Galeria Universităţii Craiova şi-a luat adio de la „magicul loc în care a început istoria Ştiinţei”. Fanii olteni au fost la stadionul Tineretului înaintea derby-ului cu CFR Cluj
Aproximativ 20.000 de spectatori au asistat duminică seara, pe arena „Ion Oblemenco”, la derby-ul dintre Universitatea Craiova şi CFR Cluj. Înainte de a-şi încuraja favoriţii în duelul cu campioana, o parte din galeria din Peluza Nord a fost prezentă pe stadionul „Tineretului”, pentru a marca despărţirea de edificiul unde a început povestea Universităţii Craiova.
Arena de la „Ciupercă” este deja în proces de demolare, iar fanii Ştiinţei au ţinut să-şi ia adio de la „primul templu al Băniei”, acolo unde Ştiinţa a promovat în premieră în eşalonul de frunte, în 1964. Fanii olteni au aprins torţe şi fumigene şi au afişat mesaje.
Peluza Nord Craiova: „Salutăm locul în care a început istoria Ştiinţei”
„Nostalgia generaţiilor trecute…Primul templu al Băniei alb-albastre…Salutăm azi locul în care a început istoria Ştiinţei, echipa inimilor noastre” au fost mesajele arborate de ultraşii olteni chiar pe terenul arenei de la „Ciupercă”.
„Peluza Nord Craiova a salutat astăzi magicul loc în care a început istoria Ştiinţei. Locul unde părinţii şi bunicii noştri au trăit clipe de fericire fluturând steagurile albe şi albastre ale marii iubiri din capitala Olteniei” a fost mesajul galeriei oltene, după acţiunea de la „Tineretului”.
Arena „Tineretului” va fi înlocuită de un complex sportiv multifuncţional
Buldozerele au descins deja în locaţia unde a început povestea Ştiinţei Craiova, iar cel mai vechi stadion al Craiovei este aproape de dispariţie. A început deja demolarea legendarei arene „Tineretului”, de care se leagă începuturile fotbalistice ale Băniei, acolo unde FC Craiova câştiga titlul în perioada interbelică şi unde Ştiinţa Craiova a făcut primii paşi în Divizia A, în 1964.
Stadionul „Tineretului” din Craiova a intrat în proces de demolare, iar în locul său va apărea un complex sportiv multifuncţional de anvergură, care va costa aproximativ 70 de milioane de euro. Consiliul Județean Dolj și-a propus ca, prin această investiție, să întregească cercul obiectivelor de interes sportiv din Craiova, alături de stadionul de fotbal „Ion Oblemenco”, stadionul de atletism „Nicolae Mărășescu” și Sala Polivalentă, orașul urmând să beneficieze și de un complex multifuncțional dedicat sporturilor de interior, toate fiind cuprinse în aceeaşi zonă.
Fostul stadion „ONEF” se demolează, la 90 de ani de la inaugurare
Stadionul „Tineretului” fusese conceput, cu un secol în urmă, tot ca un complex sportiv, cuprinzând terenul de fotbal înconjurat de pistă de alergare, un poligon de tragere, terenuri de volei şi tenis (unde acum se află complexul sportiv „Voinţa”), Băile Populare (unde apoi decenii la rând a fost ştrandul „Tineretului” şi apoi „Laguna Albastră”). Tribunele au fost denumite Regală („oficiala”) şi Populară (tribuna a II-a). Nu mai puţin de 11 ani a durat construcţia arenei ONEF din Bănie, care a fost dat în folosinţă în 1933.
Povestea Universităţii Craiova a început pe legendara arenă. Echipa emblematică a Olteniei a jucat acolo din 1948, de la înfiinţare, sub toate denumirile sale: UNSR Craiova, CSU Craiova, Ştiinţa Craiova şi Universitatea Craiova. Promovarea în premieră În primul eşalon, în 1964, a fost realizată pe arena de lângă „Ciupercă”, tot acolo jucând alb-albaştrii şi primele sezoane în Divizia A, până în 1967, când au trecut pe „Central”.
Pe acest stadion a câştigat primul titlu de campioană naţională o echipă din Craiova. Formaţia patronată de Puiu Pleşa, FC Craiova, şi-a adjudecat campionatul din sezonul 1942-1943, însă această ediţie nu este considerată oficială, deoarece s-a disputat pe timp de război, când mulţi dintre fotbalişti se aflau pe front. FC Craiova luase naştere prin fuziunea celor două mari rivale locale, Rovine Griviţa şi Craiu Iovan. De altfel, meciul de debut pe stadionul „ONEF” s-a disputat între Rovine Griviţa şi Craiu Iovan.
Pe stadionul „Tineretului” au fost turnate scene din filmul artistic „Balul de sâmbătă seara”, în regia lui Geo Saizescu şi cu actori precum Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ana Szeles, Puiu Călinescu, Octavian Cotescu sau Emil Boroghină. Comedia care a avut premiera în 1967 înfăţişează imagini de la meciul Universitatea Craiova – Progresul Bucureşti. Secvenţa cu o camionetă care aduce la meci suporteri care scandează „Hai oltenii!” rămâne memorabilă.