Procentajul uluitor al lui CFR Cluj, unic în Europa. 50% din goluri vin din faze fixe. FCSB ripostează cu „uriașii” | ANALIZĂ
CFR Cluj a câștigat și în etapa trecută, la Voluntari, după un gol venit în urma unei faze fixe. A fost un autogol venit după un corner bine executat de către Deac. Scenariul este arhicunoscut pentru oricine urmărește Superliga României. CFR este echipa fazelor fixe, pe care Dan Petrescu le exersează cu minuțiozitate în fiecare săptămână.
Doar că probabil puțină lume s-ar fi gândit la procentajul de goluri marcate din fazele fixe la care a ajuns CFR în acest sezon.
Cornerele, punctul forte al lui CFR Cluj
Am revăzut toate cele 38 de goluri înscrie de echipa lui Dan Petrescu în Superligă și doar 50% dintre acestea au fost marcate din acțiune. CFR a marcat 6 goluri din penalty, iar alte 13 au venit din urma unor faze fixe, momentele din joc preferate ale lui Dan Petrescu.
Campionii sunt cei mai periculoși la loviturile de colț, în urma cărora au marcat 11 goluri. În meciul tur cu FC Voluntari, Claudiu Petrila a marcat din lovitură liberă directă, iar în Hermannstadt – CFR, Janga a înscris după o lovitură liberă indirectă, executată lung de Burcă și unde portarul sibienilor a ieșit eronat.
Chiar dacă eliminăm golurile marcate din penalty, procentul de reușite din faze fixe rămâne unul impresionat: 40%.
Mult peste media Europei și idealul din teorie
Nu am identificat date statistice care să arate că vreo echipă din Europa ar avea un procentaj mai mare la golurile marcate din fazele fixe decât CFR Cluj. Studiile predate în școlile de antrenori vorbesc despre un ideal de 30% din goluri din faze fixe la care ar trebui să tindă o echipă. La ultimul Campionat Mondial s-au marcat 31% din goluri în urma fazelor fixe, iar primele 5 campionate ale Europei raportează procente entaje între 28% și 38% în privința golurilor venite pe momentele de joc static.
Se pare că cel mai mare procentaj de goluri marcate din faze fixe în sezonul precedent s-a înregistrat în India, unde 39% din goluri s-au marcat așa.
În urmă cu două sezoane FC Koln a uimit statisticienii cu un procent de 41%, dar și acesta este depășit de CFR.
FCSB, cu un centimetru mai mult în „duelul uriașilor” din campionat
Pe lângă antrenarea acestor momente din joc, Dan Petrescu a avut grijă să și formeze echipa pentru a fi extrem de combativă în duelurile fizice. Doar că CFR va avea rivali pe măsură în derby-ul cu FCSB. Echipa probabilă a „roș-albaștrilor” ar avea chiar o medie de înălțime cu un centimetru în plus față de 11-le anunțat pentru CFR, lucru care i se întâmplă rar lui Dan Petrescu în meciurile din România.
Echipe probabile și înălțimea:
Scuffet (1,93) – Manea (1,83), Yuri (1,86), Burcă (1,88), Camora (1,78) – Cvek (1,83), Boateng (1,80), Muhar (1,90) – Birligea (1,84), Janga (1,92), Deac (1,77)
Înălțime medie CFR: 1,84 metri
Tîrnovanu (1,97) – Crețu (1,76), I. Cristea (1,84), Tamm (1,92), Radunovic (1,84) – Olaru (1,77), Șut (1.86), Edjouma (1,91) – Cordea (1,80), Compagno (1,95), Oct. Popescu (1,80)
Înălțime medie FCSB: 1,85 metri
50% din golurile CFR-ului din campionat s-au marcat în urma unor faze fixe (cornere, lovituri libere, penalty-uri)