Revenirea lui Ioan Ovidiu Sabău în antrenorat a fost surpriza începutului de an în Superliga. Noul tehnician al lui „U” Cluj a acordat un interviu pentru Prosport în care a dezvăluit ce l-a determinat să renunțe la antrenorat și de ce a acceptat să revină după opt ani în meseria care recunoaște că îi place cel mai mult.
Sabău a spus că oferta de la Universitatea Cluj a fost o surpriză și că își dorea să mai antreneze, dar nu se gândea la clubul său de suflet pentru că avea impresia că suporterii îi reproșează încă ratarea promovării din 2019, când era manager general.
Sabău surprinde și spune că își va juca și propria carieră de antrenor, nu doar salvarea echipei de la retrogradarea, până la finalul acestui campionat.
ProSport: Domnule Sabău, cum este să antrenați din nou?
Ioan Sabău: E ceva plăcut, mă regăsesc și îmi place foarte mult. Trebuie să mă reobișnuiesc cu ritmul, cu presiunea. Am nevoie de o resetare totală. Asta vine cu antrenamentele și cu meciurile. Mă pot readapata rapid.
Ce v-a făcut să reveniți în antrenorat?
Reacția foarte pozitivă a suporterilor. Aici vorbim de U Cluj. Nu m-aș mai fi întors altfel. Acesta a fost și motivul pentru care am cerut timp. Am avut impresia că nu mi-am îndeplinit obiectivul atunci când am ratat promovarea și eu mi-am asumat acel lucru. Am considerat că lumea trebuie să se concentreze pe echipă să ajute.
Credeați că suporterii nu vă mai doresc?
Da, că nu mă doresc. Ăsta e cuvântul. Am zis că de ce să vin să creez un stres în plus. Dar am primit foarte multe mesaje pozitive. Și-au dorit foarte mult ca eu să revin și asta m-a determinat.
Dar, vă gândeați deja să reveniți în antrenorat.
Da, dar nu mă gândeam la U Cluj. Era și foarte greu să reintri. Să te duci la nivel de C și B nu are rost. Aveam preocuparea asta, îmi doream să reintru în circuit, dar nu mă gândeam la U Cluj.
De ce n-ați vrut să antrenați atâția ani?
Au fost mai multe motive, mai multe cauze. Am plecat de la Mureș, lucrurile n-au funcționat și nu mă mai regăseam. Nu mai eram compatibil cu ce se întâmpla. Decât să intru, având anumite lucruri care îmi plac dar să nu le pot aplica, mai bine să nu antrenez. Aveam anumite pretenții, îmi doream o altă colaborare cu cei din conducere și din ce am citit reacțiile foștilor mei colegi am zis că mă retrag. Apoi a venit oferta de la U Cluj, pe un alt post, să pornim din liga a 4-a și te obișnuiești cu alt stil de viață, au trecut atâția ani… Nu era nici o ambiție de a mea să vorbesc cu cineva, să mă recomand. Am fost surprins când a venit oferta de la U Cluj.
Acum s-au mai schimbat lucrurile în bine în fotbalul nostru?
Rămâne de văzut. Aceste lucruri se văd în timp.
U Cluj vă poate satisface cerințele de antrenor?
Și eu încerc să cer ce poate U Cluj să ofere. Nu cer ce nu se poate da. Făcând parte din familia U îmi dau seama ce responsabilitate este pe umerii mei.
Ce s-ar întâmpla dacă nu ați reuși să salvați echipa?
E clar că s-ar încheia cariera mea. Aș fi foarte afectat să mai fac această meserie. Este o situația diferită, fiind orașul meu, casa mea, echipa mea. E greu de înțeles pentru cineva din exterior. La un eventual eșec, ceea ce eu nu cred că se va întâmpla, cariera mea de antrenor va lua sfârșit. Dar sunt foarte încrezător, altfel nu acceptam să vin.
Practic este totul sau nimic pentru dumneavoastră.
Nu mă joc. Că mă cunosc pe mine și știu cât aș suferi.
De care parte din meseria de antrenor vă e cel mai dor?
Antrenamentul. Să stai lângă ei să-i înveți, să vezi un tânăr că progresează. Apoi să joci cu proprii suporteri în tribune. Astea sunt lucrurile cele mai frumoase.
Așteptați duelurile cu Hagi, cu Dan Petrescu?
Mai puțin mă interesează. Vor fi interesante, dar acum mă interesează să identific problemele, cauza pentru care s-a ajuns aici și să scoatem echipa de acolo. Trebuie făcute sacrificii peste tot. Jucătorii, cei din conducere, staff-ul medical… N-avem voie să fim dezbinați în aceste 4 luni. Cine face parte din familia U trebuie să susțină necondiționat echipa.
Ați ocupat mai multe posturi în fotbal. Meseria de antrenor e cea mai frumoasă?
Da, cea mai frumoasă. Ai niște realizări deosebite. Am promovat câțiva jucători tineri care au ajuns la echipa națională sau în campionate de top și aici mă refer la Sepsi, Tătărușanu, Gabi Mureșan…Astea sunt cele mai mari realizări ale unui antrenor.
S-a schimbat fotbalul față de acum 8 ani?
S-a schimbat nivelul, ritmul, la nivel financiar sunt bugete mult mai mici. Puține echipe care se pot lupta la titlu. Vorbesc din punct de vedere financiar. Și era un campionat mult mai valoros pentru că multe cluburi își permiteau să plătească jucători străini de calitate.
Ce stil de joc trebuie să abordeze o echipă precum „U” Cluj?
Să fie o echipă bine organizată defensiv. În primul rând să fie o echipă care știe să se apere. O echipă mică, care nu are super valori, asta trebuie să știe. Și să fie o echipă cu caractere. Aici trebuie să lucrez foarte mult. Să-i pregătesc foarte bine să aibă încredere în ei. La fel, să înțelegea să lupte pentru ei, pentru cariera lor, pentru familiile lor și să respecți clubul care te plătește.
La atitudine veți lucra prima dată?
Da, atitudinea și să fim o echipă. Să identific și ce îi lipsește pentru că în unele momente părea că nu are probleme la retrogradare, dar totuși suntem pe locul pe care suntem. Să găsesc așezarea, să cer jucătorilor ce pot, să mă adaptez la ce am și să fim foarte atenți cu ce jucători aducem la echipă să fim foarte atenți.
Ce își dorește cel mai mult antrenorul Sabău de la jucători?
Să fie implicați 100%. În teren și în viața privată. Să înțeleagă că numai antrenându-se pot să fie mai buni și ne putem îndeplini obiectivul. Să facă sacrificii pentru o perioadă scurtă de timp. Noi le vom face, dar trebuie să le facă și ei. Doar împreună putem fi puternici.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER