:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.prosport.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F04%2FDe-ce-%E2%80%9Esaracii-fotbalisti-romani-nu-isi-permit-sa-faca-schimb-de-tricouri-dupa-meciuri-Ciprian-Marica-dezvaluie-situatie-incredibila-pe-care-a-patit-o-la-FCSB.jpg)
În ultimele săptămâni ai putut alege post cu post, doar pe ProSport, cele mai mari țepe ale deceniului și dezamăgirile din dreptul transferurilor realizate de FCSB și Dinamo, cele două mari rivale din fotbalul românesc. Am parcurs împreună nominalizările portarilor, fundașilor, mijlocașilor și atacanților, contabilizând la final numărul de voturi exprimate de suporteri pentru fiecare categorie.
Astfel încât să putem pune astăzi, față în față, un prim 11 din categoria amară pentru FCSB și unul pentru Dinamo și să lansăm provocarea finală: cine s-a înșelat mai tare la capitolul transferuri? Care echipă compusă în cadrul campaniei noastre atârnă mai greu în memoria tribunelor?
Pentru FCSB, fanii au ales, prin totalul de voturi acordate fiecărui jucător din nominalizările pe posturi, un sistem 4-3-3. Practic, am avut mai mulți fundași cu voturi mai multe decât atacanții nominalizați.
Între buturi este Andrei Vlad, recent plecat gratis de la FCSB, deși cândva era considerat de Gigi Becali drept fiind „Messi al portarilor”. Fundașii laterali sunt doi jucători care au ratat șansa confirmării în roș-albastru, în ciuda valorii lor certe, demonstrată alte cluburi din Superliga, din străinătate și chiar în tricoul României: Cristi Manea și Cristi Ganea.
În vreme ce rolul stoperilor este acoperit de doi stranieri trecuți ca meteoriții prin vestiarul FCSB. Este vorba de bulgarul Bozhidar Chorbadzhiyski, împrumutat de la ȚSKA Sofia, și Stipe Vucur, venit liber de contract.
Cei trei mijlocași vin din trei perioade diferite ale deceniului. Pe dreapta, Dorin Rotariu, alt jucător cu CV bun și experiență, dar care a trecut tare rapid și fără „urme” pe la FCSB. În centru, un talent pe care s-a plătit aproape 1 milion de euro către Gică Hagi și care a fost trimis înapoi la echipa „Regelui” fără pretenții financiare, după ce nu s-a impus la FCSB: Eduard Radaslavescu. Al treilea mijlocaș, un nume important, Adrian Cristea, care însă a prins FCSB pe final de carieră și fără impact.
În atac avem un Billel Omrani la ani lumină de forma arătat în tricoul CFR Cluj, talentatul Adrian Petre care, din postura de internațional U21 al României, a avut o traiectorie descendentă, dar și Ciprian Marica, sosit la echipă pe finalul carierei sale importante, când nu mai avea resursele fizice, din cauza accidentărilor, pentru a se ridica la nivelul numelui consacrat.
Dar iată echipa completă:
FCSB (4-3-3)
Andrei Vlad – Cristian Manea, Bozhidar Chorbadzhiyski, Stipe Vucur, Cristian Ganea – Dorin Rotariu, Eduard Radaslavescu, Adrian Cristea – Billel Omrani, Adrian Petre, Ciprian Marica
Fanii dinamoviști au ales, prin votul lor, un sistem 3-4-3, în care au prins „primul 11” doar trei români. Categoria portari a strâns cele mai multe voturi, urmat de fundași și, la mică distanță, au urmat mijlocașii. Jucătorul „titularizat” cu cele mai multe voturi a fost Edgar Ie, cu aproape 900 de nominalizări, un record în demersul nostru pentru Dinamo.
Dar să începem cu portarul, acolo unde veteranul Rene Roman Hinojo, care a prins ultimul său contract din carieră la Dinamo, în era spaniolă.
În defensivă, așa cum am spus, amintirea lui Ie, fotbalist cu echipe importante în CV și un salariu de peste 20.000 de euro, este încă proaspătă. La fel cum dezamăgirea Lucas Alves a lăsat urme importante. Jucătorul care a primit banderola încă de la primul meci și, apoi, a plecat în Vietnam, i-a marcat pe „câini”. La egalitate cu brazilianul este belgianul Kino Delorge.
Primii români apar în linia mediană, victima contractului dintre Anghelache și Vasile Șiman, Ionuț Șerban, fotbalistul captiv la Dinamo timp de 8 sezoane, „a câștigat” detașat. Lângă el, în centrul liniei mediene, s-a „evidențiat” Cătălin Itu, în timp ce, cu aproape 200 de voturi, mult mai multe decât ceilalți mijlocași nominalizați, Magaye Guye a fost retras pe postul de aripă. Celălalt jucător din flanc este Juan Albin, al doilea după Șerban ca număr de voturi.
Triumviratul din atac este deschis de Cătălin Țîră, în timp ce Jeremy Bokila l-a urmat pe fostul rapidist. Gregory Tade, vârful cu o singură poză la Dinamo și niciun minut jucat, a închis topul jucătorilor din avanposturi.
Iată și echipa completă a țepelor și dezamăgirilor din ultimul deceniu la Dinamo:
Dinamo (3-4-3)
Rene Roman – Kino Delorge, Lucas Alves, Edgar Ie – Magaye Gueye, Ionuț Șerban, Cătălin Itu, Juan Albin – Cătălin Țîră, Gregory Tade, Jeremy Bokila