Începe campionatul! Cine merge în play-off și play-out, ce echipe luptă la titlu și pentru evitarea retrogradării în noul sezon de Superliga! Top transferuri, repatrieri, debutanți în competiție și tinere talente de urmărit. SPECIAL

Începe campionatul! Cine merge în play-off și play-out, ce echipe luptă la titlu și pentru evitarea retrogradării în noul sezon de Superliga! Top transferuri, repatrieri, debutanți în competiție și tinere talente de urmărit. SPECIAL
  • Publicat:

Vineri, 12 iulie, ia start ediția 2024/2025 din Superliga cu FCSB din postura de campioană en-titre, Dinamo și FC Botoșani salvate prin baraj de la retrogradare, Unirea Slobozia și Gloria Buzău promovate în primul eșalon. Se anunță o confruntare teribilă pe multiple fronturi: evitarea play-out-ului și, apoi, a prăbușirii în Liga 2, cursa pentru play-off, cupele europene și, firește, lupta la titlu!

ProSport ți-a pregătit o avancronică specială pentru noul sezon, încercând să răspundă în baza unei analize atente la cele mai fierbinți întrebări de mai sus pe care și le pun toți românii în aceste zile. Un demers care poate pare riscant, dar de-aceea e frumos fotbalul, nu-i așa? Apoi, am construit cele mai provocatoare ierarhii cu jucători de urmărit pe durata campionatului, în urma transferurilor din această vară!

Cele patru echipe sub spectrul barajului sau al retrogradării directe

În mod cert, primele „favorite” la completarea „lotului” de 10 echipe din play-out Superligii 2024/2025 sunt cele două nou-promovate, Gloria Buzău și Unirea Slobozia. Mai mult decât atât, sunt în viziunea noastră și candidate la ocuparea locurilor 7-10 din play-out, cele care duc la retrogradare directă în L2 și baraj pentru evitarea retrogradării. De ce?

La Gloria Buzău, lipsa de experiență a lui Andrei Prepeliță (38 ani), cumulată cu o politică de transferuri în care se mizează majoritar pe veterani pentru ca echipa să supraviețuiască în primul eșalon (Budescu, Dr. Grigore) și care include și jucători retrogradați deja, precum Turda (FC Voluntari), coroborată cu valoarea lotului cu care s-a promovat, pare o combinație cu șanse reduse la mai mult de play-out, .

Iar Unirea Slobozia, cu Adrian Mihalcea pe bancă, deși plusează la capitolul antrenor, continuă pe același tipar. Veterani precum Antoche (Hermannstadt), Krell (Ceahlăul), Aganovic (Sepsi), lângă jucători pe care încearcă să îi „reinventeze” din categoria Cristi Bărbuț (venit din L3 de la Poli Timișoara!) ori Sekou Camara (Botoșani). Destul de puțin pentru pretenții mai mari!

„Loteria” FC Botoșani și declinul FC Hermannstadt

Celelalte două cluburi sub spectrul barajului sau al retrogradării directe par azi FC Botoșani și FC Hermannstadt. Moldovenii l-au pierdut pe Dican, se bazează pe prelungirea impactului pozitiv dinspre bancă al lui Bogdan Andone, dar rămân cu un lot subțire. Iar stilul consacrat pe piața de transferuri, o „loterie” permanentă prin care se încearcă revitalizarea sau lansarea unor stranieri rămâne o… loterie! Uneori merge pentru Valeriu Iftime, alteori avem deznodământul din sezonul trecut.

La Sibiu, fără conducerea lui Dani Coman, pierzând jucători esențiali precum Butean, Mino ori Gabi Iancu și compensând până azi doar cu nume care n-au confirmat recent în circuitul Superligii (Căpușă, Deaconu, Ivanov, Căbuz) e greu de pronosticat că FC Hermannstadt va depăși formații precum Oțelul Galați, Poli Iași, Petrolul Ploiești. Așadar, tot play-out în analiza noastră. Și foarte probabil în ultimele patru clasate la final de sezon!

Dinamo și Petrolul vor intra foarte probabil în play-out

Petrolul Ploiești pare să intre într-o nouă etapă, dar o face cu frâna trasă din multiple motive. În general, schimbările masive nu aduc prea des salturi peste noapte. Apoi, există încă multe incertitudini iar venirile lui Tudorie și Mateiu, plus Ricardinho, retrogradat cu FC Voluntari, nu conturează, nici pe departe, profilul unui club de play-off.

La Poli Iași se întâmplă lucruri interesante în mandatul lusitanului Tony, au sosit stranieri de urmărit precum Tailson, Atanaskoski, Kamberi sau Miskovic, există premise pentru pași în față dar nu suficient de consistenți, în această ediție, cât să poți fixa alt obiectiv realist dincolo de evitarea din timp a grijilor retrogradării.

Dinamo București tinde să intre pe segment de vestiar în parcursul sănătos care îi poate conferi pe termen mediu și lung aspirații logice la performanță apropiată de blazonul istoric. A renunțat la stranieri de peste 27 de ani precum Ilic, Gregorio sau Velkovski, cu care s-a confirmat deja cam cât și până unde se poate, legitimând acum fotbaliști tineri și foarte tineri de perspectivă. Caragea, Rotund, Pașcalău, Cîrjan și Roșca, plus mutarea de calitate Opruț, reprezintă baze pentru vise concrete. Însă, în ediția 2024/2025 e prea devreme pentru top 6.

Antrenori buni, loturi interesante, dar nu pare suficient pentru Oțelul, UTA și Farul

Dorinel Munteanu a făcut deja nu mult, ci foarte mult, la Oțelul Galați, având în vedere contextul recent al clubului, bugetul și nivelul lotului. La primul sezon după revenirea în Superliga a jucat finală de Cupa României și baraj pentru cupele europene!

Doar că, tocmai din ambiția feroce și permanentă a „Neamțului” spre performanță s-a renunțat în această vară, doar până acum, la 12 jucători și au venit alți 11! Un „șoc de vestiar”, cu patru stranieri la debut în Superligă, cu multe semne de întrebare implicit. Nu ai argumente ferme pentru Oțelul în play-off la acest moment, în ciuda aparițiilor unor tineri de talent ca Maftei (Farul) și Hoffman (U Cluj).

UTA Arad are ca obiectiv play-off-ul, l-a ratat pe ultima sută de metri sezonul trecut, dar pare că nici experiența lui Mircea Rednic, nici așteptările conducătorilor, nu vor fi suficiente. Au plecat chiar și mai mulți jucători decât în cazul Oțelului, au sosit și mai mulți deja! Șanse infime să poți asambla atât de rapid, chiar dacă ești Mircea Rednic, un sistem productiv în teren pentru top 6 în campionat. Mai ales că i-ai pierdut pe Micovschi, Vulturar și Rareș Pop, toți spre Rapid.

În teorie, Farul Constanța, Sepsi OSK Sf. Gheorghe și „U” Cluj se vor bate la play-off, cu o formație urmând să piardă această bătălie. La acest moment par să iasă pe minus dobrogenii.

Campion în 2023/2024, Gică Hagi a pierdut trei titulari fundamentali, Kiki, Louis Munteanu și Boli. Se întorc Bălașa, Gabi Iancu, Radaslavescu și Ciobanu, cu care a mai lucrat și pe care speră să îi revalorizeze în stilul său. Plus Dican, mutare tare!

Dar faptul că investițiile mult așteptate care să susțină proiectul Hagi într-o nouă „eră” se tot amână, bugetul de transferuri nu face, astfel, un salt (sosirile sunt jucători liberi de contract!), în vreme ce Sepsi și U Cluj s-au întărit masiv ne duc spre acest pronostic.

De ce se întrevede un play-off cu „U” Cluj și Sepsi

Continuarea proiectului Ioan Ovidiu Sabău la Cluj e o garanție indiscutabilă pentru dezideratul „Universitatea în play-off”. Vestiarul a renunțat la multe nume în această vară, dar fără titulari indiscutabili dincolo de Daniel Popa.

În schimb au sosit fotbaliști cu valoare certă confirmată în Superliga la echipe de top, precum Iulian Cristea și Ovidiu Popescu. S-a reîntors Thiam, un atacant productiv acum două sezoane pentru „U”, iar Boboc și Rață, deși veniți de la retrogradata FC Voluntari, au calitățile și experiența pentru o luptă la nivel superior.

Nu sunt de ignorat nici Berto, care sosește din prima ligă portugheză, sau Bettaieb, remarcat la Poli Iași. Una peste alta, cu susținere puternică în spatele clubului, cu Sabău pe bancă și un lot consolidat, plus veteranii Chipciu și Nistor pe poziții, se cam vede play-off-ul!

Gluma anului: Laszlo Dioszegi vrea sa-l transfere la Sepsi pe atacantul Borussiei Dortmund, dupa finala cu Real Madrid! „Il aduc sa dea vreo 20 de goluri”

Sepsi OSK Sf. Gheorghe continuă cu Bernd Storck iar stabilitatea pe bancă ar putea să îi confere un avantaj. Marile plusuri într-o cursă virtuală cu Farul pentru play-off vin însă din păstrarea unor jucători determinanți și valoroși, precum Niczuly, Ninaj, D. Ciobotariu, N. Păun, Debeljuh, Alimi la care se adaugă straneri noi cu background încurajator.

Da, a plecat Ștefănescu, dar poate renunțarea la el înseamnă chiar rezolvarea unei probleme. Cine știe cât din fotbalistul de calitate cu care ne-am obișnuit am mai fi văzut dacă el e clar că voia să plece?

Neskovic și Hajdin aduc cifre bune din prima ligă a Serbiei, Mino a impresionat la Hermannstadt, iar Siger e un internațional maghiar experimentat și foarte interesant! Olandezul Breij și vârful Coman de la Corvinul completează lista solidă.

Doar patru formații cu șanse reale la titlu!

Campioana en-titre FCSB rămâne sigur o mare favorită la câștigarea Superligii. Stabilitate financiară, echilibru în vestiar, lot foarte valoros. L-a pierdut pe Florinel Coman și a renunțat la Ovidiu Popescu, dar revenirile lui Edjouma și Musi plus achizițiile lui Marius Ștefănescu, Daniel Popa și David Kiki înseamnă sigur o întărire per ansamblu.

Ce a scris presa din Israel cand a vazut bestia FCSB in meciul cu Virtus! Jurnalistii israelieni au tras concluzia pentru Maccabi Tel-Aviv si nu e deloc una buna

CFR Cluj și-a redobândit punctul forte în cursa pentru titlu, pe Dan Petrescu. Până când stranieri precum Bolgado, Thaqi ori Kamara vor confirma, e cert că repatrierile lui Păun și Artean vor aduce consistență. Exceptându-i pe Otele și Muhar, nu s-au pierdut piese de bază. Aproape sigur va fi protagonista unei bătălii captivante în careul celor cu șanse la campionat!

Universitatea Craiova a mutat interesant, cu fotbaliști precum Oshima, Sierra, Mora și Paradela, însă nimeni nu poate confirma că e suficient pentru o sărbătoare mereu amânată în Bănie. Plecările nu par să fi slăbit lotul, au rămas Mitriță, Screciu, Bancu, Baiaram. Iar dacă va avea liniște, pe cât se poate, Gâlcă știe să lupte cu succes pentru trofee.

La Rapid București senzația este că „disponibilizările”, exceptându-l pe Krasniqi, n-ar avea de ce să afecteze șansele luptei la titlu. Mai mult, păstrarea lui Hromada, integrarea lotului Rareș Pop – Micovschi – Vulturar de la UTA, semnarea lui Cristi Manea și transferul cu 1 milion de euro al lui Jambor, internațional U21 slovac, sunt elemente tari pentru convingerea rapidiștilor că urmează un sezon reconfortant.

Marea întrebare este: cât și cum se va adapta Neil Lennon în Giulești? În același timp, are Dan Șucu pârghiile pentru a furniza în club și la echipă acea constanță imperios necesară pentru o campioană, care i-a lipsit până acum?

Top transferuri interne de urmărit în noul sezon

Nu valoarea intrinsecă a jucătorilor compune această ierarhie, ci perspectivele mutării. Va deveni Ștefănescu înlocuitorul lui Florinel Coman și se va transforma într-o confirmare și pentru echipa națională? Revine Cristi Manea la forma care l-a consacrat și redevine în Giulești fundașul dreapta care să îi facă o concurență reală lui Rațiu în primul 11 al României? Găsește Opruț la un club cu blazon parcursul pentru a urca în carieră, chiar în tricoul naționalei, după o perioadă de stagnare?

  • Marius Ștefănescu – sosit la FCSB de la Sepsi
  • Cristian Manea – sosit la Rapid de la CFR Cluj
  • Raul Opruț – sosit la Dinamo de la Kortrijk, via FC Hermannstadt

Top 3 nou-veniți în Superliga care ar putea face diferența

Timotej Jambor sosește în Giulești pentru 1 milion de euro ca internațional U21 slovac foarte promițător, de la Zilina, iar rapidiștii ne-au obișnuit cu mutări foarte inspirate în ofensivă. Internaționalul cubanez al oltenilor, Paradela, are experiență, trofee, talent și disponibilitate la efort. A jucat constant și s-ar putea dovedi unul din remarcații sezonului în Superliga. Deși are 33 de ani, mijlocașul maghiar David Siger vine în Covasna cu 14 meciuri în naționala maghiară, sezoane bune la Ferencvaros și Fehervar.

  • Timotej Jambor (Rapid București)
  • Luis Paradela (Universitatea Craiova)
  • David Siger (Sepsi OSK Sf. Gheorghe)

Repatrieri de la care se așteaptă mult

Trei jucători care în diferite perioade au cochetat cu echipa națională revin în Superliga și s-ar putea dovedi piese-cheie pentru cluburile lor în îndeplinirea obiectivelor. Un mix de experiență, talent și dorință de revanșă, cazul lui Vali Costache.

  • Adrian Păun (CFR Cluj) – sosit de la Hapoel Beersheva
  • Valentin Costache (UTA Arad) – sosit de la Apollon Limassol
  • Andrei Artean (CFR Cluj) – sosit de la Apollon Limassol

Trei tinere talente. Vor face saltul?

Ne referim în această categorie strict la jucători tineri care au făcut subiectul unor mutări în această vară, fără a acoperi tinerele talente care continuă și în ediția 2024/2025 la formațiile unde au evoluat sezonul precedent. Și nu valoarea sau potențialul fotbaliștilor a fost un criteriu, cât provocarea din jurul contextului lor după transfer.

Rareș Pop ar putea „exploda” în Giulești spre un jucător de top 5 al Superligii, Alexandru Musi a impresionat la Petrolul iar regula U21 îi oferă o șansă uriașă la FCSB, în vreme ce Gică Hagi are toate pârghiile pentru a-l readuce pe talentatul Radaslavescu la un nivel remarcabil.

  • Rareș Pop (Rapid) – sosit de la UTA Arad
  • Alexandru Musi (FCSB) – revenit după împrumut la Petrolul
  • Eduard Radaslavescu (Farul Constanța) – sosit de la FCSB
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cum arată acum Alexandra Diaconescu și Aurel Deacanu de la Insula iubirii, sezonul 3. Ea e schimbată RADICAL! FOTO cu transformarea lor
Cum arată acum Alexandra Diaconescu și Aurel Deacanu de la Insula iubirii, sezonul 3. Ea e schimbată RADICAL! FOTO cu…
Fosta mare speranță a Barcelonei a ajuns să semneze în Polonia! Arată de nerecunoscut
Fosta mare speranță a Barcelonei a ajuns să semneze în Polonia! Arată de nerecunoscut
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Ermal Krasniqi, lăudat în Cehia înaintea duelului cu FCSB din Champions League
Ermal Krasniqi, lăudat în Cehia înaintea duelului cu FCSB din Champions League
Alimentul la care David Popovici a renunțat definitiv. Este unul dintre preferatul românilor!
Alimentul la care David Popovici a renunțat definitiv. Este unul dintre preferatul românilor!
Pensiile cresc cu 33%. De când creşte punctul de pensie şi ce valoare va avea
Pensiile cresc cu 33%. De când creşte punctul de pensie şi ce valoare va avea
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
Locul de basm creat de Ana Maria în Delta Dunării, după o investiție de 160.000 de euro:
Locul de basm creat de Ana Maria în Delta Dunării, după o investiție de 160.000 de euro: "Avem 4 camere,…
S-a AFLAT după aproape 100 de ani! Cum a murit MUMIA care ȚIPĂ?
S-a AFLAT după aproape 100 de ani! Cum a murit MUMIA care ȚIPĂ?
A murit Nicu Covaci! Legendarul lider al formaţiei Phoenix, un împătimit al sportului, avea 77 de ani!
A murit Nicu Covaci! Legendarul lider al formaţiei Phoenix, un împătimit al sportului, avea 77 de ani!
CUTREMUR în SHWOBIZ! Alex Bodi și Ema Uta s-au ÎMPĂCAT?! Avem dovada incontestabilă că petrec iar clipe fierbinți împreună! FOTO
CUTREMUR în SHWOBIZ! Alex Bodi și Ema Uta s-au ÎMPĂCAT?! Avem dovada incontestabilă că petrec iar clipe fierbinți împreună! FOTO
Proprietarii de apartamente sunt obligați să anunțe. Trebuie să obțină neapărat acest document
Proprietarii de apartamente sunt obligați să anunțe. Trebuie să obțină neapărat acest document
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont că sunt în public
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont că sunt în public
Una din cele mai bune console portabile, disponibilă acum în România. Cât costă?
Una din cele mai bune console portabile, disponibilă acum în România. Cât costă?
Ionela Cozmiuc, aproape de leșin pe podium. Colega sa i-a acordat imediat primul ajutor
Ionela Cozmiuc, aproape de leșin pe podium. Colega sa i-a acordat imediat primul ajutor
Jocurile Olimpice: România, locul 13 în clasamentul pe medalii
Jocurile Olimpice: România, locul 13 în clasamentul pe medalii
Noua Dacia Bigster surprinsă în teste în România - FOTO
Noua Dacia Bigster surprinsă în teste în România - FOTO
Noi imagini cu Teodora Marina Marcu de la Insula Iubirii sezonul 6! Cum arată în prezent concurenta și fiica ei
Noi imagini cu Teodora Marina Marcu de la Insula Iubirii sezonul 6! Cum arată în prezent concurenta și fiica ei
×