Florin Pîrvu, șeful haitei „lupilor galbeni”, avertisment pentru FCSB: „Nu-i vom aștepta cu flori și brațele deschise” | INTERVIU

Florin Pîrvu este unul dintre cei mai discreți antrenori din Superliga, în ciuda faptului că Petrolul este pe loc de play-off cu mijloace financiare reduse și o grămadă de probleme pe cap.

Florin Pîrvu, antrenorul Petrolului Ploiești, o avertizează pe FCSB

Tehnicianul „lupilor” este unul dintre cei trei antrenori din Superliga României, care antrenează echipa la care s-a format și a jucat, alături de Gică Hagi (Farul) și Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj). Meciul cu FCSB, programat sâmbătă, de la ora 20.30, e partida cu numărul 30 pentru fostul mijlocaș, în vârstă de 48 de ani, pe banca „găzarilor”.

Vine FCSB, în cel mai important meci al tău pe banca Petrolul, acasă, la Ploiești. La ce te aștepți?

Cel mai important meci al meu este întotdeauna următorul, indiferent că jucăm cu FCSB sau cu orice altă echipă. Din punct de vedere al încărcăturii emoționale și a situației din acest moment, se poate spune că va fi cel mai dificil meci, dar am mai jucat acasă și cu CFR Cluj, sezonul trecut, și cu Farul, sezonul acesta.

Cum vezi partida de sâmbătă?

Un lucru pot spune din start: cu brațele deschise nu-i vom aștepta. FCSB are, după părerea mea, cel mai bun lot din Superliga României și o șansă bună de a lua titlul. Presiunea rezultatului e la ei. Noi suntem însă o echipă care putem chinui pe oricine, chiar dacă din păcate și pe noi. N-am nicio emoție în privința faptului că le vom face viață grea, iar cei de la FCSB știu asta, mai ales că vom avea în spate un public care le va fi ostil.

„Obiectivul Petrolul anul acesta nu este calificarea în play-off, dar totuși pentru asta luptăm. În planul pe care l-am făcut, am decis să nu ardem etapele, să construim eficient. Într-o măsură decentă reușim, deși se putea mai mult. În același timp însă, suntem mai sus de posibilitățile reale din acest moment”

Ca fotbalist la Petrolul ai bătut Steaua pe fostul Ilie Oană, chiar la un scor categoric.

Ca fotbalist la Petrolul am bătut Steaua de mai multe ori, și acasă și în deplasare și pe teren neutru. Acel 5-1, din 1999, a fost întradevăr un meci fabulos. Noi aveam o echipă tânără și sub-apreciată, dar valoroasă. Căpitan – finul Nae Constantin, erau Onuț, Negoiță, Cristi Vlad, Todoran, Falemi, Tavi Grigore, care era veteranul nostru, în poartă Florentin Rădulescu, Costescu, Falemi, Orlando, Crăciun, noi în nebunia aia a noastră nu ne temeam de nimeni. Aveau și ei jucători buni, Belodedici, Luțu, Reghecampf, Dănciulescu, Trică, însă atunci nu se făceau evaluările astea de acum. Intrai pe teren mușcai din ei. Abia așteptam meciurile cu Steaua, Dinamo, Rapid și Craiova, la vremea aia nu existau CFR Cluj, Sepsi, Farul era ca și noi. Lucrurile sunt schimbate acum, însă unul dintre sfaturile pe care eu le-am dat fotbaliștilor mei e să fie conștienți că vom fi la noi acasă, cu niște fani pătimași în spate, care le vor da o energie suplimentară.

„Nu cred că Florin Pîrvu ține Petrolul pe loc să urce mai sus de locul 6”

Până să bateți la Craiova, tribuna ți-a strigat la un meci demisia. Cum ai reacționat?

Eu am știut în ce mă bag când am venit la Petrolul. Sunt manifestări la cald, pe care sunt capabil să le duc. Nu cred că există cineva la Ploiești care să-mi poată reproșa concret că n-am făcut ceva ce aș fi putut face. Aa, că am greșit și eu uneori, da, se poate, când s-a întâmplat sunt primul care a regretat asta. Cred că dincolo de a fi sau nu a nu fi Pîrvu antrenor la Petrolul, adevăratele probleme sunt altele, mai de fond.

Cum ar fi?

Păi știm cu toții că nu avem o bază de antrenament și ne mutăm de pe o zi pe alta pe niște terenuri din apropierea orașului. Azi aici, mâine dincolo. Așa ceva nu există într-un fotbal profesionist. Când jucam eu la Petrolul, acum 25 de ani, aveam o bază la Crângu lui Bot, unde acum pe terenul principal cresc copaci. Păcat de ea, era o oază de liniște. Nu stau să mă plâng, din păcate ne-am cam obișnuit cu asta, pentru că facem lucruri cu sufletul, dar nu e deloc ok. Mai sunt și alte probleme, s-a mai vorbit despre ele, există în continuare, nu cred că Florin Pîrvu ține Petrolul pe loc să urce mai sus de locul șase pe care e acum.

„Omrani se pregătește cu noi, în ritm normal și va intra cât de curând în echipă. Nu știu dacă la meciul acesta. El a avut febră și de aceea nu a fost luat la Craiova. Îl așteptăm să demonstreze că merită să fie la Petrolul”

Vei bifa meciul cu numărul 30 la Petrolul, în aproape opt luni. Ți-a fost greu să intri în circuitul fotbalului românesc?

Sincer, da. Eu am antrenat în China cinci ani consecutiv, echipa a doua a lui Henan, nu prea știa nimeni de mine aici. Am rămas acasă din considerente personale și nu ascund că Petrolul mi-a oferit prima șansă adevărată. E greu să intri în circuit, dacă nu ai pe nimeni care să te susțină. Paradoxal, dar nu surprinzător pentru mine, eu am fost susținut chiar de fostul antrenor, Nae Constantin, care e finul meu și care a plecat pentru că a crezut că nu mai poate ieși dintr-un blocaj cauzat de multe probleme. El m-a încurajat să iau echipa și să-mi joc șansa, spunându-mi că dacă nu merg eu, vine oricum altcineva. Evident că a contat faptul că cei din conducere m-au ofertat și au crezut în mine.

„În China, oglinda fotbalului românesc e naționala”

Cum se vedea fotbalul românesc din China?

Nu s-au auzit de nicio echipă de club din Românie, nici de FCSB, nici de Petrolul, nici de nimeni. Să fim realiști, oglinda fotbalului românesc, în zone îndepărtate, este echipa națională, atât! De aceea cred și eu că e nevoie de rezultate. Din punctul acesta de vedere am suferit pentru că la fiecare turneu final pe care l-am prins acolo oamenii mă întrebau: „Voi, ce faceți?” Și nu aveam ce să le răspuns.

Dar fotbalul chinez cum se vedea prin ochii unui român?

Chinezii au un mare avantaj: infrastructura. La Henan, o zonă din centrul Chinei cu 100 de milioane de locuitori și un oraș capitală cu 10 milioane de oameni, aveam o bază cu 12-13 terenuri de antrenament impecabile, destinată unei singure echipe. Apoi, în China, disciplina e literă de lege, ceea ce e în avantajul oricărui antrenor. Toți cei de acolo absorbeau orice indicație, jucătorii erau ca un burete. Totuși, n-ar fi corect să compar China cu România pentru că sunt prea puține lucruri comune, dar noi, ca români, avem avantajul talentului. Românii sunt talentați ca fotbaliști, au fantezie mai multă.

„Echipa e pe un drum ascendent. N-am mai pierdut demult și după o serie de egaluri am câștigat clar la Craiova. Și eu aș fi vrut să avem mai multe victorii, dar cred că e bine și că avem doar două înfrângeri”

Mai ții legătura cu cei de acolo?

Ei urmăresc instagramul clubului Petrolul, eu îl urmăresc pe al lor. Da, suntem în contact, au publicat un material despre mine, după ce am învins Farul, ceea ce mă face să cred că am lăsat ceva acolo măcar din punct de vedere uman, dar mi-a plăcea să cred că și profesional.

Ești un antrenor relativ proaspăt în fotbalul românesc. Cum te-ai defini?

Corect ar fi să mă definească alții. Sunt și nu sunt chiar proaspăt. Am început ca secund al lui Marian Bondrea, la Severin, acum 12 ani, când eram și jucător. Apoi am fost la Conpet Ploiești principal și ulterior secundul lui Răzvan Lucescu, la Petrolul, alături de Nae Constantin. În anul acela am ajuns în play-offul Europa League. Am învățat multe și aici și ulterior în China. Mi-e greu să vorbesc despre mine și mai ales să spun un stil tactic- profesional pe care vreau să-l aplic. Ce să zic, că îmi place filozofia lui Cruyff, când noi nu putem avea un teren de antrenament performant? Da, îmi place Cruyff, îmi place și Guardiola, dar cu siguranță nu mă va angaja nimeni niciodată pentru asta și nici nu mă va ține în funcție pentru că am astfel de simpatii. În România, dar nu doar aici, ești ținut în viață de rezultate, drept pentru care stilul care îmi place e cel pragmatic. Îmi place să nu pierd.

Spune-mi un lucru care funcționează acum în fotbalul românesc și nu exista pe vremea erai jucător activ.

Îți spun două cu ochii închiși. Primul e că nu exista regula Under 21 și al doilea că nu erau atât de mulți străini. Eu spun că sunt două aspecte care au influențat fundamental fotbalul nostru.

„Eu nu prea vorbesc de jucători, nici nu știu dacă e bine sau e rău că nu fac asta, dar vreau să Seto Takayuki, la aproape 38 de ani e ceva ieșit din comun și reprezintă un exemplu pentru orice fotbalist român sau străin”

Florin Pîrvu și Leo Grozavu se îmbrățișează la meciul Poli Iași – Petrolul Ploiești. Sursă foto: SportPictures

„Pe mine regula Under 21 nu mă incomodează deloc”

În bine sau în rău?

În bine și în rău. Eu unul nu sunt deloc incomodat de regula U21 pentru că anul trecut l-am avut pe Țicu și acum îl am pe Musi, doi jucători foarte buni, lângă care mai am trei-patru soluții. Din punctul acesta de vedere, noi, la Petrolul, suntem fericiți, dar, în general, tinerii au o șansă mare. Cât privește străinii, ei erau rarități acum 25 de ani și se impuneau greu, foarte greu. Acum e libera circulație, e dreptul la muncă și noi putem munci în alte țări, globalizarea e clară. Pentru fotbalul românesc era bine să fie un echilibru, nu mă întreba cum pentru că nu știu să explic legal și nici nu ar fi corect mai ales că jumătate din lotul meu e format din străini.

Te așteptai ca Țicu să fie suspendat 16 etape?

Niciodată, cred că nimeni de la Petrolul nu se aștepta la asta. Însă trebuie să supraviețuim și fără el. Numai în pielea lui să nu fii. Nici nu știi ce să spui, teoretic e o lecție pentru toți, doar că pe de altă parte băiatul n-a avut nici cea mai mică intenție să facă un fault dur. Țicu e o victimă a imprudenței, potențată de un ghinion teribil, care a dus la o dramă. Noi suntem alături de el, sperăm să obțină o reducere a pedepsei.

Revenind la meciul cu FCSB, care va fi atu-ul Petrolului sîmbătă seara?

Eu zic că grupul care formează nucleul acestei echipe e solid. Nu avem valoarea de piață a adversarului, dar avem fotbaliști puternici mental care știu ce înseamnă să joci acasă cu FCSB și care pot trece peste orice problemă în astfel de momente. Așa cum am zis la început, nu-i vom aștepta cu flori, fie doar și pentru faptul că nu prea avem bani de flori în perioada asta.

 

  • 12 victorii, 8 remize, 9 înfrângeri, golaveraj 34-36 este bilanțul lui Florin Pîrvu la Petrolul, în opt luni

A bătut Steaua cu 5-1 și a dat gol

Florin Pîrvu a făcut parte din echipa Petrolului care a învins categoric Steaua, la Ploiești, în iulie 2019. El a și marcat atunci un gol în poarta lui Ritli. Petrolul avea, la acel moment, o echipă tânără și promițătoare. Se încheiase, deja, procesul prin care generația câștigătoare a „Cupei” în 1995 fusese înlocuită aproape în totalitate, și, cu Virgil Dridea pe banca tehnică, „găzarii” luau startul într-un campionat de la care așteptau o clasare superioară poziției a opta ocupată în ediția precedentă. De partea cealaltă, Steaua, condusă de Emerich Ienei, venea după un loc trei în stagiunea anterioară și era privită ca favorită, dar, în acea zi, la Ploiești, a fost redusă doar la statutul de simplă anonimă.

FC Petrolul – Steaua București 5-1 (3-1)

Marcatori: Vlad (11), Onuț (22, pen.), Costescu (43), N. Constantin (50), Pîrvu (83)/Roșu (29).

Petrolul: Fl. Rădulescu –Crăciun (90 E. Tudor), Onuţ, Oct.Grigore, Falemi, Negoiţă – Cr. Vlad, Fl.Pîrvu (87 Dinu Todoran), Irimescu – Nae Constantin, Costescu (66 Orlando Gheorghe).

Antrenor: Virgil Dridea

Steaua: Ritli –Reghecampf, Chiorean (51 Dorin Zotincă), Belodedici, Ogăraru –Luţu, Baciu, Trică, L. Roşu –Dănciulescu, Ciocoiu (52 Elton Ceno).

Antrenor: Emeric Ienei

Nouă petroliști au fost testați anti-doping

Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a solicitat joi dimineață ca nouă jucători de la Petrolul să fie supuși unui control de rutină înaintea meciului cu FCSB

„Au fost aleși aleatoriu. Nu avem nimic cu acest lucru, e absolut normal, dar știți, s-a întâmplat înaintea unui meci cu FCSB… Foarte bine, n-avem niciun fel de problemă, încă o dată spun lucrul acesta, dar ne-a deranjat puțin, așa. Aveam planificat să începem antrenamentul la o anumită oră, dar s-a întârziat. Ceea ce vreau să se înțeleagă e că suntem o echipă foarte în regulă la acest capitol, avem un staff medical foarte bun, totul se monitorizează, suntem foarte bine. Și dacă suntem dopați, suntem dopați cu antrenamente foarte bune și un spirit foarte bun”, a spus Pîrvu.

Publicat: 26 10. 2023, 23:39
Actualizat: 26 10. 2023, 23:42