FC Botoșani – Dinamo 2-1. Ion Marin, campion de șase ori cu echipa din „Ștefan cel Mare” ca jucător și antrenor, analizează dezastrul care duce „câinii” înapoi la retrogradare: „Ceva se petrece atunci!”. Cifrele incredibile ale meciului uluitor care împinge și mai tare Dinamo spre Liga 2! EXCLUSIV
Fiecare rundă din Superliga îți aduce exclusiv în ProSport rubrica Secretele din Meciul Etapei, provocarea pe care jurnalistul Gabriel Berceanu și antrenorul invitat al fiecărei săptămâni au lansat-o suporterilor din 2024! Tuturor celor care trăiesc fotbalul pasionați de elementele tactice, dornici să înțeleagă adevărații eroi din teren, mutările tehnicienilor și explicația fazelor decisive. Astăzi, analizăm din perspective inedite FC Botoșani – Dinamo 2-1.
Secretele din Meciul Etapei înseamnă o radiografie realizată în exclusivitate de un tehnician român pe marginea duelului din Superliga. Apoi, repere evidențiate de Gabriel Berceanu, jurnalist ProSport, care rescriu istoria partidei dintr-o perspectivă specială, între catedrala peluzei și memoria subiectivă a generațiilor. Iată analiza realizată în această rundă împreună cu tehnicianul Ion Marin și cum se explică eșecul lui Dinamo la capătul unui meci cu desfășurare rară!
Actualul selecționer U18 al României, Ion Marin (Marin Ion în acte!) a fost un fotbalist emblematic al lui Dinamo București (1973-1984), fundaș care a câștigat 5 titluri de campion și două Cupe ale României alături de „câini”. A mai jucat la FC Bihor Oradea, Victoria București și Rapid București, după care a devenit antrenor.
FC Botoșani – Dinamo 2-1. Secretele din Meciul Etapei cu Ion Marin
Cariera de tehnician a lui Ion Marin (69 ani) începe în 1989 la Pandurii Tg. Jiu după care regăsim, exclusiv în plan național, în ordine cronologică, în CV-ul amplu: Flacăra Moreni, Petrolul Ploiești (două mandate), Farul Constanța (patru mandate!), Astra Ploiești, Dinamo București (trei mandate), FC Bihor Oradea (două mandate), Universitatea Cluj, Dinamo II București, naționala feminină U19 a României. A câștigat campionatul cu Dinamo (2002) și Cupa României cu Petrolul (1995).
În străinătate, Ion Marin a pregătit Al Ettifaq (Arabia Saudită), Dubai Club (Emirate, două mandate), Kuwait SC, Al Qadsia (Kuweit), Al Dhafra (Emirate), Zakho SC, Al Minaa (Irak). A cucerit în Kuweit titlul de campion (2013), Supercupa (2018), Cupa Federației (2019) și două trofee AFC Cup pe banca lui Kuwait SC (2012, 2013).
Iată primele concluzii ale experimentatului antrenor Ion Marin după FC Botoșani – Dinamo, prin prisma prestației celor doi tehnicieni:
Miza jocului și-a pus amprenta pe ambele formații și nu doar pe ele, ci și pe un antrenor, Bogdan Andone, care a transmis nervozitatea manifestată și în teren. A pus în pericol și obiectivul clubului, evitarea retrogradării, cred că va primi două etape de suspendare măcar. Kopic, calculat, concentrat, echilibrat, de partea cealaltă, dar fără prea multe soluții din punct de vedere tactic”
Ion Marin: „Trebuie să găsim o modalitate ca să se întâmple asta!”
Pentru Ion Marin, poate principalul vinovat pentru colapsul dinamovist rămâne Abdallah:
O greșeală uriașă a unui jucător cu experiență, Velkovski, duce la autogol. Dar, culmea, Dinamo are reacție! Abdallah face două lucruri bune, o acțiune individuală de la centrul terenului și pasa pentru golul lui Selmani. Dar și două rele: ratarea penalty-ului și atacul brutal, greșeală imensă!, în urma căruia este eliminat. La experiența lui, nu avea voie să facă așa ceva, să lase echipa în zece oameni”
După pauză, se petrece un scenariu pe care Ion Marin îl vede deja tradițional pentru ultima perioadă a alb-roșilor:
La reluare, Dinamo nu poate decât să se apere. Singurul mod prin care mai poate pune probleme în atac, fazele fixe, cornere și lovituri libere laterale, dar nu au fost prea multe. Ar trebui să găsim totuși pentru Dinamo o modalitate ca meciurile să se termine în minutul 90. După acest prag, ceva se petrece. Nu mai există concentrare, dispare organizarea, nu mai avem nici responsabilitate. Și uite așa ajunge pe poziție de retrogradare directă! Dificil, un joc foarte dificil, dar pe care Dinamo l-a făcut și mai dificil. Îmi pare rău de Abdallah, dar e greșeală imensă ce a făcut el”
Cifre uluitoare după o primă repriză neverosimilă
FC Botoșani – Dinamo a însemnat, întâi de toate, o primă repriză de peste o oră, autugolul lui Moura, un penalty ratat de Abdallah la 0-1, cartonaș roșu acordat antrenorului gazdelor, un gol anulat al dinamoviștilor pentru ofsaid și eliminarea vârfului din Madagascar al lui Kopic! În spatele acestui scenariu fulminant, cu multă tensiune și aproape zero fotbal pe teren, repere incredibile:
- O singură pasă reușită a avut Gabriel David, mijlocașul ofensiv al Botoșaniului, în 61 de minute
- Un singur șut pe poartă a fost expediat, cel al lui Selmani de la marcarea golului, deși pe tabelă am avut 1-1 (Botoșani a punctat prin autogolul lui Moura, penalty-ul lui Abdallah s-a dus pe lângă poartă!)
- 12 pase greșite din 20 a avut Țigănașu, fundașul gazdelor, cu zero intercepții și zero tackling-uri
- Zero șuturi blocate, zero intercepții, zero acțiuni defensive, zero degajări și zero centrări în dreptul mijlocașului dinamovist Gnahore
Radiografie cu patru perspective extreme
Până la finalul incandescent cu golul din prelungiri al lui Mailat, evoluția jucătorilor a oferit un nou tablou captivant și pe care rareori poate îl mai regăsim în Superliga, repere valabile pentru evoluțiile de pe durata întregii partide:
- 20 de baloane pierdute a avut Bordușanu, jucător dinamovist la care minge a ajunge de 36 de ori!
- 93% pase reușite a avut Aldair pentru Botoșani, procentaj remarcabil, nu mai puțin de 55 din 59 de pase eficiente
- Zero driblinguri reușite au avut împreună dinamoviștii Bordușanu, Pavicic, Bani și Politic, dintr-un total de 9 încercate, per total
- 33 de baloane a pierdut Țigănașu de la Botoșani, atingând de 88 balonul (lider la acest capitol pe teren)