Gazoanele din primul eșalon care se prezintă în condiții proaste ar putea deveni amintire, dacă echipele din Superliga ar fi amendate în viitorul apropiat.
La Liga, prima ligă profesionistă de fotbal a Spaniei, are câteva reguli foarte clare, printre care și asigurarea unui gazon excelent la startul fiecărei partide.
În caz că nu se întâmplă așa, Liga poate reține un procent din drepturile tv aferente grupării respective. Evident nu apar cazuri multiple așa cum se întâmplă prin fotbalul românesc.
Gazoanele de la Cluj, Ploiești și Arad se prezintă deplorabil, iar după meciul european CFR Cluj – Lazio Roma, chiar antrenorul oaspeților, Maurizio Sarri, a amendat starea terenului de joc.
„Nu cunosc regulamentul spaniol în ceea ce privește terenul de joc și amenzile respective, dar mă voi interesa. Ar fi ceva interesant”, a declarat pentru ProSport Justin Ștefan, secretarul general al LPF.
Problema terenurilor înghețate sau pline de noroi este încă actuală în Liga 1 în 2023, din cauză că nu toate cluburile respectă cerințele LPF de a porni instalația de încălzire a gazonului. Oficialii invocă prețul mare al energiei elctrice din ultima perioadă și preferă să facă economie și să aibă un gazon impracticabil.
Ioan Ovidiu Sabău, antrenor la U Cluj, s-a plâns și el, în repetate rânduri, de calitatea gazonului de pe arena proprie. Uneori s-a dat vina pe vremea potrivnică, dar în ultima perioadă n-au fost nici zăpezi și nici furtuni puternice.
„Cluburile trebuie obligate să dispună de terenuri cat mai bune. Și trebuie să se facă eforturi ca să se atragă spectatorii in tribune.
În Spania cluburile nu primesc toți banii din drepturi tv dacă au terenurile proaste. Dacă nu vin fanii, e o problemă, la fel, nu vă mai dăm bani, pentru că voi trebuie să lucrați la partea asta
Nu putem să vă dăm o grămadă de bani și la meciuri, în Spania, televiziunile nici nu au voie să filmeze unde sunt tribunele goale. Sigur că atunci cluburile trebuie să ia măsuri, să fie credibile, transparente total și să aducă oameni la stadion.
Și ca să faci spectacol, gazonul trebuie să arate impecabil, încă avem stadioanel frumoase, cochete, dar nu înțelegem că trebuie să avem în primul rând gazon”, a confirmat informația Ioan Ovidiu Sabău la Radio Sport Total FM.
UTA Arad a învins duminică seara, pe teren propriu, scor 3-1, echipa bucureşteană FCSB, într-un meci din etapa a 29-a a Superligii.
Lucian Filip, preparatorul fizic care a stat pe bancă la meciul cu UTA şi va rămâne pe bancă şi la meciul cu Sepsi, crede că gazonul este cel care a făcut diferența.
„Am luat golurile destul de uşor şi n-am reuşit să ne revenim UTA s-a adaptat mai bine terenului, care a fost prost, dar nu asta este scuza noastră.
Băieţii s-au pregătit bine toată săptămâna, de asta vreau ca săptămâna viitoare să mergem la victorie cu Sepsi!”, a declarat Lucian Filip.
Ion Crăciunescu îi învinovățește atât pe cei din FRF cât și pe cei din LPF în legătură cu gazoanele. Fostul arbitru a mai precizat și faptul că stadioanele din Superliga ar fi trebuit să aibă gazoane cu sistem de încălzire.
„Cauza este constituită de omologarea terenului. Una dintre condiții este sistemul de încălzire. La Craiova de ce s-a putut juca? Ați văzut ce gazon a fost acolo?
Gazonul, care mustește de apă, s-a stricat direct de când au intrat jucătorii la încălzire înainte să înceapă meciul. A fost un nămol vopsit. E peste orice imaginație.
Când vezi nămolul ăsta și te duci și dai cu vopsea verde ca să pară a iarbă, e ceva care depășește orice imaginație”, a mai spus Crăciunescu la Digi Sport, în urmă cu o lună.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER