a dispărut echilibrul  conferit de Popescu pe ax. Ulterior, modificarea amplă a primului 11 a adus pierderea reperelor în defensivă. Apoi, cei doi interi Vînă și Grameni au început să scadă fizic, alt moment-cheie. În acest context, pe final, am avut dominarea categorică a Craiovei, chiar dacă n-au venit golurile neapărat pe faze lucrate, ci mai mult pe erorile adversarului”

Emil Săndoi propune două nume interesante după Farul Constanța – Universitatea Craiova 3-3, unul deja mai bine cunoscut suporterilor, altul abia intrat pe radarul Superligii:

Pe lângă Louis Munteanu și Alex Mitriță, remarcabili, vreau să mai evidențiez doi tineri! Pe Andronache de la Farul, coautor la două goluri ale constănțenilor, a făcut penalty-ul pentru 1-0 și a contribuit la reușita de 3-0. Dar și pe Bană, tânărul Universității care a intrat și și-a pus clar amprenta, a avut un impact pozitiv și e un talent de urmărit”

De la Petev la Gâlcă, în fața Farului au mai rămas 4 jucători de câmp! Queiros, remarcabil

Două echipe cu fotbal pozitiv, din fericire, așa cum ne așteptam, ceva mai multă rigoare adusă de Gâlcă la Universitatea Craiova și un strop de efervescență în plus la dobrogenii lui Hagi pe începutul de meci. Presingul avansat al Farului, organizat și sincronizat, ca la carte! O abordare mai tinerească pentru un prim 11 cu o medie de vârstă cu 3 ani mai scăzută, a gazdelor. Totuși, primul sfert de oră din partidă fără vreun șut pe poartă, posesie împărțită aproape perfect.

Acum doar o lună, în Bănie, dar cu Petev pe banca Științei, se impunea cu 2-1 trupa „Regelui”. Însă Universitatea lui Gâlcă a trecut din 4-3-3 atunci la 4-2-3-1 la Ovidiu, din linia de fund a rămas doar Bancu!, iar mai sus de atât, și pe fond de absențe, i-am mai regăsit doar pe Crețu, Mekvabishvili și Mitriță!

De remarcat faptul că la jumătatea primei reprize, remarcații au fost mijlocașul gruzin al oltenilor cu procentaj 100% de pase corecte, 12 din 12 în dreptul lui Mekvabishvili, la fel ca lusitanul Farului, pe același post, Queiros (foto jos), însă acesta 25 din 25!

Portughezul lui Hagi a semnat și prima ocazie reală de gol a partidei (minutul 29), șut violent, pe lângă poartă, după o recuperare în flancul stâng al Științei. Cu toate astea, Louis Munteanu a deschis scorul! Penalty bătut tare, pe mijlocul porții (35), după un o stângăcie infantilă a lui Vlădoiu în fața bătăiosului Andronache, transformată în fault.

Atât de mult au părut oltenii că se concentrează să respecte partitura tactică, încât au uitat efectiv să atace și să caute cu concretețe punctele necesare în lupta pentru locul 2 și garanția Conference League. Ori poate tocmai presiunea acestei mize a închistat Craiova aproape toată prima repriză. O trezire abia după golul încasat, cu verticalitate mai accentuată și linii urcate spre poarta lui Buzbuchi. Dar cam atât.

Scenariu de show total după pauză. Louis Munteanu și Alex Mitriță, oamenii meciului! 

Probabil stârnit de zvâcul din finalul primei reprize, Gâlcă n-a modificat la pauză. Jocul se reia pe contre frumoase, capul lui Grigoryan e scos de Popescu de pe linia porții, Mitriță driblează frenetic în careul Farului. Un scenariu nou, adio rigoare, bun venit riscuri asumate la Universitatea! Firesc, la 0-1 pierzi tot.

Dar și la 0-2, pentru că Louis Munteanu e mai în formă și „mai vârf” decât Andrei Ivan. Același Louis trage trei șuturi în două minute, două abia scoase de Popescu, unul în blocaj. Ce descătușare pentru atacant, oare gândul spre EURO 2024? Pe iureș, punctează și Queiros, cadou pentru evoluția din prima repriză. E 3-0 la Ovidiu!

Ofensiva fără opreliști a Universității după 0-3, pe fondul retragerii dictate inclusiv prin schimbări de Hagi, n-a găsit coerență și luciditate. Șuturi blocate, circulație fracturată în ciuda construcțiilor cu stoperii în jumătatea adversă. Dar există factorul Alex Mitriță! Talentatul jucător al lui Gâlcă marchează din penalty, apoi din voleu, scoate o lovitură de pedeapsă în prelungiri și… tot el o execută cu succes! Cine mai credea? Gâlcă. Și Mitriță.

Câteva cifre reprezentative pentru Louis Munteanu și Alex Mitriță în Farul Constanța – Universitatea Craiova 3-3:

  • 6 șuturi spre poartă a expediat Munteanu, dintre care 4 pe spațiul porții
  • 7 driblinguri a reușit Mitriță, cât Grigoryan, Vînă (Farul), Houri și Ivan (Craiova) la un loc!
  • 5 pase-cheie a furnizat atacantul Farului, cele mai multe de pe teren, creând și două faze de gol
  • 8 șuturi spre poartă a expediat Mitriță, dintre care 3 blocate și 3 pe spațiul porții

Credite foto: Universitatea Craiova

Descoperă Secretele din Meciul Etapei dezvăluite până acum împreună cu antrenorii:

Publicat: 13 05. 2024, 22:55
Actualizat: 13 05. 2024, 22:57