FCSB – Sepsi. Cele trei lecții de management fotbalistic pe care Laszlo Dioszegi i le predă gratuit lui Gigi Becali. EXCLUSIV
FCSB – Sepsi e unul din meciurile tari ale etapei în Superligă, cu liderul la zi și ocupanta ultimei poziții pentru play-off pregătite să demonstreze pe Arena Națională că forma bună din ultimele luni nu e întâmplătoare. E și un duel între două viziuni de management fotbalistic total diferite, la nivel de conducere. Gigi Becali versus Laszlo Dioszegi, patronul-antrenor care de sezoane bune investește masiv în așteptarea titlului de campion în fața investitorului care se consolidează ca un exemplu de ascensiune aproape uimitoare în fotbalul nostru.
ProSport îți prezintă, în avancronica luptei din teren, cele trei lecții de management fotbalistic pe care Dioszegi i le-a predat, fără să vrea neapărat, lui Gigi Becali. Și care parțial evidențiază, până la urmă, inclusiv culisele dezvoltării fulminante pentru clubul din Covasna.
FCSB – Sepsi. Haos pe bancă versus creștere de la antrenor la antrenor
Sezonul 2017/2018 a fost primul pentru Sepsi în Superliga. Așadar, avem 6 ediții complete plus cea în desfășurare ca reper temporal de comparație în FCSB – Sepsi.
Pe acest interval de timp, Gigi Becali a transformat zona băncii tehnice într-un veritabil malaxor haotic. Avem 12 mandate, care împreună au produs o singură Cupă a României. Au pregătit FCSB, în ordine:
- Reghecampf, Dică, Teja, B. Andone, Vintilă, Petrea, Todoran, Iordănescu, Petrea, Dică, Strizu & Pintilii, Charalambous.
Imposibil de identificat vreo strategie productivă în alegerile care au produs această serie.
În același timp, la Sfântu Gheorghe, alegerea antrenorului a însemnat aproape de fiecare dată un pas concret în față, pe cifre. De la promovare și până azi, Dioszegi a marșat pe tehnicieni al căror randament s-a dovedit în aproape toate cazurile superior predecesorului! Singurul minus, Liviu Ciobotariu. Cu un start fulminant de mandat, dar cu un picaj pe măsură apoi.
Iată cum arată topul antrenorilor lui Sepsi din 2017 până în prezent, în ordinea cronologică a mandatelor. Care aproape se suprapune topului alcătuit pe baza mediei de puncte obținute per meci de aceștia!
- 0,69 puncte / meci – Dumitru Suciu
- 1,22 – Csaba Laszlo
- 1,26 – Eugen Neagoe
- 1,48 – Leo Grozavu
- 1,68 – Cristiano Bergodi
- 1,35 – Liviu Ciobotariu
- 1,75 – Bernd Storck
Bătălia trofeelor. În 6 sezoane, Sepsi are 4 trofee! Iar FCSB, doar unul!
Cupa României cucerită în 2020 este singurul trofeu din palmaresul FCSB obținut în intervalul de timp utilizat ca referință, din sezonul 2017/2018, când Sepsi a debutat pe prima scenă, până azi. Puțin, foarte puțin pentru pretențiile, investițiile și statutul clubului condus de Gigi Becali.
Iar penuria pare și mai accentuată când ne raportăm la ce a reușit Sepsi Sf. Gheorghe, adversara din această etapă a FCSB, în aceeași perioadă. Când, atenție, cel puțin în primele sezoane, se afla la primul contact din istoria clubului cu Superliga, fără experiența luptelor pentru trofee și fără a avea background-ul util al unui club consolidat.
Ei bine, covăsnenii au cucerit de două ori Cupa României, dar și două Supercupe ale României! Anii de reper sunt 2022 și 2023.
Investiții în transferuri? 23 milioane versus 0,5 milioane. Iar Dioszegi e pe plus și aici!
Iar confruntarea trofeelor obținute capătă o perspectivă și mai interesantă dacă vom calcula cât au investit în aducerea de fotbaliști, din sezonul 2017/2018 până în prezent, patronii Gigi Becali și Laszlo Dioszegi. Concluziile sunt spectaculoase!
La roș-albaștri, unde obiectivul prioritar, potrivit repetatelor declarații ale patronului, este câștigul financiar, Gigi Becali a plătit 23,13 milioane de euro pe aducerea de fotbaliști în ultimele 6 sezoane și jumătate. Și a cucerit o Cupă a României, să nu uităm.
La Sepsi s-au plătit doar 0,5 milioane euro (pe 7 jucători în total!), cu randamentul prezentat mai sus la nivel de trofee, patru la număr!
Sigur, Becali a încasat mult mai mult din vânzarea de jucători, și-a îndeplinit obiectivul financiar. Dar să nu vă imaginați că Dioszegi e cumva pe minus strict la acest capitol! Ba din contră! Cu 0,5 milioane euro plătiți, a vândut jucători de peste 3 milioane euro! Liderii afacerilor de acest tip sunt Andres Dumitrescu (1 milion euro), Safranko (0,75) și Tandia (0,6). Așadar, până și pe acest nivel, o lecție de management fotbalistic!
Ce jucători a adus cu bani Sepsi din 2017 până azi:
- 125.000 – Safranko (Aalborg, 2019/20)
- 100.000 – R. Deaconu (HNK Gorica, 2019/20)
- 90.000 – D. Flores (Poli Iași, 2018/19)
- 75.000 – Gal-Andrezly (Ruzomberok, 2019/20)
- 50.000 – Deligiannids (OFI Creta, 2020/21), Bălașa (Univ. Craiova 2020/21)
- 10.000 – Veres (Național Sebiș, 2019/20)
Descoperă AICI dezvăluirea ProSport care schimbă totul despre pariurile pe Superliga!