Rapidul în flăcări a sărit de pe șine! Deciziile din culise care au dinamitat încă un sezon în Giulești și cifrele șocante ale investițiilor în contrast cu dezastrul: „Adevărul e că nimeni nu și-a asumat să-i spună asta lui Dan Șucu!”. EXCLUSIV

Rapidul în flăcări a sărit de pe șine! Deciziile din culise care au dinamitat încă un sezon în Giulești și cifrele șocante ale investițiilor în contrast cu dezastrul: „Adevărul e că nimeni nu și-a asumat să-i spună asta lui Dan Șucu!”. EXCLUSIV
  • Publicat:

FC Botoșani – Rapid 2-0. Codașa Superligii te învinge „la handicap”, deși ai al doilea cel mai valoros lot din campionat. Pierzi fără gol marcat la o formație care primise 13 goluri în ultimele cinci etape. Mai mult decât atât, caseta meciului îți zguduie castelul vișiniu al iluziilor: moldovenii au avut mai multe ocazii, mai multe șuturi pe poartă, mai multe cornere.

Dar acest eșec e doar țărmul unui continent de erori care dospește în Giulești.

ProSport îți prezintă, pe baza unui amplu set de date analizate și a informațiilor obținute în exclusivitate din culise, dimensiunea reală a dezastrului din epoca Dan Șucu la Rapid București. Și nici măcar nu e culpa directă a omului de afaceri! Iar demersul nostru nu e, oricum, o vânătoare de vinovați. Până la urmă e de datoria finanțatorului și a top managementului să-și identifice și rezolve problemele.

Însă suporterii Rapidului merită cel puțin răspunsuri pentru suferință plus imaginea corectă, în toată amplitudinea, a proiectului. Mai ales că pentru ei, pe bună dreptate, e o poveste dintotdeauna, nu doar un proiect. Altfel, centenarul se va împinge spre 200 de ani.

Bani mulți în jucători, rezultate zero. Becali & FCSB îi pun la colțul de rușine!

În mai 2022, cu o avere estimată atunci la 120 de milioane de euro, Dan Șucu intra în viața Rapidului. Avem două sezoane complete, așadar, pentru giuleșteni în noua epocă: 2022/2023 și 2023/2024, plus startul actualei ediții.

Câți bani a investit Rapid în plata sumelor de transfer și de împrumut pentru jucători în acest interval? Atenție, fără comisioane pentru agenți și, mai ales, fără bani oferiți la semnătură fotbaliștilor veniți liberi de contract! Potrivit transfermarkt: 11,7 milioane euro!

Care e palmaresul în acest interval?

  • două calificări în play-off
  • două eliminări încă din faza grupelor în Cupa României
  • fără participare în cupele europene
  • start ratat de sezon acum: 2 victorii din 12 meciuri, bilanț egalat doar de nou-promovata Gloria Buzău

Rapidul este clubul cu cei mai mulți bani cheltuiți din vara lui 2022 până azi, în România, pe transferuri și împrumuturi de jucători. Cu zero efecte!

Cu 11,7 milioane de euro, Rapid depășește până și FCSB-ul lui Gigi Becali (11,05 milioane euro). Iar roș-albaștrii au cucerit în perioada de referință un titlu de campioană, au jucat în cupele europene, grupa Europa League în acest sezon.

Sub orice model de pe piața internă: Craiova, Sepsi, Farul.

Comparativ cu Universitatea Craiova, care are o structură de business similară în organizarea clubului și finanțare privată, modelul giuleștean e tare departe de a fi unul de succes. Oltenii lui Mihai Rotaru au investit pe aceleași coordonate doar 4,7 milioane de euro pentru:

  • două calificări în play-off, ambele clasări peste Rapid
  • sferturi de finală în Cupei României
  • participare în Conference League

Mai mult, cu mult mai puțini bani! Aproape o treime!

Mihai Rotaru i-a propus o afacere bomba lui Dan Sucu

Relevantă este și o comparație cu Sepsi Sf. Gheorghe, deși vorbim de un club care are beneficiază de altă structură de finanțare. Dar Sepsi nu are nici istoricul sau tradiția Giuleștiului, nici capacitatea financiară de transferuri manifestată de Rapid cu Dan Șucu. Covăsnenii au investit doar 150.000 de euro pentru:

  • două calificări în play-off
  • câștigarea Cupei României
  • participare în Conference League

În vreme ce Farul Constanța sau Gică Hagi au cheltuit pe aceleași coordonate doar 350.000 de euro reușind uluitor de mult pentru o asemenea investiție:

  • campioana României și calificare în play-off cu clasare peste Rapid
  • două eliminări încă din faza grupelor Cupei României
  • 8 meciuri în cupele europene

Mitul bogatului păgubit… e un mit! Dan Șucu a investit din ce-a vândut!

Sursele ProSport din anturajul Rapidului vin, mai departe, cu o informație tare. Menită să clarifice mitul investitorului generos care pur și simplu nu a avut oameni pricepuți pe zona tehnică, prin care să transforme aportul financiar în fotbaliști eficienți:

Trebuie să vă uitați, însă, și la câți bani a câștigat Rapidul de când Dan Șucu e la club! Asta ca să dispară chestia perpetuată masiv prin presă: domnule, a venit Dan Șucu și a pus la bătaie conturi nelimitate! Veți avea surprize interesante, pentru că Rapidul e pe plus la balanța financiară privind jucătorii, deși pare greu de crezut”

Trecem la verificat. Iar concluziile sunt absolut neașteptate, într-adevăr. Rapid e clubul care a investit cel mai mult în transferuri și împrumuturi de jucători din 2022 până azi, potrivit transfermarkt, nu a câștigat nimic în plan sportiv, dar este… pe plus la acest capitol!

  • Rapid: + 2,77 milioane euro
  • FCSB: minus 1,16 milioane euro
  • Univ. Craiova: minus 3,25 milioane euro

Asta pentru că Rapid a vândut de 4 milioane euro în sezonul 2022/2023 (Rareș Ilie), de 3,47 milioane euro sezonul 2023/2024 (Dugandzic, Moldovan, Sefer, Costache etc.) și de 7 milioane euro în acest sezon (Rrahmani & Krasniqi). Continuă aceleași surse:

Pe Dan Șucu normal că îl doare lipsa rezultatelor din teren. Dar, strict pe business, raportat la cheltuieli versus venituri din jucători, totul e foarte bine pentru el! Problema e că e nou în fotbal. Adevărul e că nimeni nu și-a asumat să-i spună asta: nu așa câștigi realmente, nici sportiv, dar nici financiar! Sumele mari vin din cupele europene. Așadar, trebuie neapărat rezultat sportiv intern înainte de toate! Gigi Becali e pe minus un milion de euro la jucători, dar cât a scos și va scoate din Europa League? Uriaș! Nu mai vorbim cât vor costa jucătorii lui după asta!”

Haos în gara Giulești. Două loturi de jucători noi, jumătate au plecat deja!

Din vara lui 2022 până azi, Giuleștiul s-a transformat într-o gară dominată de haos la nivel de vestiar. Imposibil de construit un nucleu constant pentru performanță, la ani lumină de iluzia unei chimii în joc, zero argumente pentru trasee eficiente sau valori de echipă.

  • 45 de jucători noi, transferați, împrumut sau liberi de contract, au sosit la Rapid din vara lui 2022 până azi!
  • Cu 50% mai mulți decât la FCSB, comparativ

Practic, în două sezoane și jumătate, două loturi noi de jucători! Deși în vara lui 2022 Rapidul nu era o nou-promovată. Dar altceva șochează și mai mult:

  • 22 din cei 45 de jucătorii veniți din 2022 până acum, jumătate dintre ei, nu mai sunt azi la Rapid!

Și, aproape sigur, în această iarnă numărul plecărilor din această categorie va crește. Așadar, rezumând ce știm până acum: transferi un număr uriaș de jucători, e clar că un procent incredibil sunt considerați ulterior ca fiind nefolositori, cheltui mult dar vinzi mult, cât să fii totuși pe plus… și ai zero performanțe fotbalistice!

Din noiembrie 2021, șeful scouting-ului la Rapid a fost Daniel Sandu, devenit din luna mai a acestui an Director Sportiv la Rapid:

Iar „șefii de gară” ai Giuleștiului au fost următorii din vara lui 2022 până azi: Adrian Mutu (până în iulie 2023), Cristiano Bergodi (iulie 2023 – aprilie 2024), Bogdan Lobonț (aprilie – mai 2024), Neil Lennon (mai – august 2024), Marius Șumudică (din august 2024).

Și când a nimerit jucători buni, i-au lăsat să plece!

Între cei 22 de jucători deja plecați, din categoria celor 45 de nou-veniți, apar, însă, nume care acum fac față la un nivel bun în tricoul altor echipe. Fotbaliști care performează prin alte părți deși, potrivit tehnicienilor Rapidului de la acea vreme, cu ok-ul conducerii tehnice din club, au fost îndepărtați.

Firește, se poate invoca faptul că nu s-au adaptat unui anumit sistem la Rapid, că au fost factori externi care au influențat evoluțiile lor sub așteptări în Giulești, că n-au rezistat presiunii etc. Dar, totuși, rămâne întrebarea: nu sunt cam mulți ca să nu iei în calcul erori flagrante la nivel decizional pe această zonă?

Florin Ștefan e unul din cei mai buni fundași stânga din campionat la Sepsi Sf. Gheorghe. Post pe care Șumudică a ajuns să-l utilizeze pe Braun în primele trei etape din mandatul său, fundaș dreapta!

Valentin Costache pare alt jucător, cu două goluri și pasă de gol la UTA Arad în acest start de campionat, după ce în Giulești n-a marcat în 28 de apariții.

Iulian Cristea (foto sus) e stâlp în defensiva Universității Cluj, liderul la zi al Superligii, și a revenit în circuitul echipei naționale. În timp Rapidul stă încă în Săpunaru, la 40 de ani, și s-a cam lămurit cu Blazek, ajungând să ia gol în 11 din 12 etape jucate.

Cîrjan, fantomă în Giulești și determinant la Dinamo. El Sawy, fantomă în Giulești și artizan de 4-0 la Hermannstadt pentru Sepsi.

Trufie sau prostie? Jocul cu golgheterii umple conturile, dar și obrajii de lacrimi în peluză

Un agent cu experiență aruncă o lumină nouă asupra altei zone complicate din strategia Rapidului:

Pare că, din 2022 până acum, Rapidul a ajuns la un nivel în care s-a crezut atotștiutor pe piața transferurilor și a riscat enorm, până a ajuns unde a ajuns acum, adică sub orice așteptări. Păi cum să-ți vinzi an de an golgheterul crezând că poți să-l înlocuiești la nesfârșit?! Ori conducerea a pus clar câștigul financiar peste cel sportiv, ori e vorba de un amatorism uluitor!”

Concret, iată secvențele unui filmul falimentar la nivel ofensiv în Giulești. În vara lui 2022, Rapid îl cumpără pe vârful Marko Dugandzic de la CFR Cluj pentru 400.000 de euro. Croatul devine golgheterul campionatului după un singur sezon fabulos în vișiniu. Și e vândut la Al-Tai în Arabia Saudită pentru 2 milioane de euro.

  • Rapid iese 1,6 milioane euro pe profit după afacerea Dugandzic
  • Își pierde însă golgheterul

Doar că, inspirat, Rapidul îl cumpără pe Albion Rrahmani cu 1,35 milioane euro de la Ballkani (Kosovo). Vârful marchează 18 goluri în 29 de meciuri pentru echipă, uluitor impact de eficiență! Dar e vândut după un singur sezon pentru 5 milioane euro, la Sparta Praga (Cehia).

  • Rapid iese 3,65 milioane euro pe profit după afacerea Rrahmani
  • Își pierde însă golgheterul

Ce atacant a pierdut Rapidul! Albion Rrahmani face prapad in tricoul Spartei Praga: gol si assist la debutul in campionatul Cehiei

Crezând probabil că schema va merge la infinit, Rapid plătește 1 milion de euro pentru Jambor, un atacant sloven de 21 de ani. Zero goluri în 10 meciuri până acum. Celălalt atacant din lot, sârbul Burmaz, are zero goluri în 12 apariții în acest sezon.

Rrahmani venea din postura de golgheter în Kosovo, iar Jambor avea totuși doar 8 goluri în 32 de meciuri sezonul dinaintea Rapidului. Senzația e că, bucurându-se de bani rapizi, cei din Giulești au încercat să forțeze și mai tare lucrurile. Să caute un atacant mai tânăr, că poate vor scoate și mai mult pe el! S-au bucurat la bani potențiali, sume utopice, dar au compromis astfel șansele reale pentru performanța sportivă pe termen scurt, cel puțin. Cum să iei titlul sau să ajungi măcar în cupele europene fără principalul marcator? Ce, tu ești Brighton să descoperi diamante pe bandă rulantă?”

Reforme fără fond, revoluții la minut cu efect de harakiri

Rapidul a trecut, cel puțin după îndepărtarea lui Cristiano Bergodi, într-o fază de vertij aiuritor. Decizii parcă din ce în ce mai proaste, foarte probabil sub imperiul panicii, al presiunii fanilor, cu o conducere a clubului amputată la nivel de inspirație probabil sub spectrul sumelor mari investite fără vreun rezultat pozitiv. Ce s-a întâmplat?

S-a mizat pe Bogdan Lobonț, iar dacă se știa clar că nu se va continua cu el, s-au pierdut luni bune de reconstrucție pe final de sezon 2023/2024, când echipa ar fi putut fi încredințată unui nou tehnician cu proiect pe termen mediu și lung. Dacă Lobonț a fost inițial o decizie pe termen lung dar a fost proastă pur și simplu… atunci a fost proastă 🙂

Ce echipa ar putea prelua Neil Lennon. Cat de jos a ajuns cota antrenorului nord-irlandez, dupa esecul de la Rapid Bucuresti

S-a riscat apoi enorm prin aducerea unui tehnician dintr-o cultură fotbalistică diferită, ieșit din circuit, cu pretenții financiare importante, care nici măcar n-a preluat ce era bun din trecu. Ci și-a asumat total hazardat o reformă-dinamită fără fond, pe multiple planuri și dintr-o dată. Out cu Săpunaru, alt sistem de joc, schimbări de posturi pentru jucători. Praf! Dar Neil Lennon chiar n-a făcut o rană nouă. Ci a adâncit niște simptome vechi extinzând spre organe nebănuite!

S-a renunțat la Lennon pentru Șumudică. Un analist tv care a șters pe jos cu jucătorii cu care urma, teoretic, să revigoreze Giuleștiul. Gojkovic era lent, Blazek, la fel. Jambor „ăsta” nu-și merita banii. Expertiza lui Daniel Sandu, directorul sportiv cu care avea să lucreze, distrusă public.

Marius Șumudică, profil vulcanic și instabil pentru o echipă instabilă la acest moment și cu suporteri vulcanici dintotdeauna. Antrenor cu un singur titlu în palmares, câștigat acum aproape un deceniu. Și cu o gestionare mai mereu egoistă a relației de afecțiune declarată cu Giuleștiul.

Tehnician a cărui carieră desenează un tipar de impact apreciabil pe termen foarte scurt și scurt, cu declic negativ la aproximativ jumătate de sezon pe bancă și finaluri de mandat intempestive. Șumudică pentru reconstrucție? Un antrenor cu 26 de mandate în 19 ani de activitate?

În loc de epilog. Cine e de vină? Între acarul Păun și familia vișinie

Ca să rămânem în semantica feroviară, cel mai trist și neproductiv ar fi ca acum Rapidul să iasă în față și să propună „Acarul Păun”. De ce?

Întâi de toate pentru că n-ar câștiga absolut nimic indicând vinovați de fațadă și pedepsind ostentativ doar ca să salveze secunda prezentului în dauna unei zile de mâine conservate în amărăciune prin managementul de criză defectuos.

Apoi, pentru că pur și simplu nu există un singur vinovat. Ca în familie, pentru că Rapidul este, oricât nu i-ar conveni lui Dan Șucu și oricât ar vrea să-l transforme într-un model de business, un model de club-familie înainte de multe. Cu tot ce e bun și rău în asta.

Un model unde rolurile se știu, dar pasiunea le dinamitează granițele din când în când. Unde suporterii pot fi scoși din organigramă, dar ei sunt cei care au făcut posibil ca azi să mai ai organigramă și nu cruce în cimitirul campioanelor României.

Pot vorbi doar despre ceea ce mi se pare a fi vină. Din exterior, pe baza celor de mai sus. Iar din exterior Dan Șucu pare să fi greșit în alegerea managementului tehnic din club. Pare să fi greșit apoi mulțumindu-se cu câștigul financiar rapid prin sacrificarea performanței sportive. Pare să fie vina antrenorilor: un Bergodi depășit de miza și obiectivele noi, un Lobonț fără experiență în gestionarea degringoladei, un Lennon din alt film și un Șumudică dintr-o telenovelă.

Par să fi greșit masiv „specialiștii” și sfătuitorii „pe fotbal” ai lui Dan Șucu, precum și mulți dintre jucătorii Rapidului. Unii treziți în ipostaza unei provocări la care nu pot face față pur sportiv și/sau mental, alții incompatibili cu specificul familiei vișinii.

Ce de făcut? Ca jurnalist voi răspunde cu o replică dintr-o reclamă savuroasă: „Nu știm, noi doar punem întrebări!”. Există suficientă pasiune și sunt suficienți bani la dispoziție cât să se găsească și expertiză pentru rezultate la Rapid.

Ca suporter non-rapidist, voi răspunde însă naiv, din admirația sinceră pe care o port sufletului giuleștean din peluze: pentru acesta, orice!

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×