FC Argeș, la ceas aniversar: a împlinit 69 de ani de la înființare. Mesajele jucătorilor și antrenorilor emblematici pentru clubul piteștean
FC Argeș, unul dintre cele mai vechi cluburi de fotbal din România, aniversează astăzi 69 de ani de la înființare.
Poreclită “Vulturii Alb – Violeți”, echipa a fost fondată în anul 1953 sub numele de Dinamo Pitești, debutând în prima divizie în anul 1961. Anii ‘70 au fost anii de gloriei , echipa reușind să câștige două titluri de campioană în anii: 1972 și 1979.
FC Argeș s-a desființat în anul 2013, fiind refondat sub numele de SCM Pitești.
După rezolvarea problemelor legale privind marca și palmaresul, numele de FC Argeș a ajuns din nou pe buzele piteștenilor. Echipa alb-violeților a strâns de-a lungul timpul peste 40 de sezoane în primul eșalon al fotbalului românesc. Partidele de pe teren propriu se joacă pe stadionul „Nicolae Dobrin”, numele fiind dat de legenda sacră a fotbalului românesc.
Capacitatea stadionului este de 15 000 de locuri.
FC Argeș a împlinit 69 de ani de la înființare. Nicolae Dobrin, simbolul clubului și primul câștigător al premiului Fotbalistul Român al Anului
„Gâscanul” a debutat la prima divizie la vârsta de 14 ani și 10 luni, într-un meci Știința Cluj – Dinamo Pitești, dând dovadă de calități tehnico-tactice deosebite.
Nicolae Dobrin a evoluat aproape întreaga sa carieră pentru echipa FC Argeș Pitești, cu care a câștigat două titluri de campion național, în 1972 și 1979. De asemenea contribuit decisiv la câștigarea titlului din 1979, înscriind în prelungiri golul victoriei argeșene în fața contracandidaților de la Dinamo București.
Are 409 meciuri în prima divizie națională, înscriind 111 goluri. Ultimul meci în prima ligă a fost FC Argeș – FC Bihor 2-0, pe 14 iunie 1983. În sezonul ’85-’86, el a fost antrenor-jucător la CS Botoșani, la clubul moldav realizindu-si cu adevarat retragerea din cariera de fotbalist.
Nicolae Dobrin, debut în echipa naționala la 19 ani, netransferabil în perioada comunistă
La echipa naționala a debutat la vârsta de 19 ani, la 1 iunie 1966, cu ocazia meciul de fotbal RFG – România, terminat cu scorul de 1-0. A îmbrăcat tricoul naționalei României de 48 de ori, marcând pentru aceasta de șase ori. Ultimul meci pentru echipa națională a fost cu ocazia meciului România – RDG, desfășurat în 2 aprilie 1980.
S-a calificat, împreună cu echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de fotbal din Mexic, 1970, unde nu a jucat nici un minut, datorită unui conflict cu antrenorul Angelo Niculescu.
Nicolae Dobrin este cunoscut și pentru ratarea unui transfer la Real Madrid. După ce a jucat împotriva spaniolilor în Liga Campionilor, înscriind un gol, Santiago Bernabéu, faimosul președinte al madrilenilor, a fost atât de impresionat de calitățile lui Dobrin, încât ar fi fost dispus să ofere 2 milioane de dolari pentru a-l transfera, o sumă enormă pentru acele vremuri.
Datorită regimului din România, Bernabeu a trebuit să poarte discuții chiar cu Nicolae Ceaușescu, dar nu a reușit să-l convingă, deoarece conform propagandei oficiale, Dobrin era „bun național” și nu putea fi „înstrăinat”.
Mesaje și gânduri bune pentru FC Argeș și pentru iubirea culorilor alb – violet
Jucători si antrenori celebrii care au trecut prin curtea echipei din Trivale au avut de transmis mesaje și gânduri bune, echipei lor de suflet. Printre aceștia s-au numărat: Bogdan Mara , Bogdan Argeș Vintilă, Emil Sandoi și Nicolae Dică.
Nicolae Dica : “La împlinirea celor 69 de ani vei rămâne mereu în inima mea” .
Bogdan Mara: “Am petrecut ani frumoși la FC Argeș, într-un oraș și lângă o echipă frumoasă, amintiri care mi-au rămas în suflet și care vor rămâne mereu. Vă doresc mult succes și toate cele bune. La multi ani, FC Argeș și sufletul meu rămâne alături mereu lângă voi”.
Bogdan Argeș Vintila: “Hai FC Argeș, hai vulturii alb-violeți!”
Emil Sandoi: “Mă leagă momente deosebite de clubul FC Argeș, atât din cariera mea de jucător, dar și de antrenor. La mulți ani!”