Rapid – UTA 4-1. E scorul pe măsura prestației giuleștenilor? „Jucat la Arad, acest meci nu știu cum se termina!”. Numerele remarcabile care explică fiesta din Giulești. EXCLUSIV
Fiecare rundă din Superliga îți aduce exclusiv în ProSport rubrica Secretele din Meciul Etapei, provocarea pe care jurnalistul Gabriel Berceanu și antrenorul invitat al fiecărei săptămâni o lansează suporterilor din 2024! Tuturor celor care trăiesc fotbalul pasionați de elementele tactice, dornici să înțeleagă adevărații eroi din teren, mutările tehnicienilor și explicația fazelor decisive. Astăzi, analizăm din perspective inedite Rapid – UTA 4-1!
Secretele din Meciul Etapei înseamnă o radiografie realizată în exclusivitate de un tehnician român pe marginea duelului din Superliga. Apoi, repere evidențiate de Gabriel Berceanu, jurnalist ProSport, care rescriu istoria partidei dintr-o perspectivă specială, între catedrala peluzei și memoria subiectivă a generațiilor. Iată analiza realizată în această rundă împreună cu Mihai Teja, antrenorul de 45 de ani absolvent de Coverciano și cu aproape 200 de partide pe banca formațiilor din Superliga, despre cum se explică fiesta din Giulești!
Rapid – UTA 4-1. Secretele din Meciul Etapei cu Mihai Teja
Mihai Teja și-a început cariera de tehnician la juniorii lui Dinamo (2003-2006), continuând ca antrenor secund al lui Mircea Rednic, Marius Lăcătuș, Gheorghe Hagi sau Cosmin Olăroiu până în 2013, la cluburi precum Dinamo, FCSB, Astra Giurgiu, Petrolul Ploiești sau Standard Liege (Belgia). Din 2013, la Universitatea Cluj, începe cariera de antrenor principal, pregătind „studenții” în două mandate, apoi Dinamo, Pandurii Tg. Jiu, FCSB, Gaz Metan Mediaș (două mandate), Poli Iași, FC Voluntari și FC Botoșani, cu o scurtă experiență și ca selecționer al României U21.
Pentru Mihai Teja, Rapid – UTA 4-1 înseamnă o partidă cu un rezultat exagerat, iată și argumentele sale:
Cred că scorul e prea drastic pentru ce s-a întâmplat pe teren pentru că Rapid a câștigat practic prin primele 15-20 de minute din meci și prin ultimul sfert de oră, punând în valoare calitatea individuală a jucătorilor săi. E adevărat că putea marca și golul trei în debutul partidei, pe fondul unor jucători arădeni care au intrat, nu știu de ce, foarte timorați. Dar UTA a făcut apoi un meci bun dincolo de aceste două perioade, joc solid. Aș spune chiar că linia lor de mijloc a fost mult mai dinamică decât a giuleștenilor, cu Fabry în rolul unui coordonator de joc foarte bun. Rapid, de multe ori, în linia mediană, a părut lipsită de creativitate. Și s-a simțit absența aportului fundașilor laterali, spre deosebire de UTA”
„Aceste elemente au contribuit la cheia victoriei pentru Rapid”
Pentru tehnician, valoarea lotului rapidist și modificările făcute de Bergodi pe parcursul meciului au fost esențiale: „Schimbările lui Cristiano Bergodi au adus un mare plus, evident, pe fondul energiei scăzute de la UTA, care forțase și alergase mult la 1-2 simțind că ar putea reveni în joc. Cristiano Bergodi are la dispoziție un lot bun, numeric și valoric, oricine vine de pe bancă poate face diferența în orice moment. Și am văzut cum s-au transpus în realitate, pe final de meci: creativitatea lui Papeau, jocul consistent al lui Hromada, execuția extraordinară a lui Burmaz”.
Nu în ultimul rând, publicul a reprezentat o mare parte din cheia partidei în viziunea antrenorului Mihai Teja:
Nu trebuie să uităm ce contribuție majoră are publicul din Giulești la jocul Rapidului. În general e al doisprezecelea jucător, chiar și atunci când echipa joacă mai slab și e poate fluierată, tot ca un imbold mobilizator se transformă totul! Spre exemplu, jucat la Arad, acest meci cu UTA, la cum au arătat lucrurile în teren per total, nu știu cum se termina!”
Numerele remarcabile care explică fiesta din Giulești. Începem cu 52, cadoul!
Sisteme de joc 4-2-3-1 în oglindă, aceeași medie de vârstă la ambele formații de start, 27 de ani, și doi tehnicieni cu ani buni de istoric în fotbalul nostru. Cu toate acestea, echilibrul a durat mai puțin de un minut. Asta pentru că stoperul experimentat Alexandru Benga (34 ani) a produs un assist uluitor pentru Rrahmani, în propriul careu! Kosovarul a fost altruist, i-a pasat conaționalului Hasani, șutul a fost respins la disperare de Benga pentru ca, finalmente, tot Rrahmani să finalizeze, din voleu.
Ce rămâne absolut de neînțeles este modul în care a gestionat faza Benga, un fotbalist cu 124 de meciuri la UTA și experiență de aproape două decenii în fotbalul mare! Pasa încercată de el spre celălalt stoper, croatul Stolnik, nu are nicio logică. Ar fi creat pericol iminent chiar și dacă ar fi fost una reușită, câtă vreme Hasani și Rrahmani erau clar în blocstarturi, la distanță de un metru-doi de linia pasei, la marginea careului arădean.
Dincolo de faptul că pasa executată greșită s-a oprit aproape de punctul cu var, în fața lui Rrahmani, la jumătatea distanței spre Stolnik, de ce nu pasat spre o degajare a portarului Iacob, dar mai ales de ce nu a eliberat zona mult mai ușor, la experiența lui, fie schimbând banda spre un Micovschi liber, fie degajând aproape, peste Hasani, unde coechipierul Freitas era, la fel, liber?
19 versus 18. Mijlocașului ofensiv al arădenilor ajuns în marcaj la rapidistul debutant, cu un an mai mic
Pentru golul de 2-0, marcat la debut de rapidistul Robert Bădescu (18 ani), co-autor poate fi trecut fără probleme mijlocașul arădenilor, Cristian Mihai (19 ani). Fotbalistul cu profil ofensiv la bază a ajuns din întâmplare, parcă, omul însărcinat să-l marcheze pe Bădescu la lovitura de colț executată de Petrila.
Mingea, din corner, a ajuns între Djokovic și un adversar, din ciocnirea acestora s-a prelungit traiectoria aeriană, la marginea careului mic. Cristian Mihai nu avea pe nimeni în marcaj la momentul executării cornerului. Dar, din instinct probabil, s-a apropiat și s-a lipit de Bădescu. Culmea, Mihai a rămas înfipt, uitând parcă în acele secunde de marcaj, fără măcar viteza de reacție necesară pentru a se întoarce după cursul fazei. Nestingherit, giuleșteanul a îndeplinit un rol neașteptat de simplu.
2 goluri, 4 șuturi pe poartă, 6 șuturi pe lângă poartă, 3 cornere. Cea mai bună primă repriză din 2024!
Golul lui Micovschi din prima repriză, care a redus din diferență, a fost total împotriva cursului jocului din primele 45 de minute. Per total, giuleștenii au făcut cea mai productivă primă repriză din 2024! Vom vedea mai încolo puțin și secretul pentru asta. Rapid a reușit următoarele lucruri în ofensivă contra unei formații, UTA Arad, aflată înainte de această etapă la marginea play-off-ului, cu 4 victorii și o remiză în ultimele 5 etape:
- 2 goluri, 4 șuturi pe poartă, 6 șuturi pe lângă poartă, 3 cornere
Ce înseamnă aceste cifre raportate la evoluțiile din acest an pentru primele 45 de minute ale alb-vișiniilor?
- 2 goluri au mai marcat doar contra Oțelului, dar atunci cu zero cornere, doar 3 șuturi pe poartă și doar un șut pe lângă poartă
- În niciuna din cele șase partide din acest an, Rapid nu a tras atât de mult spre poartă în prima repriză
- Cu FCU Craiova și CFR Cluj au avut același număr de șuturi pe cadrul porții, dar marcând un singur gol
4 fotbaliști schimbați de Bergodi în echipa de start. Flerul italianului la soluții, jos pălăria!
Borza din flancul stâng al defensivei, Papeau și Albu din linia mediană, plus Burmaz din atac au dispărut după 1-3 la Poli Iași, runda precedentă. Escapada din club a lui Borza și Albu, plus deciziile tactice ale lui Cristiano Bergodi au contribuit major la succes. Producând cea mai bună primă repriză din 2024 pentru Rapid. Flerul italianului a fost unul senzațional!
- Debut pentru Bădescu (18 ani) în locul lui Borza, iar acesta marchează pentru 2-0
- Petrila, înlocuitorul lui Burmaz, centrare din corner după care se marchează golul de 2-0
- Hasani, contribuție majoră prin poziționare și presing inspirat la marcarea golului de 1-0
- Oaidă, în prima repriză, care a decis practic meciul, cele mai multe pase precise dintre toți mijlocașii de pe teren (30)
Ce atacant, Rrahmani! Două șuturi pe poartă, două goluri. Zero pe lângă!
UTA a dominat evident după reluarea jocului, avansând curajos dar fără inspirație decisivă pe tactica de retragere a rapidiștilor și de cedare a posesiei. Doar că cele trei ocazii ale lor de a marca s-au transformat într-un nou gol rapidist. Pe cât de slabă a fost prestația kenyanului Omondi, pe atât de impresionantă efervescența lui Rrahmani. Pentru 3-1, șut fără preluare, din lansare pe ax, practic șut cu schimbarea direcției de pasare. Superb!
De evidențiat randamentul de senzație al kosovarului. A marcat cu UTA două goluri din două șuturi cadrate. Dar și simțul acut al porții! Zero șuturi pe lângă poartă, alte 3 șuturi blocate de adversari! Și uite așa a ajuns la 11 goluri în 13 meciuri de Superliga pentru Rapid… Iar când pui lângă și bijuteria lui Burmaz… Ai Rapid – UTA 4-1, încântător!
- Descoperă Secretele din Meciul Etapei dezvăluite împreună cu antrenorii Ionuț Badea, Victor Pițurcă, Cristian Dulca, Adrian Mihalcea, Costel Enache, Dan Alexa