Mircea Rednic a explicat de ce a pornit „revoluția” la UTA! Nu i-a menajat nici pe Keșeru, Petre, Roger sau Chindriș
UTA este ultima formație din SuperLigă ce a pus punct vacanței de vară. De la barajul câștigat cu 5-1 în fața Gloriei Buzău și până astăzi, Mircea Rednic a făcut o adevărată revoluție la nivelul lotului renunțând la nu mai puțin de 20 de jucători. 15 sunt deja istorie, iar cinci dintre ei, Andrei Chindriș, Erion Hoxhallari, Claudiu Keseru Stefan Milosevic și Raul Șteau urmează să-și negocieze plecarea. În schimb, la capitolul transferuri, „Bătrâna Domnă” are doar trei nume: Godberg Cooper și Denis Dumitrașcu (ex. Chindia) și Cătălin Carp (ex. UFA – liga a doua din Rusia).
26 de jucători la antrenamentele zilei
Între jucători aflați în probe și cei bătuti deja în cuie pentru sezonul următor, Mircea Rednic a avut 26 de fotbaliști la cele două antrenamente pe care le-a condus astăzi. La primul dintre ele, cel de dimineață, au participat doar fotbaliștii pe care tehnicianul arădenilor a pus ochii după trialurile de joi și vineri și anume: fundașii Andrei Haloș (22 de ani), Adelin Pașca (23 de ani), Hunor Sarkozi (19 ani), mijlocașii Cristi Mihai (19 ani), Andrei Șerăngău (19 ani), Denis Hrezdac (22 de ani), Răzvan Ristin (18 ani), Raul Stanciu (16 ani), Daniel Bruce Nortey (19 ani), Luca Bodri (23 de ani) și atacanții Marcel Mercioiu (20 de ani), Emmanuel Dogbey (20 de ani) și Lucas Câmpan (16 ani).
După amiază, au răspun comenzilor staffului tehnic: Florin Iacob, Danylo Kucher – Alexandru Benga, Marco Bota, Darius Iurasciuc, Albert Stahl, Damian Isac, Claudiu Negoescu, Ahmet Ekmekci, Denis Dumitrașcu, Godber Cooper și Robert Mustacă. Acesta din urmă este un mijlocaș ofensiv de banda dreaptă, născut pe 5 octombrie 2002, crescut de Farul Constanța, cu 10 selecții în tricoul României sub 20 de ani, pentru care a marcat și două goluri. Mustacă a jucat în sezonul precedenta la Unirea Slobozia, în Liga a 2-a. Carp nu a ajuns încă la Arad, în timp ce Abeid, Postolachi, plus juniorii Cibi și Anișorac sunt la loturile naționale și vor intra în programul echipei spre finalul lunii iunie. Chindriș a transpirat și el, dar nu va rămâne în „alb-roșu” fiindcă nu a acceptat să-și reducă salariul. La stadion a apărut și Joseph Godwin, dar masivul atacant nigerian e accidentat și nu-și poate începe pregătirea alături de colegii săi. În fine, împrumutul lui Albert Stahl de la Rapid are șanse mari de a fi prelungit.
Rednic: „Rezultatele nu au fost pe măsura banilor cheltuiți”
Deși o spune, oarecum, ironic că are mereu „norocul” ca echipele pe care le preia să aibă o politică de austeritate, Mircea Rednic susține că, una peste alta, e de acord cu ceea ce a decis conducerea cu privire la reducerea salariilor.
„Cei care au plecat nu au acceptat politica clubului, care mi se pare una serioasă, ținând cont de ce s-a întâmplat în ultimii ani aici. Rezultatele nu au fost pe măsura banilor cheltuiți, al bugetului pe care l-a avut UTA și eu am acceptat situația asta. La cum se percepeau cei care au plecat sau la ce impresii aveau despre ei era clar că ei nu aveau cum să coboare la salariile noastre. Mi-e ciudă că întotdeauna ăsta e norocul meu, pe unde merg se reduce bugetul, dar am mare încredere și vorbesc și din experiența mea că putem găsi jucători care să se încadreze în politica clubului. Cu toate că pentru un atacant cu care se discută deja mai mult ca sigur se vor face eforturi financiare.
Toată lumea mă judecă, dar vorbesc de ceea ce a fost. Și unde trebuia să mă încadrez cu jucători de până în 5.000 de euro salar sau chiar mai puțin și am găsit. Am găsit soluții și o să găsesc în continuare și nu prin fiica mea. Uite că primul jucător a fost transferat de Apostu, deși nu era al lui… Suntem deschiși la orice. Așadar, nu mă îngrijorează deloc numărul mare de plecări, noi lucrăm foarte serios, chiar mă bucur că venirea mea a produs așa un…melanj. Toată lumea s-a pus pe treabă, toată lumea analizează, primește propuneri de jucători și luăm deciziile împreună. Pentru început am luat jucătorii pe care eu mi i-am dorit, am și lucrat cu unii dintre ei. Până miercuri vor mai semna încă doi jucători sau chiar trei jucători. Până sâmbătă sau ca în momentul în care intrăm în semicantonamentul pe care îl facem aici, la Arad, să am cam 80-85 % din efectivul pentru primul meci, de pe 14 sau 15 iulie”, a spus tehnicianul „roș-albilor”.
De ce s-a renunțat la Batha, Roger sau Chindriș?
Totodată, Rednic a recunoscut că a „executat” și el unii jucători, cu toate că nici aceștia nu ar fi acceptat salariile mai mici propuse de UTA.
„Am renunțat la Batha pentru ce s-a întâmplat la ultimul meci. I-am dat o indicație tactică și a început să gesticuleze. Dar să ne uităm și pe cifre, a dar un gol și două pase decisive în doi ani, e puțin pentru un mijlocaș. Altul e Roger, un gol în 16 meciuri și 4 assisturi, dar nu vreau să mai spun, fiecare antrenor are o strategie. Chindriș a dat goluri ca fundaș, dar cu o echipă de Liga a 2-a și, până la urmă, cât a jucat aici? Da, e tânăr, are24 de ani, i s-a propus prelungire și el nu a acceptat. El se mulțumea că avea anul ce vine un salariu mare. Sunt jucători care își doresc doar salariu, iar noi nu avem nevoie. E mai complexă situația, că nu vorbim doar despre partea sportivă sau financiară, e vorba despre atitudine, de atașament față de club.
Nu numai banii sunt importanți în viață și au fost momente în care am închis ochii. Nu accept ca jucătorii să vorbească numai de salarii când era vorba de două meciuri foarte importante, să mai facă o mică grevă, să vină să spună că nu se antrenează. Au fost multe lucruri, dar prin experiența mea am reușit să trec și am reușit să îi fac să să îi fac să joace. Nu schimb de dragul de a schimba, UTA a fost la baraj. Dacă nu venea un antrenor cu experiență, nu știu dacă UTA se salva ținând cont de situația care era în vestiar și era explozivă, incendiară”, a adăugat „principalul” arădenilor.
„Keseru are nevoie de o echipă care să-i aducă mingea în fața porții”
Rednic a vorbit și despre Claudiu Keseru și motivele pentru care dorește să renunțe la el, dincolo de salariul mare pe care-l are.
„Din moment ce aduc atacant, avem soluții. Keșeru e băiat deștept, are calitate, dar el e pentru o echipă care să-i aducă mingea în fața porții, o echipă mare. Noi încă suntem o echipă mică în care toți jucătorii trebuie să-mi alerge. Filosofia mea este simplă. Avem mingea, atacăm, pierdem mingea, ne apărăm. Și unii dintre ei nu pot să facă lucrul ăsta”, a spus antrenorul „Bătrânei Doamne”.
„Puriul” nu l-a menajat pe Petre: „Ești utist, ești arădean numai când ți se dau bani?”
În urmă cu o lună de zile, Mircea Rednic era sigur că-l va antrena pe Adrian Petre la UTA. „Puriul” credea că atacantul arădean va apuca mâna de ajutor întinsă de echipa care l-a lansat în fotbal chiar și pentru un salariu mai mic, dar s-a înșelat. Liber de contract din februarie, după despărțirea de grecii de la Levadiakos, Petre a decis să semneze cu FC Hermannstadt.
„Noi nu avem nevoie de jucători care își doresc doar salariul. De exemplu, Adi Petre. I-am propus un anumit contract, da, 3000 (n.a. de euro) pe lună și la două luni i se mărea. Și nu se mărea cu 500 de euro, i se mărea cu mult. În două luni făcea 5000, după alte două luni, 7000 și avea bonusuri pentru goluri, assist-uri, avea de toate. Și nu a acceptat, s-a dus la alt club, poate i-au dat cu o mie sau două mii în plus la salariu față de noi.
A vrut să aibă siguranță, să aibă salariu mai mare din start. Aici i s-a propus un contract din care să câștige bani, dar să facă și performanță, să aibă rezultate. Și el vine după o perioadă în care nu a prea jucat pe unde a fost și a plecat cum a plecat. Ești utist, ești arădean, numai când ți se dau bani? Asta vreau de la jucătorii care vin, vreau ca prin rezultate să câștige bani. Totuși, pentru România, un salariu între 5000 și 7000 e un salariu bun”, a spus experimentatul tehnician despre „subiectul Petre”.
„Așa a făcut și Hagi”
Dincolo de explicațiile pentru curățenia din lotul UTA-ei, Mircea Rednic a vorbit și despre noile achiziții. Cel puțin deocamdată, arădenii au apelat la jucători care au retrogradat cu Chindia în Liga a 2-a (Cooper și Dumitrașcu) și UFA în eșalonul trei din Rusia (Carp), dar antrenorul „roș-albilor” nu consideră că eticheta pentru cei trei este neapărat corectă. Iar în sprijinul afirmației sale, „Puriul” oferă exemplele similare din tabăra campioanei Farul Constanța, formație ce va disputa preliminariile Champions League în această vară.
„Păi Hagi i-a luat pe Carnat (n.a Mioveni) și Vianna (n.a FC Argeș) de la echipe retrogradare și nu s-a făcut mare tam-tam. Jucătorul e jucător indiferent dacă e de la o echipă care a retrogradat sau de la una care a luat titlul, eu nu văd așa lucrurile. Nu uitați că la Chindia nu s-au luat salariile de 5 luni, am avut și eu ofertă de la ei, dar în condițiile de acolo nu aveam cum să fac performanță. Sau la Pitesti, nu sunt jucători foarte buni? Garita sau ceilalți sunt jucători buni luați individual, ei au retrogradat ca echipă. Mie mi-a plăcut de Dumitrașcu demult, am vrut să-l iau și la Dinamo, dar nu am putut.
Cu el am vrut să creez concurență la Abeid, căci acolo nu-l aveam decât pe Dobrescu, care a jucat vreo 5 meciuri, cu zero goluri, zero assisturi, deci nu a existat o concurență. Eu sunt sigur că el a venit aici să joace, plus că poate să evolueze ca mijlocaș lateral și mijlocaș central, are tehnică, are un picior stâng foarte bun. Pe Carp l-am adus la Dinamo, dar nu am apucat să lucrez cu el decât o lună jumate, că după aceea eu am plecat. El poate la mijloc, dar și fundaș central. Și de Cooper mi-a plăcut și am reușit să-l aduc aici, e exact ceea ce îmi doresc eu. Eu vin cu optimism, altul poate intra în panică. Au plecat mulți jucători și foarte bine că au plecat. Cu unii am mai fi dorit să lucrăm, dar în condițiile noastre, vrem să vă dăm bani la performanță. Ce performanță s-a făcut până acum la UTA? În afară de primul an care a fost cât de cât ok, nu vă doriți mai mult sau nu merită orașul ăsta mai mult?”, a fost întrebarea retorică a lui Rednic.
În fine, Mircea Rednic a spus că el ales să nu-și ducă echipa în cantonament în Slovenia sau Austria pentru că nu a dorit să petreacă prea mult pe drumuri în scurtul timp rămas până la startul sezonului. Corvinul (1 iulie) și CFR Cluj (4 iulie) sunt adversarii din amicalele verii, iar pentru data de 8 iulie se caută încă un adversar.