FCSB joacă diseară la Ploiești, contra Petrolului, în cel mai încins meci al etapei. Raportat la ce a fost în ultimii ani, disputa pare dezechilibrată, ultima victorie a Petrolului datând din 2014, când lupii au învins în deplasare cu 1-0, gol Gevaro Nepomuceno.
Deși bilanțul meciurilor directe este favorabil oaspeților de azi, a existat un sezon în care roș-albaștrii au fost demolați de Petrolul, cu 5-1 la Ploiești și 4-1 în Ghencea.
Prima etapă a ediției 1999/2000 aducea și primul rezultat șoc al campionatului. La Ploiești, în fața a circa 9000 de spectatori aflați pe vechiul „Ilie Oană”, Petrolul a dat de pământ cu Steaua, tabela de marcaj indicând, la final, un 5-1 ce a rămas întipărit în memoria multora dintre suporterii „lupilor”.
Petrolul avea, la acel moment, o echipă tânără și promițătoare. Se încheiase, deja, procesul prin care generația câștigătoare a „Cupei” în 1995 fusese înlocuită aproape în totalitate, și, cu Virgil Dridea pe banca tehnică, „găzarii” luau startul într-un campionat de la care așteptau o clasare superioară poziției a opta ocupată în ediția precedentă.
De partea cealaltă, Steaua, condusă de Emerich Ienei, venea după un loc trei în stagiunea anterioară și era privită ca favorită, dar, în acea zi, la Ploiești, a fost redusă doar la statutul de simplă anonimă.
În mare parte, lucrurile au fost lămurite încă din prima repriză. Cristi Vlad (11) a deschis scorul, apoi Bogdan Onuț (22) a dublat avantajul, transformând o lovitură de pedeapsă dictată după ce Belodedici l-a faultat pe Liviu Negoiță. Bucureștenii au redus din handicap prin Laurențiu Roșu (29), cel care, peste ani, avea să fie ”secundul” lui Cosmin Contra pe banca petroliștilor, dar Daniel Costescu (43) avea să refacă, până la pauză, distanța de două lungimi.
După reluare, lucrurile au curs tot în favoarea echipei lui Virgil Dridea, misiunea devenind și mai simplă din momentul în care Baciu (48) era eliminat, iar Steaua juca, astfel, vreme de aproape o repriză în inferioritate numerică. Petroliștii au profitat și au mai punctat de două ori până la final, prin „căpitanul” Nicolae Constantin (50) și prin Florin Pârvu (83).
„Le-am dat din toate pozițiile. Cred că a fost cel mai bun meci al nostru, dar am avut și șansa că ne-a intrat tot ce era de intrat. O victorie mare în palmaresul Petrolului”, și-a amintit Nicolae Constantin, antrenorul care a promovat Petrolul în Liga 1, devenit acum antrenor secund la PAOK Salonic, sub comanda lui Răzvan Lucescu.
Pe teren, la meciul respectiv s-a aflat și Florin Pîrvu, actualul tehnician al lupilor. „Ca fotbalist la Petrolul am bătut Steaua de mai multe ori, și acasă și în deplasare și pe teren neutru. Acel 5-1, din 1999, a fost întradevăr un meci fabulos.
Noi aveam o echipă tânără și sub-apreciată, dar valoroasă. Căpitan – finul Nae Constantin, erau Onuț, Negoiță, Cristi Vlad, Todoran, Falemi, Tavi Grigore, care era veteranul nostru, în poartă Florentin Rădulescu, Costescu, Falemi, Orlando, Crăciun, noi în nebunia aia a noastră nu ne temeam de nimeni. Aveau și ei jucători buni, Belodedici, Luțu, Reghecampf, Dănciulescu, Trică, însă atunci nu se făceau evaluările astea de acum. Intrai pe teren mușcai din ei.
Abia așteptam meciurile cu Steaua, Dinamo, Rapid și Craiova, la vremea aia nu existau CFR Cluj, Sepsi, Farul era ca și noi. Lucrurile sunt schimbate acum, însă unul dintre sfaturile pe care eu le-am dat fotbaliștilor mei e să fie conștienți că vom fi la noi acasă, cu niște fani pătimași în spate, care le vor da o energie suplimentară”, și-a amintit Florin Pîrvu pentru ProSport.
La meciul respectiv a asistat uluit și Victor Pițurcă, selecționer la vremea aceea, care cu un an înainte îi avusese la Campionatul European de tineret, d ela București, pe Reghecampf, Baciu, Trică, Luțu, Dănciulescu, Ciocoiu și Laurențiu Roșu.
Aparent o mare surpriză, meciul din iulie 1999 a fost urmat un alt success zdrobitor al Petrolului, în retur, când lupii s-au impus cu 4-1.
24 iulie 1999, stadion: Ilie Oană
Marcatori: Vlad (11), Onuț (22, pen.), Costescu (43), N. Constantin (50), Pârvu (83)/Roșu (29).
Petrolul: Florentin Rădulescu – Cristian Crăciun (90 Eusebiu Tudor), Bogdan Onuţ, Octavian Grigore, Nana Falemi, Liviu Negoiţă – Cristi Vlad, Florin Pîrvu (87 Dinu Todoran), Marius Irimescu – Nicolae Constantin, Daniel Costescu (66 Orlando Gheorghe). Antrenor: Virgil Dridea.
Steaua: Zoltan Ritli – Laurențiu Reghecampf, Andrei Chiorean (51 Dorin Zotincă), Miodrag Belodedici, George Ogăraru – Ionuț Luţu, Marius Baciu, Eugen Trică, Laurențiu Roşu – Ionel Dănciulescu, Cristian Ciocoiu (52 Elton Ceno). Antrenor: Emeric Ienei.
Au arbitrat: Marian Salomir – Patrițiu Abrudan și Ion Dumitrică.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER