După ce am descoperit în cadrul unei analize speciale AICI primul 11 al deziluziilor după 11 etape de Superliga, astăzi ne refacem moralul cu primul 11 al revelațiilor!
Fotbaliștii apăruți parcă de nicăieri sau în jurul cărora nu existau prea multe așteptări, dar care au devenit protagoniștii startului de sezon prin evoluții de excepție. Sau jucători care stagnau ori se aflau pe pantă descendentă iar în ediția 2024/2025 efectiv au „explodat”, fie reinventați, fie schimbând ce era de schimbat în situația lor anterioară.
În configurarea acestei formații inedite au fost luați în calcul doar jucătorii cu apariții în peste 50% din meciurile echipei (minimum 6 meciuri, câtă vreme Oțelul, FCSB, CFR Cluj și Botoșani au un meci restant fiecare).
În vară, când Dorinel Munteanu aducea la Oțelul Galați un portar de 31 de ani din Liga 2, care apărase recent la Mioveni, Chiajna și Chindia, poate mulți au râd. Dar Iustin Popescu, dincolo de câteva erori, a fost piesă-cheie în evoluția echipei spre locul 3 ocupat azi în clasament! Cifrele lui sunt remarcabile și neașteptate având în vedere background-ul său, plus că e o super afacere, venit liber de contract:
Sezonul trecut, Denis Radu a fost împrumutat de la Poli Timișoara din Liga 3, iar în această vară a devenit definitiv jucătorul Petrolului Ploiești. Fundaș apt să acopere tot flancul drept, ediția trecută de campionat a prins mai mult finaluri de meci. Acum, prestații solide, contribuție esențială la parcursul admirabil al prahovenilor pentru fotbalistul de 21 de ani!
Sosit în vara lui 2023 la Slobozia, după două sezoane la modesta Inhulets Petrove din țara natală, stoperul ucrainean Dmytro Pospelov (32 ani) a pus umărul la promovarea istorică a Unirii dar nimeni nu se aștepta la un asemenea impact cu primul eșalon! Cei mai mulți se așteptau la un vagon de goluri în poarta echipei lui Mihalcea până acum, doar că Pospelov a cimentat defensiva și a reușit el însuși un aport ofensiv excepțional!
Încă un exemplu din seria descoperirilor marca Dorinel Munteanu la Oțelul Galați! Liber de contract, apărut parcă de nicăieri, stoperul sârb Nikola Stevanovic (26 ani) e unul din protagoniștii defensivelor după 11 etape de Superliga. Sezonul trecut la Napredak Krusevac, fundașul central a impresionat și a făcut ca Oțelul Galați să rămână singura formație fără eșec în campionat până azi!
Adus din liga secundă portugheză de CFR Cluj, Simao Rocha a devenit rapid unul din cei mai buni fundași laterali din campionat. Aport ofensiv consistent, implicare și energie în defensivă, pentru „noul Camora” se prevede un drum spectaculos prin Gruia. Are doar 23 de ani și, ce-i drept, puțini se așteptau la un impact atât de rapid sub comanda lui Dan Petrescu:
Mihnea Rădulescu a fost împrumutat prima parte din sezonul trecut în Liga 2, la Gloria Buzău. A revenit la Petrolul, 11 apariții pe final de ediție, zero goluri, zero pase de gol. Introdus pe finaluri de meci. O singură dată 45 de minute! Acum, jucătorul de 19 ani a egalat pentru ce avea să fie 2-1 la Slobozia, a deschis scorul în 2-0 la Botoșani și a reușit „dubla” în 4-1 cu Hermannstadt. Intrând deja pe radarul celor de la CFR Cluj și FCSB, din ce se aude. Entuziasmantă explozie!
Francezul de 28 de ani Tidiane Keita, sosit în această vară la Petrolul Ploiești, e unul din jucătorii-argument pentru forma și parcursul remarcabil al prahovenilor. Excelent pe postul său, e deja greu de crezut că va putea rămâne prea multă vreme în curtea „lupilor galbeni”. E o revelație, pentru că din lunga listă a stranierilor care umplu constant Superliga, rareori avem un impact solid, incontestabil și atât de rapid:
Ok, un fotbalist venit din campionatul Poloniei, deci ai ceva așteptări. Totuși, fără un background spectaculos per total și cu un impact pozitiv uluitor de rapid la Universitatea Craiova. Japonezul de 26 de ani Takuto Oshima e unul din motivele pentru care oltenii sunt pe locul 2 în campionat, devenind piesă de rezistență, cu aport deopotrivă ofensiv și defensiv:
Ovidiu Bic a sosit în 2022 la Universitatea Cluj, după 4 sezoane de legitimare la Universitatea Craiova în care nu a convins și a fost chiar împrumutat pe la Chindia ori în Israel. La ardeleni au urmat două sezoane în care nu a rupt norii, ca mijlocaș central. Doar că, în această vară, Neluțu Sabău l-a repoziționat în flancul stâng. Rezultatul? Bic este determinant, împreună cu Nistor și Chipciu pentru statutul de lider la zi în campionat al Universității Cluj!
S-a vorbit destul de mult și laudativ despre Vladislav Blănuță, atacantul naționalei de tineret sosit în 2023 la FCU Craiova. Doar că, sezonul trecut, vârful a marcat doar 4 goluri în sezonul regular pentru olteni și a bifat retrogradarea cu echipa lui Adrian Mititelu! Așadar, nivelul așteptărilor a scăzut destul de mult. Doar că Ioan Ovidiu Sabău l-a ochit, l-a împrumutat la „U” Cluj, iar Blănuță are până acum același număr de goluri în sezonul regular, pentru liderul Superligii, dar în jumătate de meciuri jucate față de ediția precedentă! Și sigur vor mai urma!
După un gol în 10 meciuri sezonul trecut, și-acela într-un 1-2 la Botoșani, atacantul Astrit Selmani s-a reinventat la Dinamo. Al doilea golgheter la zi al campionatului, mereu implicat, energic, într-o dinamică productivă și, dincolo de spiritul combativ, cu un o disponibilitatea combinativă care îl evidențiază aproape meci de meci. O revelație, fără doar și poate!
Petrolul Ploiești oferă trei jucători, cei mai mulți, în primul 11 al revelațiilor după 11 etape de Superliga, dar iată imaginea completă a formației noastre:
Iustin Popescu (Oțelul Galați) – Denis Radu (Petrolul), Dmytro Pospelov (Unirea Slobozia), Nikola Stevanovic (Oțelul Galați), Simao Rocha (CFR Cluj) – Mihnea Rădulescu (Petrolul Ploiești), Takuto Oshima (Universitatea Craiova), Tidiane Keita (Petrolul Ploiești), Ovidiu Bic (Universitatea Cluj) – Astrit Selmani (Dinamo București), Vladislav Blănuță (Universitatea Cluj)
La prima experiență ca tehnician, să ai sub comandă un lot fără valori uriașe, într-o situație financiară precară, și să pierzi un singur meci după 11 etape, ducând Petrolul Ploiești pe locul 4…. asta spune totul! Mehmet Topal a fost un jucător de talie europeană dar câți dintre noi nu s-au obișnuit cu prea mulți foști mari fotbaliști eșuați pe băncile unor echipe din postura de antrenori?
Impactul lui Topal este incontestabil în tot ce se întâmplă azi la Petrolul Ploiești, o echipă cu lot de locul 11 potrivit transfermarkt dar care s-a consolidat într-o forță defensivă descătușată inclusiv ofensiv atunci când prinde adversarul potrivit.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER