Superliga României nu scapă de deciziile VAR care lasă loc la interpretări. Gestionarea offside-ului pare o problemă majoră pentru VAR-ul românesc, care își pierde din credibilitate în fața conducătorilor, a suporterilor și a tuturor celor implicați. Încă o dată, VAR-ul nu poate lămuri în totalitate faptul că decizia luată în cazul unui offside care anulează un gol este cea corectă.
La ultimul meci cu probleme, CFR Cluj a avut un gol anulat în minutul 69 al partidei de la Iași, dar felul în care s-au tras liniile la poziția lui Bîrligea lasă loc de interpretări. După reluările prezentate, linia apărătorului pare că taie gheata acestuia și nu este poziționată în extremitatea cea mai apropiată de poartă a corpului său, adică cea a călcâiului, în această situația. Nici linia roșie, a atacantului, nu convinge. Pare mai degrabă că trece prin cotul acestuia, nu în dreptul umărului, așa cum cere regulamentul (Foto, captură TV Digi Sport).
De aici supărarea lui Cristi Balaj, care este convins că liniile nu au fost trase greșit dintr-o eroare. „Recomandarea este ca jocul să continue. Omorâm fotbalul în acest mod. UEFA și FIFA recomandă ca la fazele la limită să se dea credit atacului, pentru că altfel omorâm fotbal. Asistentul nu ridică offside decât dacă este convins că atacantul a fost afară din joc. VAR-ul a trasat liniile în așa fel încât să acopere greșeala asistentului. Nu prin asemenea comportament demonstrezi că ești coleg. VAR-ul este pus acolo pentru a sprijini asistentul atunci când sunt asemenea faze dificile. Nu vreau să luăm din meritele celor de la Iași, care merită felicitați pentru modul în care și-a apărat șansele și s-au prezentat exemplar”, a spus Cristi Balaj pentru Prosport.
CFR a mai avut un episod similar în acest campionat. La partida din Giulești, la scorul de 1-1, clujenii au avut un gol anulat tot pentru un offside care a fost contestat de specialiști. „Linia nici nu pare perfect paralelă cu cea a suprafeței de pedeapsă. Deci e ceva… Dacă eram în camera VAR și aveam doar acest stop cadru dau credit deciziei luate de asistent pe teren, pentru că e foarte bine plasat. Aș fi considerat că acest stop cadru nu este concludent”, a spus Marius Avram la Digi Sport.
Până acum, singura greșeală de trasare a liniilor la offside din camera VAR recunoscută de CCA a fost cea din partida Poli Iași – Sepsi. Oaspeții au marcat în minutul 81 al partidei disputată pe 19 octombrie. Golul a fost anulat, Poli Iași a câștigat cu 1-0, iar șeful CCA a recunoscut public că linia de offside a fost trasă greșit din camera VAR. „Ne cerem scuze pentru eroarea arbitrului VAR și a arbitrului asistent VAR, în identificarea fundașului cel mai apropiat de linia porții”, a transmis Kyros Vassaras.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER