Ianis Hagi, între ciocan și nicovală. Ce ar însemna, de fapt, revenirea în Superliga pentru fiul „Regelui” și între ce are de ales: poate fi cea mai importantă decizie a carierei sale. SPECIAL

Redactor:
Alex Oroianu
Ianis Hagi, între ciocan și nicovală. Ce ar însemna, de fapt, revenirea în Superliga pentru fiul „Regelui” și între ce are de ales: poate fi cea mai importantă decizie a carierei sale. SPECIAL
  • Publicat:
  • Actualizat:

Transferul lui Ianis Hagi (25 de ani) a fost un subiect de discuție amplu dezbătut în ultima perioadă atât de presa din România, cât și de cea din Scoția. Fiul „Regelui” este dorit de câteva dintre echipele tari din Superliga, însă acum se află între ciocan și nicovală, deoarece perioada de mercato din această vară este aproape de final.

ProSport propune un material în care se vor enumera echipele din Superliga interesate de Ianis Hagi, dar și detalii despre cum s-ar integra fiul lui Gică Hagi în interiorul grupurilor „granzilor” campionatului României.

Ianis Hagi trebuie să ia o decizie pentru viitorul său, altfel va rămâne veșnic rezervă la Rangers. Revine în Superliga?

Internaționalul român este nevoit să renunțe la devotamentul pe care îl are pentru echipa sa de club, Glasgow Rangers, care l-a tras pe linie moartă. De fapt, antrenorul scoțienilor, Philippe Clement (50 de ani) este cel care „i-a tăiat aripile” lui Ianis Hagi, pentru că fotbalistul crescut chiar la academia tatălui său nu este văzut ca o soluție pentru noul sezon de Premiership. Antrenorul belgian a explicat în mai multe rânduri că echipa are nevoie de mai multe întăriri, iar unii jucători trebuie să înțeleagă că nu mai au loc în lot, făcând referire și la Ianis Hagi, care a ales să lupte pentru un loc în prima echipă.

„Pentru club este important să vândă jucători pentru a putea aduce alții. Unii dintre ei știau de mult timp acest lucru, dar sunt în continuare aici, iar acest lucru îngreunează situația. Dar, asta e, nu pot să le pun pistolul la tâmplă pentru a-i forța să plece de aici. Nu asta e ideea. Nu este ceva ce eu pot să controlez. Toată energia se îndreaptă către jucătorii care sunt aici și vor fi aici”, a declarat Philippe Clement, potrivit BBC.com.

Trebuie menționat că Ianis Hagi mai are doi ani de contract cu Glasgow Rangers, echipă la care a fost transferat la începutul stagiunii 2020-2021, de la KRC Genk, pentru 3.500.000 de euro, după ce a fost împrumutat în iarna lui 2020 pentru o jumătate de an. Ianis Hagi a impresionat în tricoul lui Rangers în prima perioadă petrecută la clubul scoțian, fiind antrenat de Steven Gerrard, alături de care a cucerit și un titlu în Scottish Premiership, la finalul lui 2021. De altfel, sezonul 2020/2021 a fost cel mai bun an al lui Ianis Hagi în afara României, după ce a reușit să strângă 46 de meciuri oficiale în care a jucat, opt goluri marcate și 15 pase decisive.

Fără prea multe șanse după accidentarea suferită la genunchi

Totul s-a rupt atunci când Ianis Hagi s-a accidentat într-un meci din Cupa Scoției, contra celor de la Patrick Thistle, pe 21 ianuarie 2022, fiind nevoit să stea departe de teren mai bine de un an. Revenirea lui Ianis Hagi a avut loc la un an de la acel eveniment, fiind introdus pe finalul unui meci din Premiership, în fața lui St. Johnstone FC, pe 28 ianuarie 2023, câștigat de Rangers, scor 2-0. De altfel, Ianis Hagi a fost folosit în doar 11 meciuri oficiale de Rangers în sezonul 2022-2023.

Ianis Hagi a spus într-un interviu pentru cei de la Rangers că un jucător are nevoie de aproximativ 20 de meciuri pentru a reveni la ritmul normal, făcând comparație cu cazurile unor mari fotbaliști, Federico Chiesa sau Florian Wirtz, care au avut probleme asemănătoare. Totuși, sportivul român nu a primit aceleași șanse din partea echipei sale.

„Este doar o parte a procesului. Trebuie doar să accepți că ai fost indisponibil mult timp și fotbalul nu este ușor. În ultima vreme, au existat atât de multe tipuri de accidentări grave. M-am uitat în jur la alții care au avut același lucru ca și mine. Întotdeauna a fost nevoie de 10, 15 sau 20 de meciuri până când au început să joace constant în echipă.

Mă străduiesc, desigur. Aceasta este mentalitatea mea, să o fac cât mai curând posibil. Dar, în același timp, trebuie să fiu realist fiind accidentat un an. Deci poate că durează 10 jocuri, poate 20, nu știu. Am văzut alți jucători indisponibili timp de o lună, două luni, trei luni și au avut probleme în timpul primelor lor jocuri. Nu vreau să fiu prea dur cu mine, dar sunt un tip care se străduiește mereu să devină mai bun”, a declarat Ianis Hagi în 2023, în cadrul unei conferințe de presă.

Ianis Hagi a fost dorit de mai multe echipe din Superliga de-a lungul timpului, însă cel mai puternic interes a fost manifestat de Rapid, care, prin vocea conducerii, a declarat că Ianis Hagi este o țintă. Universitatea Craiova poate reprezenta o altă destinație pentru Hagi, precum și FCSB, echipa finanțată de Gigi Becali.

Ianis Hagi la Rapid, sub comanda carismaticului Marius Șumudică

Sosirea lui Ianis Hagi la echipa de lângă Podul Grant ar reprezenta o adevărată lovitură de imagine pentru club, ca pentru oricare altă echipă din România. Să transferi un fotbalist cu prezențe în campionate puternice ale Europei nu este la îndemână pentru un club din România, însă Dan Șucu insistă pentru aducerea mijlocașul ofensiv al naționalei României la echipa pe care o finanțează.

Chiar dacă va fi adus sau nu la Rapid, putem face un joc de imaginație: cum s-ar integra Ianis Hagi într-un sistem folosit de Marius Șumudică și ce randament ar putea da. Este cert că Marius Șumudică știe să câștige încrederea jucătorilor săi, iar relaționarea cu Ianis Hagi nu ar reprezenta o problemă.

Poziția de bază a lui Hagi este cea de mijlocaș ofensiv, în spatele vârfului de atac, însă poate evolua în ambele benzi ale atacului, marele său avantaj fiind faptul că știe să lovească mingea cu ambele picioare. Astfel, pentru orice club din Superliga ar fi un adevărat avantaj să aibă pe teren un jucător polivalent.

După ce „experimentul” cu trei fundași centrali al lui Neil Lennon a eșuat, Marius Șumudică a revenit cu o așezare specifică pentru fotbalul românesc, 4-2-3-1, care i-a adus Rapidului și prima victorie din acest sezon, scor 2-1 în deplasarea cu Poli Iași. Primul „11” folosit de de „Șumi” a fost următorul: Siegrist – Manea, Săpunaru, Pașcanu, Braun – Oaidă, Gojkovic – R. Pop, Papeau, Petrila – Burmaz. Din moment ce Petrila reprezintă un punct fix în banda stângă a atacului giuleștean, iar Rareș Pop s-a dovedit a fi un jucător U21 excelent pentru Marius Șumudică, Ianis Hagi i-ar putea locul lui Jayson Papeau, care nu a reușit să își pună prea mult amprenta asupra jocului echipei „alb-vișinii”.

Jocul prestat de Rapid sub comanda lui Marius Șumudică este unul bazat pe posesie, atac și acțiuni individuale, ceea ce ar putea să scoată în evidență calitățile lui Ianis Hagi, care ar face parte dintr-un colectiv compus din jucători experimentați – așa cum este Cristi Săpunaru – dar și din colegi de generație, cum este Alexandru Pașcanu, alături de care a jucat la Campionatul European de Tineret din 2019.

Ianis Hagi, noua perlă a Universității Craiova antrenate de Costel Gâlcă?

Costel Gâlcă (52 de ani) și-a manifestat recent interesul față de Ianis Hagi, declarând că este un jucător de care Universitatea Craiova ar trebui să fie atrasă.

„Și Universitatea Craiova ar fi interesată de un jucător cum este Ianis Hagi”, a spus Costel Gâlcă.

Sistemul de joc promovat de Gâlcă este același ca la Rapid, 4-2-3-1, ceea ce ar fi pe placul lui Ianis Hagi. În plus, Costel Gâlcă este un adevărat tactician, iar Hagi s-ar plia rapid pe cerințele rigurosului antrenor al Craiovei. Adiția lui Ianis Hagi în lotul Universității ar fi o adevărată lovitură în lupta pentru titlu, deoarece Universitatea Craiova are și un start excelent de sezon în Superliga, după ce a câștigat patru meciuri, a remizat în două și a pierdut doar unul.

Primul „11” trimis de Costel Gâlcă la meciul cu Dinamo, scor 2-1, a fost: Popescu – Vlădoiu, Maldonado, Zajkov, Bancu – Oshima, Mekvabishivili – Bana, Mitriță, Paradela – Koljic. Astfel, Ianis ar avea concurență directă pe post cu Mitriță, piesă fixă în atacul Craiovei. Totuși, Hagi ar putea să intre pe una din benzile atacului echipei din Bănie, așa că nu ar fi o adevărată problemă de gestionare a lotului pentru Costel Gâlcă.

Ianis Hagi la FCSB, în fruntea echipei lui Gigi Becali

Ianis Hagi a reprezentat o dorință și pentru Gigi Becali, care a declarat în mai multe rânduri că a dorit să îl oferteze pe fiul „Regelui”. Patronul campioanei României a spus că a evitat să îi trimită o ofertă lui Ianis pentru a nu-l deranja pe Gică Hagi. Ianis Hagi ar avea un tratament preferențial la FCSB, Gigi Becali fiind dispus să îi includă o clauză în care ar juca titular meci de meci, care l-ar feri de reacțiile neașteptate ale latifundiarului din Pipera.

Elias Charalambous a folosit adesea sistemul 4-2-3-1 de când este la FCSB, care de cele mai multe ori devenea un 4-3-3. Primul „11” de la meciul cu LASK Linz, cel mai recent duel în care am asistat la o formulă de bază a campioanei României, a fost următorul: Târnovanu – Crețu, Ngezana, Dawa, Radunovic – Edjouma, Șut – Băluță, Olaru, Miculescu – D. Popa. Ianis Hagi este obișnuit cu ambele sisteme de joc, cu care a cochetat atât la echipa națională, cât și la cea de club. Un potențial prim „11” al celor de la FCSB cu Ianis Hagi pe foaia de start ar putea fi: Târnovanu – Crețu, Ngezana, Dawa, Radunovic – Olaru, Șut – Băluță, Ianis Hagi, Miculescu – Fl. Tănase. Stilul de joc al lui FCSB nu ar reprezenta o problemă pentru Ianis, fiind unul combinativ, bazat pe posesie. Rămâne de văzut dacă Gigi Becali va intra în cursa pentru aducerea lui Ianis Hagi la FCSB sau dacă acest transfer va rămâne doar un vis pentru viitor al omului cu banii de la campioana României.

Transferul lui Ianis Hagi în Superliga ar putea reprezenta relansarea carierei fotbalistului în vârstă de 25 de ani sau plafonarea sa. Este cert că un loc în formulele de start ale celor trei echipe menționante anterior există pentru Hagi, care ar aduce un plus de valoare pentru oricare dintre ele. Ianis Hagi a jucat în ultimul sezon la Alaves, echipă din La Liga care nu a vrut să îl cumpere definitiv, însă prestațiile de la Campionatul European din Germania au demonstrat că Ianis Hagi nu și-a spus ultimul cuvânt în fotbalul din Occident.

Pe lângă nivelul campionatului României, care este fără discuție inferior celor în care a activat Ianis Hagi în ultimii ani, internaționalul nostru ar mai avea de suferit la capitolul salariu. În prezent, Ianis Hagi ar avea o remunerație ce depășește 1.000.000 de euro pe sezon la Rangers, în timp ce în Superliga ar avea un salariu ce nu ar trece de pragul de 500.000 de euro pe an.

Având în vedere că perioada de mercato este aproape de final, Ianis Hagi trebuie să ia o decizie cât mai curând. Certitudinea lui Hagi este că șansele sale la Rangers sunt infime, deși și-a arătat adesea dragostea și devotamentul pentru echipă.

Alex Oroianu / Redactor
Absolvent al Facultății de Litere, la specializarea Comunicare și relații publice, a „debutat” în presa sportivă în vara anului 2024 alături de ProSport. Fotbalul este sportul de suflet al lui Alex, care continuă să joace încă din copilărie la nivel amator, iar timpul liber și-l petrece ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături de doamna Mădă și de soțul ei, după despărțirea de amantă
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături de doamna Mădă și de…
Scoțienii au folosit un singur cuvânt, după ce au aflat cum s-a terminat „telenovela” Ianis Hagi
Scoțienii au folosit un singur cuvânt, după ce au aflat cum s-a terminat „telenovela” Ianis Hagi
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre…
Mo Salah a decis! Anunțul agentului
Mo Salah a decis! Anunțul agentului
El 64 de ani, ea 30! Cuplu BOMBĂ în showbiz. S-au amorezat când nu se aștepta nimeni
El 64 de ani, ea 30! Cuplu BOMBĂ în showbiz. S-au amorezat când nu se aștepta nimeni
Divorţul anului în România, e cutremur. Ion Ţiriac a făcut marea dezvăluire
Divorţul anului în România, e cutremur. Ion Ţiriac a făcut marea dezvăluire
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar cu garnitură de…
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar cu garnitură de…
Imagini noi cu
Imagini noi cu "Şacalul" chiar în momentul în care este urmărit de polițiști. Se afla la volanul mașinii furate de…
ULUITOR! Un posibil SEMNAL de la EXTRATEREȘTRI a ajuns pe Pământ
ULUITOR! Un posibil SEMNAL de la EXTRATEREȘTRI a ajuns pe Pământ
Ion Ţiriac i-a salvat viaţa copilului unui nume mare din România! Gestul uriaş al miliardarului român
Ion Ţiriac i-a salvat viaţa copilului unui nume mare din România! Gestul uriaş al miliardarului român
Andrei Rotaru, probleme de când a dat-o de gard cu Cristina. Ce pățește din cauza emisiunii Insula Iubirii
Andrei Rotaru, probleme de când a dat-o de gard cu Cristina. Ce pățește din cauza emisiunii Insula Iubirii
Cutremur în televiziunea din România. E demisia anului: Urmează o perioadă cu emoţii!
Cutremur în televiziunea din România. E demisia anului: Urmează o perioadă cu emoţii!
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum…
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut infarct
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut infarct
Sony a anunțat PlayStation 5 Pro. PREȚUL și data lansării
Sony a anunțat PlayStation 5 Pro. PREȚUL și data lansării
Fotbalist din LaLiga, condamnat pentru agresiune sexuală asupra unei mascote pe stadion
Fotbalist din LaLiga, condamnat pentru agresiune sexuală asupra unei mascote pe stadion
TOP SPEED & consum Dacia Duster 2024 pe Autobahn. Cum se descurcă – VIDEO
TOP SPEED & consum Dacia Duster 2024 pe Autobahn. Cum se descurcă – VIDEO
Din ce face bani ispita Maria Tebieș după Insula Iubirii. Cu ce se mai ocupă pe lângă medicină
Din ce face bani ispita Maria Tebieș după Insula Iubirii. Cu ce se mai ocupă pe lângă medicină
×