Lyes Houri, al zecelea jucător readus de Universitatea Craiova. Lunga listă a revenirilor în Bănie conţine şi un antrenor
Mijlocaşul francez Lyes Houri, în vârstă de 27 de ani, a revenit în vara aceasta la Universitatea Craiova, după ce a lăsat o bună impresie în urmă cu doi ani, când fusese adus de la Fehervar sub formă de împrumut. Lyes Houri a semnat pe 3 ani cu Ştiinţa, fiind a treia achiziţie a sezonului, după Mitriţă şi Kurtic. Acum doi ani, Houri a jucat tot sub comanda lui Laurenţiu Reghecampf, în 11 meciuri, reuşind 2 goluri şi un assist. Lyes Houri este ultimul trecut pe lista jucătorilor întorşi la formaţia din Bănie, una destul de lungă, francezul fiind al zecelea fotbalist care revine la Craiova.
Lyes Houri, al zecelea jucător readus de Universitatea Craiova. ProSport vă prezintă lunga listă a revenirilor în Bănie, care conţine şi un antrenor
Universitatea Craiova obişnuieşte să apeleze la fotbaliştii cu care a avut o primă colaborare reuşită. Se lucrează cu „marfa cunoscută” şi din cauză că Universitatea nu are scouteri. Din cauză că a fost păcălit de precedenţii colaboratori din sectorul de scouting, care au profitat de naivitatea sa în fenomen, dar şi pentru că alţi colaboratori nu s-au dovedit inspiraţi, Mihai Rotaru a renunţat la scouteri şi lucrează cu „ce i se oferă”.
Astfel, clubul din Bănie are nişte analişti care examinează jucătorii propuşi de diverşi impresari, iar decizia finală îi aparţine lui Mihai Rotaru. Acesta le permite totuşi şi antrenorilor unele „mofturi”, în sensul că acceptă 1-2 jucători recomandaţi de aceştia, fără a mai trece prin examinarea analiştilor clubului. De asemenea, Mihai Rotaru apelează la aceste repatrieri de jucători şi de teama unor afaceri neinspirate, aşa cum au fost transferurile lui Cîmpanu, pe 500.000 de euro, sau Işfan, pentru 650.000 de euro, cei doi neconfirmând în Bănie.
Listă lungă de reveniri la Universitatea Craiova
Nuno Rocha şi Stephane Acka sunt exemplele care confirmă că nu este neapărat nevoie ca jucătorii readuşi la Craiova să fi avut parte de o primă despărţire amiabilă. Cei doi, alături de Madson, au fost excluşi din lot pe finalul primului contract cu Universitatea. Nuno Rocha, jucător din Insulele Capului Verde, a jucat la Craiova din 2014 până în 2017, a plecat în Rusia, la Tosno, iar după un an s-a întors în Bănie, unde nu a mai confirmat, plecând în scurt timp. Stoperul Stephane Acka a fost adus de la rivala locală, Fcu, şi a jucat tot din 2014 până în 2017 la Universitatea, revenind în 2019, după o aventură în Turcia, la Erzurum, iar în 2021 a părăsit din nou echipa olteană, fiind cedat în Israel.
Pe Bogdan Vătăjelu, Craiova l-a adus în 2014 de la Reşiţa, iar în 2017 l-a vândut la Sparta Praga, care l-a împrumutat la Jablonec, pentru ca în 2019 să revină în Bănie, unde a rămas până la finalul contractului, în vara acestui an, când a plecat la „U” Cluj.
Andrei Ivan este un alt jucător care a avut un prim mandat între 2014-2017, iar în 2019 s-a întors la Universitatea Craiova, unde se află şi acum. În cei doi ani de absenţă, Ivan a evoluat la FK Krasnodar şi Rapid Viena, echipă care l-a împrumutat din Rusia. Pentru a-l repatria, Ştiinţa a renunţat la ultima tranşă de bani pe care Krasnodar trebuia să o vireze.
Pentru Vladimir Screciu, Universitatea Craiova a încasat 2 milioane de euro în 2018 de la Genk, dar formaţia belgiană nu a beneficiat de aportul jucătorului, care s-a accidentat, apoi a fost împrumutat la Lommel, fiind readus în Bănie în 2020.
Venit în 2016, de la Messina, brazilianul Gustavo a fost cedat în China, la Liaoning, în 2018, iar în 2020 s-a întors la Universitatea Craiova, pentru a pleca din nou, în 2022, la Tractor, în Iran.
Ivan Martic a fost un alt jucător care a avut două colaborări cu Universitatea Craiova, între 2017-2020 şi între 2022-2023, în vara aceasta plecând din nou în ţara natală, Elveţia, la FC Wil, după ce anterior oltenii îl împrumutaseră la „U” Cluj.
Un alt elveţian, Matteo Fedele, a jucat în Bănie în două rânduri, între 2018-2019 şi între 2021-2022.
Mitriţă, revenirea de răsunet
Repatrierea care a creat entuziasm în Bănie a fost cea a lui Alex Mitriţă. Plecat în 2019, pentru 8 milioane de euro, Mitriţă a evoluat la FC New York, PAOK Salonic, Al Ahly şi Al Raed, pentru a se întoarce în Bănie anul acesta, deşi era asaltat cu oferte din lumea arabă.
Mihai Rotaru a mai încercat o readucere importantă, dar Alexandru Băluţă a ales să trădeze şi să joace la FCSB la revenirea în campionatul intern, după ce a evoluat în Cehia şi Ungaria.
În actualul lot al Ştiinţei mai sunt jucători care au evoluat în mai multe perioade la formaţia din Bănie, dar ei au plecat între timp sub formă de împrumut, exemple fiind: L. Popescu, Markovic, Vlădoiu, Borţa, Danciu sau Trică.
Reghe, primul antrenor repatriat
În vara aceasta am avut parte de prima revenire pe banca tehnică, Laurenţiu Reghecampf întorcându-se în Bănie, după o aventură de un an în Azerbaidjan, la Neftchi Baku, echipă pe care i-a „predat-o” lui Adrian Mutu. Cornel Papură a avut şi el trei mandate ca antrenor la prima echipă a Universităţii Craiova, dar el nu a plecat niciodată din club, ci doar a fost avansat sau retrogradat.