Oficialii CFR-ului încearcă să-i creeze toate condițiile lui Ermal Krasniqi pentru ca jucătorul din Kosovo să ajungă fotbalistul de milioane de euro pe care îl dorește Neluțu Varga. Acesta se bucură de un tratament de care nu au parte mulți fotbaliști atunci când vin în România, în sensul că are la dispoziție un translator care îl însoțește chiar și la antrenamente. Krasniqi are 24 de ani și este la prima aventură în afară țării natale, iar kosovarul vorbește doar limba albaneză.
Mijlocașul stânga spune însă că nu consideră limba o problemă de adaptare, drept dovadă că s-a impus ca titular la CFR și explică de ce îi place mai mult în Kosovo decât în România.
Krasniqi s-a născut în fosta Yugoslavie, cu câteva luni înaintea războiului din Kosovo, între armata Republicii Yugoslavia și forțele NATO. Kosovo și-a declarat independența în 2008. În prezent, doar 97 de state membre ONU, din totalul de 193, recunosc statul independent Kosovo. România nu se află între cele 97 de țări.
– Nu e complicat să ai translator cu tine la fiecare antrenament? – Nu cred că limba este o problemă pentru mine, m-am simțit foarte binevenit în oraș, în club, iar limba fotbalului este universală până la urmă. Nu simt că este deloc o barieră, iar faptul că traducătorul este cu mine nu mă afectează cu nimic. Ba chiar mă bucur că mi-am făcut rapid un prieten care este aceeași naționalitate cu mine.
– Ai prieteni la Cluj sau stai mai mult singur tot din cauza barierei lingvistice? – Nu sunt singur în Cluj, sunt cu soția mea, iar o mare parte din zi sunt la stadion, cu colegii la antrenamente.
– Ești o fire sociabilă? Ce faci în timpul liber? – Sunt o persoană sociabilă, care zâmbește mult. Timpul liber îl folosesc pentru a petrece timp cu soția mea și pentru a mă odihni.
– Vei învăța limba română sau vrei să pleci repede într-un campionat mai puternic? – Nu mă gândesc în acest moment la plecare, mă gândesc să avem rezultate cât mai bune în acest final de sezon și să reușim să câștigăm campionatul. Am învățat deja câteva cuvinte uzuale în limba română, iar oricum, toată lumea din club e foarte primitoare și, așa cum am spus mai sus, nu simt limba ca o barieră.
– Cum e viața în Kosovo, comparabil cu România? – Pentru mine, viața în Kosovo este mai bună decât aici, pentru că este țara mea natală, locul unde am crescut și am locuit până acum câteva luni. Dar și în România mă simt foarte bine, Clujul este un oraș modern, dezvoltat, deși nu am reușit să vizitez prea mult pentru că mare parte din timp mi-l petrec la stadion sau acasă cu soția mea.
Citește AICI prima parte a interviului cu Ermal Krasniqi!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER