Firma EAD, furioasă după ce șeful CCA a pornit un război public pentru a justifica greșeala flagrantă de la FCSB – Farul! „Nu suspendăm pe nimeni! Grupul VAR nu a fost consultat!”. EXCLUSIV
Firma EAD, care deține drepturile TV pentru Superliga României, e furioasă după ce șeful Comisiei Centrale de Arbitraj (CCA) a pornit un război public pentru a justifica greșeala flagrantă de la FCSB – Farul, duel din etapa 24 a Superligii, încheiat cu scorul de 1-1, pe Arena Națională.
Contactat de ProSport pentru a comenta cel mai recent comunicat apărut pe site-ul FRF.ro, Orlando Nicoară, directorul EAD, ne-a oferit o reacție tranșantă.
Firma EAD, furioasă după ce șeful CCA a pornit un război public pentru a justifica greșeala flagrantă de la FCSB – Farul!
Duelul FCSB – Farul, încheiat cu o remiză, luni seară, scor 1-1 pe Arena Națională, a stârnit unul dintre cele mai controversate scandaluri de arbitraj din acest sezon.
În minutul 58 al confruntării menționate, Louis Munteanu a înscris dintr-o poziție suspectă de offside, iar faza a fost analizată câteva minute bune din camera VAR. Faza a fost una foarte grea, deoarece Munteanu a părut să fie pe aceeași linie cu Joyskim Dawa, iar grafica afișată la TV nu a ajutat nici ea prea mult. Însă, după ce s-a consultat cu colegii din camera VAR, Horațiu Feșnic a hotărât că golul nu a fost înscris dintr-o poziție corectă și a validat offside-ul la Louis Munteanu.
Contactat de ProSport, Cristi Dulca a contestat decizia brigăzii de arbitri și a spus că nu i „s-a părut offside la golul anulat”. De asemenea, scandalul a luat o amploare și mai mare în momentul în care FRF a venit cu un comunicat oficial, prin care a dezvăluit că șeful CCA dă vina pe operatorul de reluări al transmisiunii pentru faza respectivă. Concret, operatorul a fost găsit vinovat pentru felul în care au fost trasate liniile pe reluările care s-au putut vedea și la TV. Astfel, fără să ezite, CCA a indicat firma EAD, deținătoare a drepturilor TV din Superliga României, ca fiind principala responsabilă pentru scandalul de după FCSB – Farul 1-1.
Din dorința de a obține o reacție din partea companiei care investește milioane de euro în drepturile de televizare ale Superligii, ProSport a luat legătura cu Orlando Nicoară, directorul EAD, iar acesta nu a părut deloc încântat de comunicatul FRF.
„Comunicatul FRF a fost trimis fără ca grupul VAR, format pentru a analiza probleme tehnice și de operare, să fie consultat!
Momentan, analizăm situația și vom reveni cu precizări. Daca e greșeala operatorului, ne-o vom asuma, momentan, însă, nu suspendăm pe nimeni și, în niciun caz, nu o facem prin comunicate de presa”, a declarat Orlando Nicoară, directorul EAD, pentru PROSPORT.
CCA a solicitat un punct de vedere din partea EAD
În urmă cu doar câteva ore, FRF a anunțat în mod public că CCA a solicitat un punct de vedere din partea EAD, referitor la felul în care au fost trasate liniile la golul înscris de Louis Munteanu în minutul 58 al partidei FCSB – Farul.
„Ca urmare a distanțelor neveridice (valori reieșite din trasarea liniilor și pozițiile observate cu ochiul liber), CCA a solicitat un punct de vedere din partea operatorilor pentru lămurirea situației”, a transmis FRF.
De asemenea, a fost prezentată publicului și informarea oficială pe care furnizorul de tehnologie VAR a trimis-o pe adresa CCA:
La meciul FCSB – Farul Constanța din etapa 24 a existat o situație de analiză a unei posibile poziții afară din joc, soluționată greșit de către operatorul de reluări, acest fapt conducând la anularea unui gol marcat de echipa oaspete. Operatorul de reluări nu a respectat întocmai procedura de trasare a liniilor aferente jucătorului aflat în atac, acest lucru ducând la apariția unor denaturări ale distanțelor dintre jucătorii implicați în analiza fazei suspecte de ofsaid. Operatorul de reluări a utilizat greșit procedura numită triangulație, folosită atunci când un jucător se află cu o parte a corpului în aer și, astfel, rezultatul analizei a fost unul eronat. De menționat faptul că analiza a durat mai mult decât în mod obișnuit pentru a stabili cu exactitate momentul lovirii mingii, proces dependent de sincronizarea camerelor de filmat, și pentru că procesul de analiză a fost repetat de trei ori, de fiecare dată cu același rezultat eronat. Pentru greșeala din meci operatorul de reluări a fost sancționat și reținut de la delegări pe o perioadă nedeterminată”, se mai arată pe FRF.ro.