O dorință a clubului UTA pentru play-out-ul Superligii, împlinită! Laszlo Balint consideră că banii nu sunt importanți pentru jucătorii săi în partea a doua a sezonului
După finalul etapei a 30-a a Superligii, UTA a aflat ordinea în care-și va înfrunta contracandidatele pentru un loc în elita fotbalului românesc și la anul.
Dorință împlinită, UTA a evitat deplasarea de la Botoșani în play-out-ul Superligii
Fiindcă nu mai putea sălta mai sus de locul 13, care – după eșecul de la Craiova – a fost 15, formația arădeană știa că va juca în play-out cinci partide pe terenuri străine și doar patru acasă, iar lucrurile s-au aliniat, în general bine, cu toate că există și regrete, iar marea lor parte sunt legate de faptul că deplasările sunt destul de lungi pentru suporterii „Bătrânei Doamne”.
Chiar dacă s-a evitat „polul” Botoșani, deplasările de la Ploiești (cu Petrolul și Chindia), Voluntari, Pitești și Mioveni nu sunt tocmai la îndemăna galeriei arădene, care la Sibiu sau Cluj ar fi strâns clar altfel rândurile.
„Ne-am fi dorit cât mai mulți suporteri alături de noi în deplasări, dar până la urmă trebuie să ne gândim că am evitat deplasarea la Botoșani, iar de asta mă bucură cel mai mult. Deplasarea ar fi fost foarte complicată ca organizare, pentru că nu există avion direct și am fi pierdut foarte mult timp pe drum. Iar asta înseamnă oboseală în plus, mai ales că noi suntem implicați și în Cupa României. Așadar, pot spune că da, în momentul în care m-am gândit la program, evitarea deplasării la Botoșani a fost una dintre principalele dorințe. Însă da, poate o deplasare, două, mai abordabile pentru fanii noștri erau bune, dar avem meciurile de acasă și sunt convins că la Arad susținătorii noștri vor umple stadionul și ne vor da acea energie de care avem nevoie ca să putem să ne impunem.
Apoi, ordinea în care ne vom înfrunta adversarele nu cred că are o importanță anume acum. Adică, am analiza o sumedenie de situații ipotetice, căci clasamentul poate rămâne la fel de echilibrat până în ultima etapă sau se poate rupe la un moment dat. Însă, eu am convingerea că nici o echipă nu va ceda lupta și nu va depune armele până în ultima etapă. Eu am convingerea că până în ultima etapă sau chiar în ultima etapă se vor hotărî echipele care vor retrograda direct și care vor merge la baraj, atât pentru Conference, cât și pentru menținere”, consideră antrenorul Laszlo Balint.
Sepsi sau „FC U” Craiova, pe cine vrea Balint în play-out-ul Superligii?
Întrebat pe cine și-ar dori-o în play-out între Sepsi și ”FC U” Craiova, echipe ce se înfruntă în meci direct astăzi seară, la Sfântu Gheorghe, antrenorul „roș-albilor” a spus: „Nu are nicio importanță, ambele sunt echipe foarte puternice. Cu FC U Craiova o să jucăm și în Cupă, iată poate fi o echipă de play-off ce vine la Arad, pe care noi vrem să o învingem, profitând că jucăm pe propriul teren, în fața fanilor noștri, într-o singură manșă. Altfel, poate, Sepsi și Craiova sunt echipe de profil diferit, dar ambele sunt foarte puternice, care – probabil – ar merita să joace în play-off. Oricum, mai e mult până ce o vom întâlni pe una dintre ele, de abia în ultima etapă la Arad. Până atunci se pot întâmpla multe, doamne ajută să fim liniștite ambele echipe la acea dată.”
Laszlo Balint: „Orice punct va fi important”
UTA începe play-out-ul vineri seară, la Ploiești, cu Petrolul, echipă ce vine după un succes la limită la Pitești, 1-0 cu Campionii FC Argeș, în ultima rundă a sezonului regular.
„Aș fi preferat să jucăm împotriva unei echipe care nu vine după o victorie, dar și aici e cu dus și întors. Și spun asta pentru că o victorie la finalul sezonului regular,practic nu înseamnă mai nimic în economia clasamentului play-out-ului. Trebuie să abordăm acest play-out așa cum am aborda orice început de competiție, adică să fim pregătiți la maximum din toate punctele de vedere. Eu sper să câștigăm toate punctele puse în joc cu Petrolul, pentru că ar fi extraordinar de important. Noi niciodată nu am intrat pe teren cu gândul de a scoate un punct, dar e clar că în funcție de desfășurarea meciurilor, la sfârșit te poți declara mulțumit și cu o remiză. Mai ales că în acest play-out consider că fiecare punct va fi extrem de important în economia clasamentului final. Este foarte, foarte mult echilibru, atât în ceea ce privește valorile echipelor implicate în acest play-out, cât mai ales în clasament”, a adăugat Balint.
„Nu este un alibi, dar astăzi am fi vorbit despre un debut de play-out pe propriul stadion”
Punând capăt discuțiile despre sezonul regular, „principalul” arădenilor are – totuși – nemulțumiri legate de arbitraje, dar și regretul că echipa sa nu a terminat mai sus și nu are posibilitatea să debuteze în play-out pe teren propriu.
„Noi suntem un pic nemulțumiți de modul în care a decurs ultima parte a sezonului regular. Noi considerăm, și nu numai noi, ci și specialiștii în arbitraj, că cel puțin pe chestii evidente am fi putut avea 5 puncte în plus în clasament și asta ar fi însemnat două puncte în plus la clasamentul de la care se pleacă în play-out. Vorbesc despre fazele, erorile evidente din meciurile cu Chindia, CFR și Universitatea Craiova. Nu vreau să creadă nimeni că ăsta este un alibi, mai ales că noi ne-am acceptat situația. Suntem cum suntem și ne vom lupta pentru fiecare minge pusă în joc și – bineînțeles – pentru toate punctele pe care putem să le obținem. Dar vreau să înțeleagă toată lumea că dacă am fi beneficiat de lucrurile care erau evidente pe teren, astăzi am fi vorbit de un debut în play-out pe propriul stadion împotriva altui adversar și atunci lucrurile ar fi stat cu totul altfel”, a mai punctat Laszlo Balint.
UTA, de la retrogradare în cupele europene? „Un baraj pentru Conference League dă o motivație suplimentară”
Partea motivațională va juca un rol important în lupta pentru supraviețuire în Superligă. Faptul că jucătorii și stafful tehnic reprezintă un club glorios precum UTA, ce are în spate sute de mii de suporteri și stadioane pline meci de meci la Arad ar trebui să fie suficient, doar că șefii clubului știu că și banii sunt importanți. Laszlo Balint a recunoscut că există bonusuri pentru play-out, respectiv realizarea obiectivului, salvarea de la retrogradare, dar tot el susține că banii nu sunt importanți în interiorul vestiarului. Pe de altă parte, antrenorul „roș-albilor” recunoaște că – pe undeva – elevii săi se gândesc inclusiv la locul de Conference League, care ar fi fost premiat la UTA și sezoanele trecute.
„Am discutat de un sistem de premiere, dar e clar că lucrurile se vor stabili ca premiere doar la finalul sezonului. Până la urmă, cred că nu banii sunt importanți pentru nimeni din interiorul vestiarului. Am discutat cu băieții, au și ei orgoliu și un blazon de apărat, sunt conștienți că nu suntem într-o situație deloc confortabilă. Dar, pe de altă parte, sunt conștienți că această structură a competiției, cu înjumătățirea punctelor cu locurile 7-8 care participă la un baraj pentru un eventual loc în Conference League, dă o motivație suplimentară. Așadar, e un stimul pentru noi toți faptul că, dacă vom reuși un play-out bun, putem să facem o figură mai frumoasă decât se gândește foarte multă lume. Nimeni nu se gândește în acest moment că, indiferent ce se întâmplă, ne terminăm contractele și plecăm. Nici nu vrem să ne gândim la ce s-ar putea întâmpla în cazul în care nu ne atingem obiectivul. Conducere a transmis un mesaj de încredere către toți jucătorii, un mesaj de încredere către staff-ul tehnic. Pentru mine, ăsta este cel mai important lucru, să se vadă și să se simtă unitatea în interiorul clubului și de aici plecăm. Dacă nu am fi uniți, nu putem fi puternici”, a precizat Balint.
UTA își începe vineri seara (ora 20:30) parcursul din play-out SuperLigii cu o deplasare la Ploiești, cu Petrolul.
Foto: UTA Arad