Fiecare rundă din Superliga îți aduce exclusiv în ProSport rubrica Secretele din Meciul Etapei, provocarea pe care jurnalistul Gabriel Berceanu și antrenorul invitat al fiecărei săptămâni o lansează suporterilor din 2024! Tuturor celor care trăiesc fotbalul pasionați de elementele tactice, dornici să înțeleagă adevărații eroi din teren, mutările tehnicienilor și explicația fazelor decisive. Astăzi, analizăm din perspective inedite Rapid – FCSB 4-0!
Secretele din Meciul Etapei înseamnă o radiografie realizată în exclusivitate de un tehnician român pe marginea duelului din Superliga. Apoi, repere evidențiate de Gabriel Berceanu, jurnalist ProSport, care rescriu istoria partidei dintr-o perspectivă specială, între catedrala peluzei și memoria subiectivă a generațiilor. Iată analiza realizată în această rundă împreună cu tânărul tehnician Dorin Goian și cum se explică victoria categorică a giuleștenilor!
Fost fundaș internațional cu 60 de meciuri pentru România, votat de suporteri în echipa ideală a roș-albaștrilor din ultimele două decenii, Dorin Goian (43 ani) este deținător al licenței UEFA PRO de antrenor și a pregătit în scurta lui carieră de tehnician până acum pe Foresta Suceava, în trei mandate, și Bucovina Rădăuți.
Iată cum evaluează acesta mai întâi prestația învingătoarei din Rapid – FCSB 4-0:
Nu sunt prea multe lucruri de spus, acesta e adevărul. Rapidul a făcut un meci foarte-foarte bun, per total. A arătat foarte bine azi ca echipă, iar jucătorii de la mijloc în sus mi se par incredibili! Papeau, Rrahmani, Krasniqi… Prestații de excepție pe Arena Națională”
Cât despre evoluția roș-albaștrilor, Goian abordează fără menajamente:
FCSB n-a contat, aș vrea să pot să remarc vreun jucător dar chiar n-am pe cine! N-a jucat absolut nimic. Tare mult mă tem de faptul că de-acum vor începe emoțiile pentru FCSB. De 2-3 etape, ca formă per ansamblu a echipei, se simțea că sunt într-o scădere cumva, că nu traversează o perioadă de nivelul cu care ne obișnuiseră. Acum a venit cumva și confirmarea la nivel de rezultat. Vor trebui să găsească repede soluții de ieșire de aici, nu-i văd bine!
Pentru Dorin Goian, lejeritatea cu care Gigi Becali a renunțat la atacantul italian Andrea Compagno și utilizarea lui Alex Băluță în poziție de atacant central sunt doi factori complementari pentru ce s-a întâmplat cu Rapid:
Am spus de la bun început, când a fost lăsat să plece Compagno, că este o mare-mare greșeală! Dacă aș fi fost în locul patronului îl țineam astfel încât să câștig campionatul, mai ales că de atâția ani exista așteptarea asta. Și vedeam apoi ce era de făcut, aveam vreme să caut după un înlocuitor pentru el. A plecat Compagno, un număr 9 autentic, bătăios, cu joc de cap… Și acum joci cu Alex Băluță, pe care nu-l ajută nici statura… nu-l ajută nimic! E imposibil așa!”
Fundașul dreapta al roș-albaștrilor are deja un profil care poate deveni obiect de studiu pentru paradoxuri. Proactiv și deficient. Impetuos și stângaci. Inimă multă, adio luciditate! După o palmă gratuită dată lui Papeau în start de meci, din dorința (fără știință) de a proteja o minge în tușă, Vali Crețu și-a intrat în tipare.
Urcări cu entuziasm în ofensivă, dar fără utilitate în construcție. Cel mai adesea un taifun care zvârle în noapte bucățile de puzzle pe care tot încearcă să le așeze în atac Florinel Coman, Darius Olaru, uneori Șut. Să îl ai în față pe puștiul Bădescu, fără siguranță, și să nu produci nimic din banda dreaptă, împreună cu Tavi Popescu, asta chiar e o mare problemă!
În defensivă, Vali Crețu… cifrele primei reprize: ZERO intercepții. Cu 7 pase greșite din 16, uriaș de mult pentru postul său! Când în 45 de minute nu ai vreo centrare reușită, ba mai și greșești ca un puștan emotiv punând Rapidul aproape de gol și trecând toți roș-albaștrii prin verificare VAR de penalty…
Cu axul african al defensivei descompus, îl titularizezi stoper pe Ovidiu Popescu. Cine nu îl marchează pe Iacob la golul de 1-0? Mijlocașul-fundaș dreapta-inter-extremă pe care Gigi Becali l-a preferat lui Vlad Chiricheș în meciul de foc al momentului.
Atât de mult a bulversat patronul-antrenor, asistat poate și de Charalambous, partitura ofensivă la FCSB că e imposibil de crezut că poți improviza la infinit și împotriva oricui. Așteptând aproape de fiecare dată salvarea de la Florinel Coman sau Darius Olaru, transformați în acest scenariu în veritabili zugravi destoinici îmbătrâniți în rolul de a astupa eficient tentativele de desen naiv pe o tablă de joc…
E vorba și de Charalambous aici pentru că de două ori în prima repriză l-a trecut pe Florinel Coman în banda dreaptă, deși era clar că nu iese nimic așa. Dar cipriotul e și o victimă a propriului statut. Ce-ar trebui să lucreze la antrenamente? Pentru Băluță vârf sau extremă? Pe Luis Phelipe, în ce sesiune de pregătire specifică, pentru care post?
Băluță, în prima repriză, a însemnat ZERO driblinguri. Iar Tavi Popescu, mutat preponderent în banda dreaptă, a câștigat un singur duel din cinci când mingea era jos! A încercat două driblinguri, nu i-a ieșit niciunul! Extremă dreapta fără vreo centrare și fără vreo pasă lungă!
Cu jocul lui uneori bătrânicios dar cu un fler de calibru și strategii echilibrate, Cristiano Bergodi începe să arate că poate confirma într-o ipostază nouă, de pretendent la titlu.
Portarul Aioani, după ezitarea lui Târnovanu la centrarea lui Papeau spre primul gol și cel de-al treilea încasat pe colțul scurt, a tranșat momentan lupta pentru un loc în lotul naționalei, sub ochii lui Edi Iordănescu.
Iar Dan Șucu, spre deosebire de Gigi Becali, e pur și simplu, cel puțin acum, doar patron. Care nu cumpără doar ce i se pare lui că e bun.
Iar cum nu cred că s-a băgat vreodată să modifice el mecanismul canapelei extensibile, nici nu-l vedem azi punându-l pe Papeau vârf fals iar pe Oaidă fundaș central…
Descoperă Secretele din Meciul Etapei dezvăluite până acum împreună cu antrenorii:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER