Simone Scuffet, noul portar de la CFR Cluj, are o poveste pe cât de ciudată, pe atât de dureroasă.
Italianul de 26 de ani a debutat în Superliga în duelul din Gruia, cu CS Mioveni, scor final 4-2, și a bifat astfel prezența în cel de-al cincilea campionat din carieră, după Serie A, Serie B, primul eșalon al Turciei și cel al Ciprului. A mai fost dorit în această vară de către Lecce, formație din Serie B, însă preferința sa a fost de a sta cât mai departe de Italia.
O carieră de studiat la clasele de la Centrul Tehnic Coverciano, al cărei punct culminant a fost căderea abruptă cauzată de o serie de decizii cu nuanțe de fatalitate.
Crescut la academia celor de la Udinese, Simone Scuffet debuta în Serie A pe 1 februarie 2014, la doar 17 ani, într-o partidă cu Bologna, după ce a profitat de accidentarea titularului Zeljko Brkic.
Au urmat prestații solide, cu sclipiri de portar stăpân pe sine, ce l-au transformat rapid în „urmașul lui Gianluigi Buffon”, așa cum titrau ziarele din Italia.
O etichetă general acceptată în fotbalul din Peninsulă, cu atât mai mult cu cât cei doi seamănă izbitor și în ceea ce privește trăsăturile faciale. Rocada dintre buturile formației de pe Friuli s-a produs instant, proporțional cu creșterea atenției din partea granzilor campionatului.
La doar cinci luni distanță, cota sa explodase la 6 milioane de euro. Atletico Madrid s-a interesat și a înaintat o ofertă consistentă, acceptată de clubul din Udine, doar că puștiul cu un viitor măreț în față a refuzat mutarea dintr-un motiv cum rar se întâlnește în lumea fotbalului.
Planul lui Simone era de a-și definitiva studiile și a susține examenul de Bacalaureat în Italia, pentru că școala a fost întotdeauna o prioritate în familia Scuffet.
Decizia a înghețat practic orice perspectivă de transfer pentru un an. A fost hotărârea care i-a schimbat complet destinul.
Simone Scuffet, la prima probă a examenului de Bacalaureat
„Nu regret că am spus «nu» lui Atletico Madrid. Am simțit că fac ceea ce trebuie și a fost lucrul potrivit la acea vreme. Nu doar să îmi continui studiile în Italia și să le finalizez cu bine. Am ales să rămân la Udinese pentru atmosferă și pentru antrenamentele cu portari pe care le avem aici. Aș fi vrut să continui aici” – declara Simone Scuffet după ce a fost împrumutat în Serie B, la Como.
Anul 2015 a fost fără dar și poate anul crucial din cariera lui Simone Scuffet, una ca o zbatere continuă. Demiterea lui Francesco Guidolin, antrenorul care a ascultat analiza tehnicienilor de la Primavera și l-a promovat pe tânărul portar la prima echipă, dar și cea a înlocuitorului Andrea Stramaccioni, care i-a dat încredere tot sezonul, au contribuit din plin la viitorul nefast al goalkeeper-ului.
Udinese a evitat cu greu „iadul” unei retrogradări în Serie B, iar strategia clubului s-a schimbat radical.
Clubul deținut de familia Pozzo a încercat să-și ajusteze veniturile prin suplimentarea cedărilor de jucători sub formă de împrumut contra-cost și expunerea mult mai puternică a tinerilor fotbaliști, prima dintre cele două tehnici fiind relativ „brevetată” în Italia de Udinese, dusă la extrem de-a lungul anilor.
Pentru Scuffet, în acea stagiune dificilă, au fost de ajuns câteva partide în care nu și-a salvat colegii din defensivă, iar eticheta „băiatului nebun” care spune „nu” cluburilor s-a reactivat.
Brusc, italianul ajuns la vârsta maturității a fost trecut pe lista indezirabililor. Au urmat împrumuturi la Como, în Serie B, dar și în afara țării, la Kasimpasa, în prima ligă a Turciei.
Portarul originar din Udine a mai avut o singură încercare de a continua în Serie A. În 2019-2020 a fost cedat temporar la Spezia, dar atunci a dat peste un alt tip de ghinion, unul global, care i-a umbrit total parcursul: pandemia de coronavirus. A fost desemnat portarul sezonului în cel de-al doilea eșalon și a pus umărul la promovarea istorică a echipei din Liguria.
Ulterior, APOEL Nicosia l-a achiziționat în schimbul a 300.000 de euro, însă după un singur an s-a despărțit de formația cipriotă pentru a semna cu CFR Cluj.
Interesant este că Udinese s-a mișcat incredibil după trecerea pe linie moartă a lui Simone Scuffet. Alex Meret – promovat de la Primavera în 2016, pe când avea 19 ani – și Orestis Karnezis – 30 de ani pe atunci – au completat imediat lotul. Principalul Stefano Colantuono a alternat prezențele celor doi pe gazon, grecul fiind prima opțiune.
Astăzi, Alex Meret este titularul lui Napoli, în timp ce Karnezis, câștigător de titlu cu Lille în Ligue 1, s-a retras la finele sezonului trecut.
Împrumuturile la cele trei formații au scos în evidență și latura negativă a lui Simone Scuffet. Trecerea de la copilul prețios la cel renegat l-au afectat iremediabil, astfel că sclipirea cu care a impresionat la debut s-a șters în decurs de doar câteva luni.
La 26 de ani, goalkeeper-ul italian are un profil de portar ale cărui reflexe sunt mai puțin vizibile, însă ieșirile sale dintre buturi, din propriul careu de șase metri, sunt salvatoare de cele mai multe ori.
Este echilibrat și nu gafează, dar nici minuni nu face în cele mai grele momente. Pare desprins din tipologia jucătorului dorit de Dan Petrescu, rămâne de văzut dacă va reuși să-l înlocuiască pe Cristi Bălgrădean. Poate că doar entuziasmul și dorința de a concura mai pot învinge ghinionul întins pe ani de zile.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER