Moment istoric în derby-urile Dinamo – FCSB: e pentru prima dată după aproape un deceniu când se întâmplă asta! Borna incredibilă atinsă de „câinii” lui Zeljko Kopic înaintea duelului împotriva campioanei României. SPECIAL

Moment istoric în derby-urile Dinamo - FCSB: e pentru prima dată după aproape un deceniu când se întâmplă asta! Borna incredibilă atinsă de „câinii” lui Zeljko Kopic înaintea duelului împotriva campioanei României. SPECIAL
FOTO: Colaj ProSport
  • Publicat:
  • Actualizat:

De-a lungul anilor, derby-urile Dinamo – FCSB ne-au adus numeroase momente incandescente și faze care vor rămâne în memoria suporterilor, de ambele părți, până la adânci bătrâneți.

Chiar dacă instanțele au hotărât ca istoria Marelui Derby să fie ruptă în două și să ne mulțumim, astfel, cel puțin pe hârtie, cu cele 56 de dueluri aprige disputate din 2003 până în prezent, deciziile judecătorești nu pot stăvili patima suporterilor care duc mai departe, cu inima și sufletul pentru culori, peste 75 de ani de confruntări înflăcărate.

Așadar, revenind la prezent, pe ale noastre meleaguri, în ultimii ani am asistat la o dominanță categorică a campioanei României, facilitată și de cea mai neagră perioadă din istoria „câinilor”, care au suferit și prima retrogradare din faimoasa existență, lăsând-o astfel solitară pe FCSB pe piedestalul cluburilor care au evoluat doar pe prima scenă a fotbalului românesc.

Dominația roș-albastră din istoria recentă și ultimele victorii alb-roșii

Ultimele zece confruntări directe au adus opt victorii pentru formația roș-albastră, printre care și acel 6-0 de legendă din septembrie 2021, cu Edi Iordănescu pe bancă, și doar două succese pentru rivala istorică din „Ștefan cel Mare”, unul dintre ele contabilizat într-un meci de Cupă pe care FCSB, prin prisma patronului, nu l-a tratat cu maximă seriozitate.

Cu Toni Petrea pe banca steliștilor și Jerry Gane, actual secund al naționalei, de cealaltă parte, Dinamo se impunea cu 1-0 în optimile Cupei României, într-un duel pe care „câinii” l-au disputat pe viață și pe moarte, iar roș-albaștrii au făcut mai mult act de prezență, trimițând în teren o formulă experimentală, formată din rezerve și juniori ai clubului.

Dinamo – FCSB 1-0, optimi Cupa României, 10.02.2021

Dinamo: Eșanu – Sorescu (C), Puljic, Ehmann, Filip – Nepomuceno, Răuță, Anton, Fabbrini – Gueye, Nemec
Rezerve: Kongshavn – Bejan, R. Grigore, A. Radu, V. Achim, Janusz Gol, Morsay, Bani, Mihaiu
Antrenor: Jerry Gane

FCSB: Vlad – Crețu, Nedelcu (C), Haruț, Panțîru – Perianu, Șut – Oaidă, Vînă, Adrian Niță – Buziuc
Rezerve: Udrea – Miron, Pantea, Ov. Popescu, Olaru, Tănase, Coman, Vukusic
Antrenor: Toni Petrea

Marcator: Adam Nemec ’55

Diego Fabbrini, în duel cu Răzvan Oaidă și Valentin Crețu. Dinamo – FCSB 1-0, Cupa României, 10 februarie 2021. Sursa foto: Sport Pictures

Tot în luna februarie s-a consemnat și ultima victorie a celor de la Dinamo în campionat, dar cu un an mai devreme. Pe 16 februarie 2020, mai exact, cu Dusan Uhrin la conducere, „câinii” bifau ultimul succes în Liga 1 împotriva celor de la FCSB, pregătită la acea vreme de Bogdan Vintilă.

Cu toate că și atunci, la fel ca în majoritatea cazurilor din ultima jumătate de deceniu, roș-albaștrii păreau net superiori pe hârtie, „roș-albii” s-au impus și cu ajutorul unui cartonaș roșu încasat de Iulian Cristea în prelungirile primei reprize, în urma căruia FCSB a evoluat o repriză întreagă în inferioritate numerică, dar și grație unei execuții de generic a lui Andrei Sin, din lovitură liberă, care va rămâne în istoria derby-urilor.

Dinamo – FCSB 2-1, sezon 2019-2020 Liga 1, 16.02.2020

Dinamo: Piscitelli – Kostrna, Puljic (C), Grigore, Sin – Filip, Mrzljak – Moldoveanu, Fabbrini, Sorescu – Perovic
Rezerve: Straton – Kilyen, Răuță, Lazăr, Bani, Mihaiu, Popa
Antrenor: Dusan Uhrin

FCSB: Bălgrădean – Crețu, Cristea, Planic, Soiledis – Olaru, Filip, Tănase (C) – Moruțan, Man, Coman
Rezerve: Vlad – Momcilovic, Nedelcu, Oaidă, Vînă, Popa, Gnohere
Antrenor: Bogdan Vintilă

Marcatori: Sin ’37, Lazăr ’62 / Tănase ‘ 45+9 (penalty)
Cartonaș roșu: Iulian Cristea ’45+5

Dennis Man, într-o „șerpuire” în stilul caracteristic printre rivalii dinamoviști, Deian Sorescu și Andrei Sin. Dinamo – FCSB 2-1, Liga 1, 16 februarie 2020. Sursa foto: Sport Pictures

Borna istorică atinsă de elevii lui Kopic, după cea mai neagră perioadă din istoria clubului

În ultimii cinci ani, Dinamo a traversat de departe cea mai neagră perioadă din istoria clubului, ani presărați cu o retrogradare în Liga 2 pentru prima dată și cu amenințarea falimentului, dezastru ce părea, la un moment dat, inevitabil. În ediția curentă, ce-i drept, și cu „sprijinul” unui joc restant pe care FCSB îl are de disputat, „câinii” bifează o bornă istorică în disputele recente cu marea rivală.

După aproape un deceniu, Marele Derby o găsește pe trupa pregătită astăzi de Zeljko Kopic deasupra „roș-albaștrilor” în clasamentul Superligii, după 12 etape scurse! Cu 18 puncte acumulate în cele 12 meciuri jucate până acum, Dinamo ocupă ultima poziție care duce în play-off, a șasea.

Rivala FCSB se află pe poziția a 8-a, la două lungimi în spatele „câinilor”, 16 puncte, strânse însă în doar 11 meciuri. Roș-albaștrii au un meci restant, cu FC Botoșani, din etapa a patra, amânat din cauza partidelor din preliminariile cupelor europene pe care trupa lui Elias Charalambous le-a disputat pe timpul verii. Astfel, cu o victorie teoretică obținută în acel meci, campioana și-ar depăși rivala.

Situația s-ar putea schimba totuși chiar și din această seară, în cazul în care FCSB se va impune în Marele Derby. Campioana ar ajunge la 19 puncte și ar trece pe loc de play-off, peste Dinamo, chiar și cu un meci mai puțin disputat!

Clasamentul Superligii înainte de derby. Sursa: Flashscore
  • 36,85 milioane de euro valorează lotul celor de la FCSB, conform Transfermarkt

  • 10,88 milioane de euro este cota de piață totală a fotbaliștilor de la Dinamo, potrivit aceleiași surse

Matematic, ultimul reper istoric s-a consemnat în iulie 2018. Doar matematic

Matematic, ultima dată când FCSB și Dinamo s-au întâlnit în campionat iar „câinii” erau clasați deasupra roș-albaștrilor se întâmpla în startul sezonului 2018-2019, mai exact în a doua etapă.

După ce în prima rundă FCSB pierdea pe terenul Astrei Giurgiu, 0-1, iar Dinamo se impunea acasă cu FC Voluntari, 2-1, „roș-albii” ocupau poziția a doua înaintea meciului direct, în vreme ce trupa lui Gigi Becali era pe ultimul loc. Totuși, situația respectivă avea loc după o singură etapă, astfel că vom mai „săpa” pentru a descoperi ultima dată când, în plin campionat, echipa din „Ștefan cel Mare” domina, la nivel de clasament, marea rivală FCSB.

Marele Derby de pe 29 iulie 2018 producea un spectacol fotbalistic total în fața a 27.835 de spectatori și se încheia la egalitate, scor 3-3. Printre actorii principali se numărau Florinel Coman, care semna o „dublă” și înscria un gol direct din corner, Harlem Gnohere, dar și Mihai Popescu, actual jucător al „roș-albaștrilor”, care la vremea respectivă aducea egalarea pentru Dinamo pe Arena Națională, în minutul 89.

Echipele de la FCSB – Dinamo 3-3, 29.07.2018

FCSB: Bălgrădean – Benzar, Bălașa, Planic, Momcilovic – Filip, Ov. Popescu – Man (Moruțan 85’), Tănase (C), Teixeira (Coman 46’) – Gnohere (Qaka ’72)
Rezerve: Vlad, Morais, Nedelcu, Qaka, Coman, Jakolis, Moruțan
Antrenor: Nicolae Dică

Dinamo: Penedo, Corbu, Popescu, Katsikas, Popovici – Nistor, Mahlangu, Hanca (Gomelt ’63) – Sorescu (Pesic 76’), Axente (Moldoveanu 69’), Salomao
Rezerve: Muțiu – Ciobotariu, Olteanu, Gomelt, Pesic, Moldoveanu, Neicuțescu
Antrenor: Florin Bratu

Marcatori: Gnohere 10’, Coman 55’, 68’ / Axente 45’, Nistor 61’, M. Popescu 89’

Bucuria lui Harlem Gnohere după golul marcat în poarta fostei echipe în Marele Derby. FCSB – Dinamo 3-3, 29.07.2018, Liga 1. Sursa foto: Sport Pictures

Dinamo e peste FCSB în clasament după opt ani și jumătate!

Ultima dată când derby-ul Dinamo – FCSB s-a jucat cu avantaj în dreptul „câinilor” la nivelul liniei de clasament înaintea partidei se întâmpla în urmă cu aproape un deceniu! Mai exact, în sezonul 2015-2016, cel inaugural pentru sistemul play-off/play-out. La vremea respectivă, campionatul nostru funcționa într-un sistem cu doar 14 echipe, iar după cele 26 de etape din sezonul regulat, Dinamo se clasa pe poziția a doua, cu 48 de puncte, pe când Steaua, după denumirea oficială din acel moment, intra în play-off abia de pe locul 5, cu doar 44 de puncte, la patru lungimi în urma rivalei și la șapte în urma liderului ce avea să cucerească și campionatul la finalul cursei, defuncta Astra Giurgiu.

Astfel, „câinii” începeau faza a doua a campionatului cu 24 de puncte, în vreme ce „roș-albaștrii” cu doar 22, după înjumătățire, iar derby-ul avea loc chiar în prima rundă a play-off-ului. Duelul disputat pe 6 martie 2016 pe stadionul din „Ștefan cel Mare” se încheia indecis, 1-1, după o partidă incandescentă, cu un total de 24 de șuturi, 14 cornere, dar și câte o eliminare în fiecare tabără!

Algerianul Jugurtha Hamroun era „înger și demon” pentru roș-albaștri, după ce deschidea scorul în minutul 10, dar mai apoi vedea al doilea galben și implicit era eliminat în minutul 86, în vreme ce pentru „câini” aducea liniștea pe final tocmai un fost stelist, Eric Bicfalvi, care stabilea rezultatul partidei în minutul 81 cu o lovitură de cap din centrarea unui, pe atunci, viitor stelist, Dorin Rotariu.

Ca fapt divers, pentru Dinamo mai intra pe gazon în repriza secundă și un anume Harlem Gnohere, cel care avea să facă pasul la marea rivală peste mai puțin de 12 luni și să devină un adevărat idol al suporterilor cu reușitele sale, care, cel puțin la nivelul statisticii, le-au depășit pe cele din „Ștefan cel Mare”.

  • 58 de meciuri, 24 de goluri și două pase decisive a adunat Harlem Gnohere în toate competițiile pentru Dinamo, în intervalul 2015-2017

  • Pentru FCSB, atacantul francez a adunat 115 meciuri, 51 de goluri și 6 assist-uri, în perioada 2017-2020

Echipele de la Dinamo – FCSB 1-1, 6.03.2016

Dinamo: Cerniauskas – Marc, Puljic, Mevlja, St. Filip – Palic, Anton (C) – Rotariu, Bicfalvi, Kortzorg – Essombe
Rezerve: Rîmniceanu – Nedelcearu, V. Olteanu, Bartalsstovu, Costache, Batin, Gnohere
Antrenor: Mircea Rednic

FCSB: Niță – Papp, Varela (C), Tamaș, Toșca – Stanciu, Pintilii – Popa, Chipciu, Hamroun – Marica
Rezerve: Cojocaru – Momcilovic, Bourceanu, Muniru, Râpă, Popadiuc, Tade
Antrenor: Laurențiu Reghecampf

Marcatori: Bicfalvi ’81 / Hamroun ’10

Cartonașe roșii: St. Filip ’85 / Hamroun ’86

Arbitru: Ovidiu Hațegan

Varela și Marica înfruntă apărarea dinamovistă, în frunte cu slovenul Miha Mevlja. Dinamo – FCSB 1-1, Liga 1, 6.03.2016. Sursa foto: Sport Pictures
Pasiunea pentru fotbal, dobândită încă de la o vârstă fragedă, nu i-a putut purta pașii spre o carieră în sportul pe care l-a îndrăgit dintotdeauna, însă l-a făcut să aleagă jurnalismul sportiv. Absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din București, Christian Luță ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Am făcut calculul! Câți lei primește un român, după recalculare, dacă a lucrat 40 de ani cu carte de muncă
Am făcut calculul! Câți lei primește un român, după recalculare, dacă a lucrat 40 de ani cu carte de muncă
Nu i-a ieșit nimic! Nota primită de Andrei Rațiu, la primul meci după ce a ajuns la 4.000.000 €
Nu i-a ieșit nimic! Nota primită de Andrei Rațiu, la primul meci după ce a ajuns la 4.000.000 €
Visul „secret” al Deliei Budeanu! A murit cu acest regret! De ce nu și-a putut îndeplini dorința?!
Visul „secret” al Deliei Budeanu! A murit cu acest regret! De ce nu și-a putut îndeplini dorința?!
Dezvăluire neașteptată din interiorul clubului Real Madrid: „Regretă că l-au adus pe Mbappe”
Dezvăluire neașteptată din interiorul clubului Real Madrid: „Regretă că l-au adus pe Mbappe”
Surpriză uriaşă a lui Lucescu! Fotbalistul pe care intenţionează să-l convoace în premieră la naţională
Surpriză uriaşă a lui Lucescu! Fotbalistul pe care intenţionează să-l convoace în premieră la naţională
Fosta soție a lui Adi Mutu, fermecătoare la 51 de ani! Cum arată Consuelo, imagini IREALE cu bruneta
Fosta soție a lui Adi Mutu, fermecătoare la 51 de ani! Cum arată Consuelo, imagini IREALE cu bruneta
Şocul momentului în România!
Şocul momentului în România!
Starul campioanei Germaniei, implicat într-un accident grav:
Starul campioanei Germaniei, implicat într-un accident grav: "Dumnezeu a decis că timpul meu nu a venit"
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Câţi bani face de-a lungul vieţii un absolvent de liceu, faţă de un român care a abandonat studiile
Câţi bani face de-a lungul vieţii un absolvent de liceu, faţă de un român care a abandonat studiile
MAXIMUL solar este în plină desfășurare! Ce înseamnă asta?
MAXIMUL solar este în plină desfășurare! Ce înseamnă asta?
Momentul în care Irinel Columbeanu a fost umilit de românul care are pensie de 11.000 de euro
Momentul în care Irinel Columbeanu a fost umilit de românul care are pensie de 11.000 de euro
Top 50 vedete jucăușe și provocatoare în poziții care mai de care! Iuliana Luciu, Geanina Ilieș și Bianca Drăgușanu s-au mângâiat pe posterioare!
Top 50 vedete jucăușe și provocatoare în poziții care mai de care! Iuliana Luciu, Geanina Ilieș și Bianca Drăgușanu s-au…
Cresc pensiile garantat pe 1 ianuarie. Se știe procentul. Ministrul Muncii, anunț făcut la TV
Cresc pensiile garantat pe 1 ianuarie. Se știe procentul. Ministrul Muncii, anunț făcut la TV
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Nintendo a dezvăluit un ceaș deșteptător: Cum arată și cât costă Nintendo Sound Clock Alarmo
Nintendo a dezvăluit un ceaș deșteptător: Cum arată și cât costă Nintendo Sound Clock Alarmo
Analiză. Maşinile electrice au băgat industria auto europeană în moarte clinică
Analiză. Maşinile electrice au băgat industria auto europeană în moarte clinică
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ  - FOTO
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ - FOTO
Clipul care te va emoționa până la lacrimi! Cum a fost răsplătită o tânără româncă după ce a hrănit un om al străzii - VIDEO
Clipul care te va emoționa până la lacrimi! Cum a fost răsplătită o tânără româncă după ce a hrănit un…
×