Mizele ascunse din Rapid – FCSB, meciul campionatului! De la planurile lui Gigi Becali și Dan Șucu la viitorul Superligii și deciziile lui Edi Iordănescu pentru EURO 2024. Descoperă întrebările grele care vor primi răspuns. EXCLUSIV
În paralel cu lupta pentru play-off, ultima rundă din sezonul regular are drept cap de afiș mizele ascunse din Rapid – FCSB, derby și partidă cu implicații majore în cursa pentru titlul de campioană. Cele 12 puncte care despart acum roș-albaștrii de giuleșteni vor deveni 6 prin înjumătățire, mai sunt 10 etape de disputat în play-off, așadar un succes FCSB ar lărgi consistent ecartul în vreme ce o victorie a Rapidului ar transforma finalul de sezon într-unul cu sufletul la gură.
Dar, dincolo de puncte și de evidențe, există cel puțin 5 mize ascunse ale meciului care se va disputa pe Arena Națională. ProSport îți prezintă în exclusivitate, pe baza informațiilor furnizate de sursele noastre și a unei analize atente, întrebările grele care așteaptă răspuns din meciul campionatului!
Mizele ascunse din Rapid – FCSB. Chipul Superligii și viitorul pe termen scurt al celor două cluburi
Exceptând Farul Constanța, clubul-proiect al lui Gică Hagi, care are o identitate specială și un profil special în peisajul Superligii, istoricul ultimilor ani ne-a demonstrat că tendințele sunt setate în campionat de forțele competiției. Anii de dominație ai celor de la CFR Cluj au declanșat un trend îmbrățișat, deseori haotic, inclusiv de nou-promovate: accentul pe stranieri, cu vârste peste medie.Acum, Rapid – FCSB înseamnă un captivant duel al viziunilor la nivel de patronat al cărui deznodământ va avea implicații ample.
Pe de o parte, echipa lui Gigi Becali are doar 6 străini în lot, penultima poziție în Superliga la acest capitol, peste Hermannstadt (5). O formație cu defensivă bazată pe Ngezana, Dawa și Radunovic, dar centrată pe punctele de forță autohtone Florinel Coman, Darius Olaru, Alex Băluță plus o serie amplă de talentele românești confirmate în proporții diferite: Târnovanu, Șut, Lixandru, Tavi Popescu, Miculescu, Radaslavescu.
Apropiații lui Gigi Becali confirmă pentru ProSport:
Poate că acum patronul nu mai e convins de randamentul academiei și nu pare dornic să investească masiv, dar lucrurile se pot oricând schimba. Dar, în orice caz, Becali rămâne de departe cel mai important investitor când vine vorba de tinere talente românești, cumpărate chiar și de la alte cluburi. Un succes cu Rapidul lui Dan Șucu, plin de străini, plus câștigarea campionatului i-ar confirma că merită să cumpere în continuarea tot ce crede că e mai bun dintre jucătorii foarte tineri români. Că e o strategie eficientă”
Descoperă AICI motivele pentru care Alex Băluță nu va fi în lotul naționalei României la EURO!
Giuleștiul stranierilor cu „plombe” românești. Sau invers?
Rapidul în era Dan Șucu a încercat o strategie combinată. Stranieri de valoare, cu vârste medii plus jucători români, cu precădere tineri. Până la acest punct, trecând peste entuziasmul patronului pentru debutul fundașului stânga Bădescu și cu tot suportul admirabil pe care îl oferă academiei alb-vișinii, segmentul autohton nu a dat rezultatele scontate. E o realitate care depășește PR-ul.
- Sosiți în sezonul trecut, Andrei Ciobanu, Valentin Costache, Florin Ștefan și Alexandru Mățan au dezamăgit toți! Paul Iacob e singurul transfer autohton rămas în echipă!
- Andrei Borza e surprins neplăcut, alături de Albu, în scandalul ieșirii în club după eșecul de la Iași, iar împrumutul lui Cătălin Cârjan nu a fost de succes
Giuleștenii au 11 stranieri în lot, aproape dublu față de FCSB. Și se bazează în mare măsură pe sclipitorul kosovar Rrahmani în ofensivă, secondat de sârbul Burmaz, așteptând confirmări de la Hasani și Krasniqi. Pe efervescența lui Papeau, iuțeala lui Funsho, siguranța la nevoie a lui Braun, experiența lui Hromada și Djokovic la mijloc.
Explică sursele noastre:
Fiind la început în drumul lui fotbalistic, Dan Șucu învață repede dar și bine, deja se văd rezultatele. Dar el consideră fiecare etapă un test, ca în strategia de business. Va continua să investească în zona academiei, poate va mai cumpăra tineri români precum Micovschi sau Vulturar, acum împrumutați. Dar centrul de greutate al investițiilor pentru prima echipă se va duce în mod clar spre stranieri de mare valoare dacă învinge FCSB în meci direct, acum, cu un prim 11 fixat pe stranieri, și vede pe termen mediu că acesta e modelul de succes cu care poate ataca titlul”
Edi Iordănescu așteaptă un prim răspuns pentru EURO 2024
Cu 100 de zile înaintea primului meci al României la EURO 2024, selecționerul Edi Iordănescu are o sumedenie de dileme, cauzate fie de stranierii care nu evoluează la cluburi, altminteri oameni de bază ai calificării tricolore, fie de lipsa soluțiilor viabile din competiția internă pentru un lot competitiv la turneul final. Din fericire, are și probleme născute din dificultatea alegerii, pe anumite posturi.
E cazul la extreme (pe dreapta, Ianis Hagi, Man sau Moruțan iar pe stânga, Florinel Coman, Drăguș, Mihăilă), pentru că lotul României va ave doar 20 de jucători de câmp și practic ar trebui doar două alegeri pe post, însă și la portari e o situație complicată. Care poate fi lămurită, în mare măsură, chiar de meciul Rapid – FCSB! De ce?
Iată cum conturează tabloul sursele ProSport de la lot:
Moldovan, deși nu joacă la Atletico, a dovedit că e o soluție certă la națională. Se pregătește într-un ritm și la un nivel de top, a contribuit major la calificare, e parte din grupul care a produs performanța. Niță apără într-un campionat tare al Turciei, e experimentat, inclusiv la nivel european. Amândoi vor fi pe lista lui Edi pentru amicalele din această lună, care au greutate mare pentru lotul EURO. Și, aproape sigur, amândoi vor fi și în lotul final! Dar Rapid – FCSB poate confirma dacă Târnovanu sau Aioani ar fi alegerea potrivită. Cu Moldovan fără meciuri, cu Niță în pericol de retrogradare, lupta pentru titularizare rămâne deschisă!”
Practic, selecționerul și staff-ul său au nevoie tocmai de un meci total, cu intensitate și miză uriașă, precum e Rapid – FCSB ca să se convingă și în acest context că Aioani sau Târnovanu merită să fie în lotul României pentru testele cu Irlanda de Nord și Columbia, dar și în lotul EURO 2024!
Portarul Rapidului, sosit de la campioana Farul, încă nu a debutat la prima reprezentativă. Târnovanu a făcut-o, dar ambilor le lipsește experiența internațională de nivel înalt, cu adversari de mare calibru. Singura probă la îndemână? Derby-ul de acum și duelurile de foc din play-off!
Soarta lui Cristiano Bergodi: antrenor de pluton sau ADN cu titlu de campion?
Italianul Cristiano Bergodi și-a început acum 19 ani aventura în fotbalul românesc! Cu un „intermezzo” în care a pregătit Modena, Pescara și Brescia, tehnicianul a pregătit până acum în fotbalul nostru pe FC Național, CFR Cluj, Rapid (2007), Poli Iași, FCSB, Rapid (2015), ASA Tg. Mureș, FC Voluntari, Universitatea Craiova și Sepsi. Are doar două Cupe și o Supercupă a României în palmares, cu toate că a bifat mai mereu echipe cu pretenții, loturi și bugete pe măsură.
Rapid – FCSB din această seară poate contura un răspuns pe care, până la urmă, îl așteaptă toți suporterii giuleșteni, dar și conducerea clubului. Este Cristiano Bergodi doar un antrenor de pluton sau are în ADN titlul de campion? E un tehnician care poate, realmente, să țină o cursă pentru titlu unde e nevoie de inspirație tactică, anduranță și strategie, și să o și câștige? Până acum, răspunsul a baleiat.
De-o parte, realitatea frustă a palmaresului său de până la 59 de ani, stilul criticat ca fiind uneori bătrânicios și care duce la o exprimare rareori efervescentă pe măsura așteptărilor Giuleștiului, senzația că a fost doar un antrenor „de etapă” în proiectul Rapidului condus de Șucu, dar care e depășit de nivelul investițional, aspirațiile prezentului, ambițiile din loje, identitățile din vestiar.
De cealaltă parte, flerul devenit productiv în multe partide din acest sezon (schimbări pe parcurs, inspirație la titularizări), asamblarea aparent eficientă a unei formații după un potop de transferuri, gestionarea echilibrată a unui vestiar complex, seria aproape perfectă a rezultatelor din ultimele etape.
Apropiații Rapidului confirmă cu detalii concrete ce expectanță există în jurul lui Bergodi cu accent pe meciul de foc:
Dan Șucu știe foarte bine că, la fel ca în business, există obiective de parcurs, implicit manageri de parcurs. Dacă Bergodi a fost o alegere excelentă doar pentru etapa de creștere a Rapidului, dar e nevoie deja de alt profil de tehnician pentru mai mult, derby-ul acesta poate aduce un răspuns cu mare greutate decizională. Adept al planificării și strategiei, patronul poate lua decizia schimbării lui Bergodi în cazul unui eșec, mai ales dacă jocul va fi neconvingător, și chiar dacă nu o va comunica, să pregătească din timp, în culise, înlocuitorul pentru asediul titlului din sezonul următor”
Descoperă AICI foștii antrenori FCSB care l-au învins pe Gigi Becali! Reușește și Bergodi?