Golgheterul de la Drept. Ce alege între naționalele Moldovei și României atacantul etapei din Superligă. EXCLUSIV

Și-a făcut intrarea, cu stil, pe Cluj Arena. Două goluri în victoria de duminică, cu Hermannstadt, pentru atacantul pe care Adrian Mititelu paria cu multă încredere.

Vlad Blănuță are 22 de ani și a jucat până acum fotbal în 4 țări diferite. Aceleași în care a și studiat. Printre antrenamente mai și învață pentru examenele de la Facultatea de Drept: „Școala am început-o în Cehia, apoi Moldova, apoi Romania, Italia și am terminat-o în Moldova. Acum sunt la Universitate în Moldova, la Facultatea de Drept. Sunt în anul 2, fac cursuri online și încerc să fac față și la Facultate”.

Tatăl său, Eduard Blănuță, l-a inspirat și ajutat în carieră. A jucat fotbal în Cehia și este selecționerul naționalei feminine de fotbal a Moldovei. A mai pregătit Petrocub Hâncești, actuala campioană a Republicii Moldova.

Atacantul născut în stanga Prutului are meciuri și pentru naționala U21 a țării natale, dar și pentru „tineretul” României. N-ar ști ce să aleagă dacă România și Moldova l-ar vrea în naționalele mari

Două goluri la debut: „Despre asta este noțiunea fotbalului”

Vlad, puteai visa la un meci de debut mai bun?
E greu să visezi la un debut mai bun, dar eu mereu încerc să obțin maxim.

Cu ce impresii ai rămas după prima experiență pe Cluj Arena?
Atmosferă foarte frumoasă și din partea suporterilor și de pe banca de rezerve, de unde coechipierii și staff-ul ne dădeau sfaturi și ne încurajau. Despre asta este noțiunea fotbalului. Și atmosfera și vremea au fost perfecte.

Ce ți-a spus Sabău după meci?

M-a felicitat și am făcut un schimb de idei. M-a sfătuit pe ce trebuie să lucrez…

Tu la ce crezi că trebuie să lucrezi?

Opinia mea este că fizic ar trebui să mai „pun”. N-am avut destule meciuri și simt că nu sunt atât de bine pregătit fizic. Sigur că niciodată nu încurcă și un antrenament pentru tehnică și tactic.

Te antrenezi suplimentar?

Da. Fizic mai ales.

De ce a retrogradat Craiova lui Mititelu

Care e diferența între „U” Cluj și FCU Craiova?
Prefer să nu răspund.

Voi v-ați dat seama de ce ați ajuns să retrogradați cu o echipă atât de bună?
S-au împărțit mai multe opinii și nu vom afla niciodată care este cea corectă. Din punctul meu de vedere nu am fost un grup, chiar dacă am încercat, dar nu am reușit. FCU merită să fie în Liga 1. Domnul Mititelu a pus și mulți bani și suflet mult și nu merită să joace în Liga 2. Anul acesta și cu ajutorul lui Croitoru sper să creeze un grup unit și să promoveze.

Ce reprezintă România pentru un fotbalist din Republica Moldova?
Campionatul României este ca o rampă pentru ceva mai bun. Este foarte bine să joci în campionatul României pentru că poți pleca în orice campionat.

România sau Moldova? „Subiect sensibil”

Să ne gândim că vin două telegrame de convocare la naționalele mari ale Moldovei și României. Pe care o alegi?
Nu vreau să spun. E greu. Să vedem ce va fi. Sunt recunoscător și României, am jucat mai mulți ani în România, mi-a oferit multe posibilități, dar și naționalei Moldovei pentru care am jucat bine la U21. Fiecare țară mi-a oferit câte ceva. Vom vedea. Nu vreau să mă gândesc acum. E un subiect sensibil.

Federația din Moldova te-a acuzat că ai acceptat să joci pentru România U21 doar pentru a fi eligibil la regula U21, dar tu chiar ai ajuns în națională.
Eu vreau să cred că am fost meritat acolo și nu că reprezentam vreun club sau eram cunoștința cuiva. Am ajuns doar prin merit la naționala de tineret a României și aș mai face-o cu plăcere.

Tatăl tău este selecționerul naționalei feminine a Republicii Moldova. El te-a sfătuit să alegi naționala de tineret a României?
A fost o alegere făcută nu doar de mine. Am decis cu toată familia și am pus în balanță totul.

Ești născut în Republica Moldova. Care e legătura ta cu România?
Bunicii mei aveau cetățenie română și au luat și părinții, iar eu automat am primit.

Moldova, Cehia, România și Italia

În CV-ul tău apare că ai început fotbalul în Cehia. De ce? Juca tatăl tău acolo?
Când ne-am mutat în Cehia, el nu mai juca fotbal, dar a jucat. Acolo am început să îndrăgesc fotbalul. Am început la baschet, un an, dar nu mi-a plăcut și tata m-a dus la fotbal, undeva aproape de casă. Tata mă antrena suplimentar, mă ducea în parc și încerca să mă perfecționeze.

Apoi ai ajuns în România.
În 2016, la 14 ani, am ajuns la Regal Sport, o filială a lui Atletico Madrid, la București. Am stat 3 ani acolo, apoi Rapid a cumpărat clubul și eu am mai sat 6-7 luni.

Ai schimbat multe țări. Debutul la seniori a fost la Pescara, în Serie B.
Da, am dat probe la Pescara și am mers acolo. Când aveam 18 ani am debutat în Serie B. A fost un moment special, pentru că nu mă așteptam ca la vârsta aceea să-mi dea șansa să joc. Dar prin muncă și pe merit am ajuns acolo. Am jucat 45 de minute și au fost niște emoții frumoase.

Publicat: 22 07. 2024, 21:30