Fiecare rundă din Superliga îți aduce exclusiv în ProSport rubrica Secretele din Meciul Etapei, provocarea pe care jurnalistul Gabriel Berceanu și antrenorul invitat al fiecărei săptămâni au lansat-o suporterilor din 2024! Tuturor celor care trăiesc fotbalul pasionați de elementele tactice, dornici să înțeleagă adevărații eroi din teren, mutările tehnicienilor și explicația fazelor decisive. Astăzi, analizăm din perspective inedite FCSB – Rapid 2-2.
Secretele din Meciul Etapei înseamnă o radiografie realizată în exclusivitate de un tehnician român pe marginea duelului din Superliga. Apoi, repere evidențiate de Gabriel Berceanu, jurnalist ProSport, care rescriu istoria partidei dintr-o perspectivă specială, între catedrala peluzei și memoria subiectivă a generațiilor. Iată analiza realizată în această rundă împreună cu tehnicianul Ionuț Chirilă și cum se explică remiza spectaculoasă din duelul bucureștean!
Antrenorul Ionuț Chirilă (58 ani) și-a început cariera la nivel de juniori la Dinamo București, unde a pregătit și a contribuit la formarea unor jucători precum Cătălin Hîldan, Mihai Tararache, Florentin Petre, Cezar Dinu, Laurențiu Lică, Nicolae Mitea. Ulterior, a fost pe banca echipei secunde a Rapidului, Electromagnetica (2001/2002) iar din 2002 până azi a mai pregătit Unirea Focșani, Jiul Petroșani, UTA Arad, Concordia Chiajna, Poli Iași, ASA Tg. Mureș, Academica Clinceni.
Iată cum arată analiza lui Ionuț Chirilă pentru FCSB – Rapid 2-2, egalul spectaculos de pe Arena Națională care amână practic sărbătoarea titlului pentru clubul lui Gigi Becali:
Tribunele au conferit statutul de derby, jocul a lăsat mult de dorit. Rapid a început agresiv, puternic, foarte atent pe recuperarea balonului în jumătatea adversă, în contextul unui antrenor nou care aduce mereu adrenalină jucătorilor, dorința de a convinge pe termen scurt că merită să fie titulari. Am avut un FCSB care sub presiunea titlului așteptat de 9 ani a demonstrat, mai ales în prima parte, că nu are luciditate. Aveai senzația că ajung greu la poartă, cu excepția primului gol când a fost o fază creată bine și cu o execuție magistrală a lui Olaru, FCSB părea o mașină înfrânată”
Mai departe, Ionuț Chirilă evidențiază:
În repriza a doua, Rapid a părut la mijlocul terenului o echipă de Liga 3. Haos întreținut și de FCSB, pase greșite, ambele echipe fără trasee și automatisme. Nu știu când să iasă din presingul adversarului, combinații, verticalizare! Nu am văzut atacuri gândite, cu 8-10 pase, cu eliberare de spații din partea atacantului central, cu devieri și cu decizii ale omului fără minge. Acuratețea paselor s-a văzut doar când nu exista adversitate, când erau 4-5 metri distanță între jucători. Cum se strângea jocul, începea haosul! A greșit multe mingi până și Olaru, care îmi place foarte mult, jucător de calitate pentru fotbalul vest-european, cu viteză de reacție și de execuție, cu centrul de greutate jos. Dar nu din lipsă de calitate a greșit, ci pentru că intră în degringolada coechipierilor și a echipei lui”
Pentru tehnician, titlul de care e sigur că se va bucura echipa lui Gigi Becali ar fi putut fi câștigat într-o altă manieră:
Mă gândeam ce echipă diferită ar fi FCSB cu… Rrahmani! Pentru că Olaru se detașează clar la FCSB, iar Rrahmani, la Rapid. Până la urmă, jocul FCSB a fost unul împins de tribună, de așteptarea titlului, e într-un moment în care începe să arate mai mult a echipă și nu doar a conglomerat de valori cum multă vreme a fost. Ar fi fost un paradox ca Rapid să învingă iar pe FCSB, Rapid care nu avea victorie în play-off!, iar FCSB să iasă campioană până la urmă, cum va ieși. Ce paradox! Vă dați seama de nivelul campionatului? Pentru FCSB, ca să ieși campioană entuziasmant, trebuia azi să bați la două goluri diferență, cu zeci de mii de oameni în spate! Nu să iei titlul pe fluctuațiile de joc ale Craiovei, pe degringolada Rapidului, pe tinerețea Farului sau profitând de faptul că CFR Cluj e în schimbare”
Iar Ionuț Chirilă face și o radiografie tranșantă a lui Florinel Coman:
Florinel Coman nu poate juca în primele 5 campionate ale Europei! Păi Hagi a jucat la Barcelona și Real pentru că arunca noroi în spate, avea o explozie nativă. Florinel nu o are, este inteligent, pasator de excepție, mângâie mingea, dar problema e că trebuie să ajungă la ea, se chinuie și nu are această explozie. Când a scăpat de la mijlocul terenului singur spre poarta Rapidului, parcă alerga cu cauciucuri în spate. Un jucător mare nu are asemenea probleme, într-o asemenea fază! Iar duelul cu Braun, când a fost luat pe sus și a cerut degeaba fault, pentru că intrarea violentă a fost corectă, întărește ce spun. Dacă ai probleme în Superliga cu un Rapid agresiv, atunci în Europa… Coman doar un jucător talentat și atât momentan. Calitatea fizică și-o poate îmbunătăți, cu foarte multă muncă, dar explozia… nu!”
Nu în ultimul rând, Ionuț Chirilă trimite un mesaj de evidențiere pentru fundașul dreapta al FCSB, Vali Crețu, pe care l-a avut elev la Chiajna, dar și o replică pentru patronul Rapidului!
Vali Crețu a fost un jucător care a împins foarte des și util jocul. Față de momentul în care eu l-am adus la Chiajna după ce Rapidul îl dăduse afară, după ce am lucrat împreună a învățat să iasă cu pase scurte, să-și asume responsabilitatea acțiunilor individuale, nu mai este fotbalistul care juca doar lung de linie pe vârful de atac, ci și-a îmbunătățit chiar și tehnica. Are automatisme și trasee, mă bucur pentru el”
Reacția lui Chirilă la Dan Șucu vine după ce patronul rapidist s-a plâns de pregătirea fizică a jucătorilor săi:
L-am auzit pe domnul Dan Șucu spunând că Rapid are probleme și nu e pregătit fizic. Dar pregătirea fizică vine din știința jocului! Rapid s-a consumat ca echipă pentru că fizic s-a consumat enorm până în această fază a campionatului. Când joci doar din încrâncenare, din agresivitate, din spiritul publicului, pe hei-rup, cu o lipsă atât de mare de știință a jocului, cu alergare doar pe benzi, normal că te epuizezi! Să nu uităm că Barcelona lui Guardiola a dominat 7 ani de zile, cu trofee câștigate, fotbalul și se spunea că dopată pentru că din minutul 70 adversarii lor erau morți. Erau morți, dar pentru că mașina de joc a Barcelonei, prin știința jocului, doar din așezare, din unghiuri de joc, epuiza adversarul! Rapid joacă doar cu minge lungă în linie, 30-40 de metri, situații de unu contra doi în ofensivă, normal că obosește!”
După o scurtă perioadă în care evoluțiile lui din Superliga au fost sub nivelul pe care îl setase în sezonul regular și sub potențialul său, Darius Olaru a revenit în forță. Omul meciului pentru FCSB, marcator al primului gol, dar mai ales eficient în recâștigarea rolului de căpitan dinamic, efervescent, util și aproape omniprezent. Liderul ambelor formații la numărul de driblinguri reușite (4), cu 8 din 12 pase lungi corecte și 2 din cele 3 centrări încercate ajungând la destinație și devenind faze periculoase.
Totodată, Darius Olaru a fost jucătorul de pe teren cu cele mai multe dueluri câștigate, nu mai puțin de 10, și unul din cei mai faultați roș-albaștri, în încercarea Rapidului de a bloc din fașă tentativele de tranziție pozitivă ale jucătorilor lui Gigi Becali.
De partea cealaltă, fundașul dreapta Christopher Braun poate fi considerat pe bună dreptate cel mai bun rapidist. Două intervenții-cheie la Florinel Coman, una în postură de ultim apărător, tackling după o cursă fenomenală în care salvat practic finalizarea șeptarului roș-albastru, cealaltă în colțul propriului careu, fix când Coman se pregătea de execuție. Per total, i se datorează în mare măsură rețeta de succes prin care Florinel n-a făcut diferența așa cum își dorea, pe toată durata meciului.
Procentaj pozitiv de dueluri câștigate pentru Braun, în fața unuia din cei mai periculoși adversari direcți pe care îi putea avea în Superligă (7 din 13), a reușit 6 tackling-uri și a fost implicat în 9 acțiuni defensive, de cele mai multe ori având câștig de cauză. Un dribling încercat și reușit, o pasă-cheie care a creat o fază de poartă periculoasă, așadar și evidențiere ofensivă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER