Răzvan Burleanu continuă revoluția în Superliga! Toate cluburile sunt obligate să angajeze pe cineva pe această funcție, din noul sezon, pentru a primi licența
Răzvan Burleanu continuă revoluția în Superliga, care urmează să fie implementată treptat, începând cu startul sezonului viitor, 2024-2025.
În cursul zilei de marți, 30 ianuarie, s-a desfășurat o ședință a Comitetului Executiv din cadrul FRF, ceea ce a dus la adoptarea mai multor decizii care ar urma să aibă un impact destul de important asupra fotbalului românesc, în special asupra Superligii, cum ar fi de exemplu noua regulă privind numărul de jucători formați la nivel național.
O nouă decizie majoră care confirmă startul „revoluției” din Superliga
De asemenea, o altă hotărâre importantă adoptată în cadrul acestei ședințe este reprezentată de faptul că existența funcției de director sportiv în organigrama cluburilor va fi o condiție obligatorie pentru obținerea licenței pentru participarea în Superliga și, în mod evident, pentru participarea în cupele europene. Această prevedere va intra în vigoare începând cu startul sezonului 2025-2026.
„Propunerea pentru introducerea unei funcții noi în structura organizatorică minimă necesară cluburilor care solicită licența pentru Liga 1 și celor participante în competițiile europene a fost aprobată în ședința Comitetului Executiv din 30 ianuarie 2024.
Începând cu procesul de licențiere pentru sezonul 2025 – 2026, solicitantul de licenţă, participant la Campionatul Național Liga 1 la momentul solicitării licenței de Liga 1 / UEFA, trebuie să aibă un Director Sportiv calificat, confirmat ca Director Sportiv de către FRF prin absolvirea cursului de Director Sportiv sau a unui curs echivalent, care să se ocupe de următoarele probleme ale solicitantului de licență (îndeplinirea acestui articol va fi verificată începând cu luna martie 2025, pentru licențierea aferentă sezonului competițional 2025 – 2026):
supravegherea întregii activități fotbalistice a clubului;
identificarea țintelor pentru transferuri, în funcție de strategia clubului;
tranzacționarea, recrutarea și planificarea lotului;
recrutarea, gestionarea și dezvoltarea personalului de antrenori;
tranziția tinerilor din academie către prima echipă.
Prin excepție, echipele promovate în Liga 1 în sezonul competițional 2024 – 2025 vor putea face dovada că s-au înscris la un astfel de curs în primul an de participare la Campionatul Național Liga 1.
Începând cu procesul de licențiere pentru sezonul 2026 – 2027, solicitantul de licenţă, participant la Campionatul Național Liga a 2-a la momentul solicitării licenței de Liga 1, trebuie să aibă un Director Sportiv calificat, confirmat ca Director Sportiv de către FRF prin absolvirea cursului de Director Sportiv sau a unui curs echivalent conform alin 47bis.04 (îndeplinirea acestui articol va fi verificată începând cu luna martie 2026, pentru licențierea aferentă sezonului 2026 – 2027).
Pentru a fi considerat valid, un curs echivalent de Director Sportiv trebuie să conțină cel puțin următoarele module: principii de management, dezvoltarea tehnică a unui club, știință și performanță. Acesta ar trebui să se desfășoare pe durata a minimum 120 de ore și să se finalizeze cu obținerea diplomei în baza unui examen sau a unui proiect de absolvire.
Nerespectarea acestei prevederi din Regulamentul național de licențiere a cluburilor și de sustenabilitate financiară va atrage o penalitate financiară de 55.000 RON.
Academia Națională de Fotbal va organiza începând cu luna martie cursul pentru obținerea calificării de director sportiv. Mai multe detalii, începând din 1 februarie, pe site-ul anf.frf.ro”, a informat Federația Română de Fotbal prin intermediul site-ului oficial.