Politehnica Iași nu a reușit să lege două rezultate pozitive, iar după victoria obținută pe terenul campioanei Farul a urmat un eșec poate la fel de surprinzător cu UTA, la Arad (0-1). În ciuda înfrângerii, Iașiul nu a jucat deloc rău, a controlat meciul în cea mai mare parte, și-a creat mai multe ocazii, dar s-a lovit de o trupă arădeană pragmatică, ce a absorbit fără probleme dominarea adversarului.
Chiar dacă Poli a înregistrat trei eșecuri în primele patru runde și are în față un program infernal, antrenorul Leo Grozavu nu intră în panică. Tehnicianul Iașiului este convins că echipa sa va obține rezultatele dorite în viitor, atâta timp cât reușește să etaleze un joc bun.
Totodată, Grozavu spune că nu-și va schimba strategia și va continua să joace un fotbal ofensiv, nu unul bazat pe defensivă.
ProSport: Care e starea de spirit în vestiar după al treilea eșec suferit în primele patru etape?
Leo Grozavu: Sigur, starea de spirit nu poate fi una fantastică, dar suntem încrezători că viitorul ne poate aduce și lucruri mai bune. Până la urmă, toată lumea te judecă după rezultat, dar în toate cele trei jocuri pe care le-am pierdut, cu CFR Cluj, Hermannstadt și UTA, am făcut partide reușite. Din păcate, dacă rezultatul nu iese, toată lumea uită. Asta e situația, trebuie să mergem înainte, să ne pregătim mai bine, să fim mai concentrați, mai prevăzători. Pentru că toate cele trei jocuri ne-au adus goluri primite în primele 10-15 minute, ceea ce nu este în regulă. Ne-am pregătit în sensul, acesta, am discutat, dar din păcate acolo, în teren, concret, nu a fost să fie.
Ați dat o lovitură de imagine prin aducerea lui Silviu Lung Jr.
Sigur, ne dorim să fie o achiziție foarte bună. La început nu am crezut că e posibil ca el să vină la Iași, după care, după venirea lui îmi doresc ca nivelul lotului să crească din punct de vedere calitativ. Calitatea lui de lider trebuie să se facă simțită și automat valoarea adăugată a echipei va crește. Sigur, nu poate intra acum, el nu s-a mai pregătit în ultima perioadă cu o echipă, se vede că are un deficit de pregătire, dar este un portar valoros, care contează foarte mult ca prezență în vestiar. Ne dorim ca Silviu să se pună cât mai repede pe picioare și să îl folosim la jocuri.
Vă pun pe gânduri cele trei eșecuri din debutul stagiunii?
Rezultatele nu au cum să nu te pună pe gânduri. În același timp, avem un program foarte greu în primele 7 etape. Urmează 3 meciuri cu 3 din primele echipe ale clasamentului de anul trecut, Craiova, FCSB și Sepsi. Nu trebuie să intrăm în panică, dar în același timp nici nu trebuie să fim foarte liniștiți. În momentul în care nu acumulezi puncte, e clar că încrederea scade. În momentul de față știu că trebuie să muncim foarte mult, că trebuie să avem jucători conectați sută la sută. Ce trebuie să facem noi, ca tehnicieni, facem. Dar cine crede că acest fenomen e ușor se înșală. Din afară, totul e verde, frumos și colorat, dar realitatea e dificilă. Să ajungi să asamblezi zece jucători, mai ales că mulți abia au sosit. Mai trebuie să treacă timp până ne vom omogeniza, dar sunt încrezător că grupul din momentul de față, atunci când va reuși să intre pe o pantă de rezultate pozitive, care să ne dea încredere, va face un campionat bun. Până la urmă, obiectivul nostru trebuie să fie unul realist, în primul an să ne consolidăm poziția de participantă în SuperLigă, după care e clar că trebuie să ne propunem și mai mult.
Poli Iași joacă oarecum un fotbal atipic pentru o nou-promovată. Plăcut ochiului, bazat pe o posesie prelungită, pe atac. Ținând cont că urmează trei meciuri cu adversari ”grei”, luați în calcul adoptarea unei alte strategii, bazată mai mult pe defensivă?
Nu avem cum să bazăm jocul pe defensivă, pentru că filosofia mea nu este construită astfel. Cred că avem o echipă bine pregătită, care se poate măsura cu oricine. Rezultatele, sigur, nu țin doar de modul în care te prezinți pe teren. E vorba și de acea doză de șansă de care ai nevoie de fiecare dată. Nu voi schimba strategia, pentru că nu știu să o fac altfel. Și atunci e foarte greu să mă schimb eu acum pentru că joc cu una sau alta dintre echipe. Vom încerca să ne măsurăm forțele cu ei, să vedem la ce nivel suntem. După aceea, sigur, vom vedea dacă am procedat bine sau mai puțin bine. Dar am spus, nu de fiecare dată rezultatele sunt conforme cu ceea ce se întâmplă în teren.
Două eliminări în primele patru etape.
Da, acesta e un lucru care mă îngrijorează. Dar asta arată foarte mult lipsa noastră de experiență la nivelul primei ligi. Nu aș vrea să merg mai departe, să spun că am avut parte și de niște arbitraje tipic românești. Ambele eliminări (n.r. Robert Ion, cu Hermannstadt și Samayoa, cu UTA) au fost ușor dictate, chiar dacă există suport regulamentar. Dar am spus, în campionate mult mai puternice e altceva. Acesta e arbitrajul de la noi. Sunt arbitri lipsiți de personalitate, lipsiți de o manieră personală, toată lumea parcă e trasă la indigo. Nu se arbitrează în spiritul jocului, ci în spiritul regulamentului. La cea mai mică abatere ești expus foarte tare. Regulamentul le permite, trebuie să recunoaștem lucrul acesta, dar eu zic că trebuie să fim mai atenți. Pentru că atunci când ieșim în Europa vedem că avem probleme, jocul e lăsat mai liber, se joacă bărbătește, duelurile pentru balon sunt tari. Da, se întâmplă în anumite momente să existe intenție și atunci eu sunt cel mai aprig apărător al regulii. Dar pe de altă parte nici nu aș vrea să transformăm jocul de fotbal într-un sport de domnișoare. Până la urmă, fotbalul e un sport bărbătesc.
Multă lume îl vede pe Luis Phelipe ca și transferat la alte formații după câteva evoluții bune.
Asta e specific României. De el depinde să rămână concentrat. Noi suntem lângă el să-l sprijinim și să-l ținem echilibrat. Dar în România imediat, când un jucător face un joc bun, cum îl ridică în slăvi, când joacă 2 jocuri proaste îl băgăm sub pământ. Cam ăsta e stilul la noi, așa că nu mă surprinde. Trebuie să-l lăsăm în pace să se pregătească, să joace în continuare, să fac un campionat bun pentru noi și după aceea vom vedea ce se va întâmpla.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER