Riscuri uriașe asumate de FCSB dacă Gigi Becali se ține de cuvânt și desființează academia! Anunțul făcut de Răzvan Burleanu

Este cunoscut faptul că în ultimele luni Gigi Becali a anunțat, în mai multe rânduri, că se gândește să desființeze academia FCSB-ului, sau măcar să elimine multe grupe, în încercarea de a reduce cheltuielile, dezamăgit fiind de faptul că în ultimele sezoane echipa mare nu a beneficiat de jucători „din propria pepinieră”.

Răzvan Burleanu a explicat ce riscă FCSB dacă Gigi Becali își va duce planul la bun sfârșit

Răzvan Burleanu a explicat însă de ce este destul de greu de crezut că acest lucru se va întâmpla în cele din urmă. Președintele FRF a spus că acel punctaj oferit academiilor cluburilor din prima ligă este foarte important în procesul de licențiere.

Așadar, dacă FCSB va desființa toate grupele de juniori din academie, atunci echipa roș-albastră ar risca să nu obțină licența pentru sezoanele următoare, deci nu va mai putea juca în Superliga.

Astfel, este aproape imposibil de crezut că Gigi Becali va decide în cele din urmă să meargă pe această variantă. Cel mai probabil, patronul vicecampioanei României se va limita la a menține numărul minim de grupe de juniori prevăzut de regulament, așa cum de altfel a și anunțat public, în câteva rânduri.

Este mult mai ușor să oprești un proiect la nivel de copii și juniori decât să îl construiești. Nu cred că această decizie va fi luată. Nu ai reuși să îți mai îndeplinești procedura de clasificare a academiei care este legată de procedura de licențiere. Este unul dintre cluburile care au înregistrat în ultimii ani cea mai mare creștere”, a spus Răzvan Burleanu, la Digi Sport.

Cum se raportează președintele FRF la eventuala modificare a Legii Sportului

Anterior, cu aceeași ocazie, președintele FRF a venit cu câteva precizări și în legătură cu subiectul momentului din fotbalul românesc, cel referitor la eventuala modificare a Legii Sportului și la eventuala participare a Stelei în Superliga, încă din sezonul viitor.

„Ar trebui să clarificăm aspectul acesta al promovării cluburilor de drept public. Dacă ne referim la CSA Steaua, este un club de drept public, conform Legii Sportului, nu se poate afilia la Liga Profesionistă de Fotbal și nu poate participa la o competiție organizată de o ligă profesionistă. În momentul de față ai două posibilități pentru a evolua la nivelul Ligii 1. Ori se schimbă legea, ori forma de organizare.

Dincolo de această modificare și această inițiativă sau forma sub care va fi aprobată sau respinsă, contează să avem o dezbatere reală în ceea ce privește rolul statului în fotbal. Trebuie să ne uităm cum putem să dezvoltăm fotbalul în România. În opinia mea, consider că statul trebuie să fie un partener puternic în dezvoltarea fotbalului. Economia de piață pe care o avem în România nu ne permite consolidarea unor cluburi puternice. Top 30 cluburi de fotbal din Europa au bugete de peste 170 de milioane de euro.

Dacă ne uităm la nivel național, cele mai bogate cluburi din România ajung la 14-15 milioane de euro. Personal, ca președinte de Federație, nu ne poziționăm nici împotriva, nici în favoarea. Am dori să beneficiem de această dezbatere. Formula pe care am propus-o presupune ca printr-un club de fotbal să înțelegem suma dintre o societate pe acțiuni și un ONG. O poziție oficială, nu doar ca președinte. E deja aprobată, de la finalul anului trecut.

Ce are nevoie fotbalul astăzi, de un parteneriat strategic cu statul. Nu e atât de simplu. Ce îmi doresc e să înțelegem că avem nevoie de un parteneriat strategic cu statul. Formula pe care noi o propunem ca Federație este această formulă. Nu doar public. Sunt trei perspective în care noi vedem dezvoltarea unui club de fotbal. Fotbal, business și comunitate.

Avem multe cluburi de drept public în Rusia, Kazahstan și Belarus. În Europa, în Occident, nu avem. Nu sunt unul dintre inițiatorii acestei propuneri. Poziția noastră în 2019 era alta, susțineam transformarea acestor cluburi de drept public. Ne uităm către fotbalul profesionist. În eșaloanele inferioare ai nevoie puternic de implicarea statului.

Un club de drept public, dacă câștigă Cupa României, poate să meargă în Europa. Cu siguranță, nu există niciun impediment (n.r. ca Steaua să joace în cupele europene dacă își câștigă acest drept pe teren). Niciodată nu a fost acest aspect. Dacă ne uităm în Estul Europei o să vedem această implicare puternică a statului”, a mai spus Răzvan Burleanu, de asemenea la Digi Sport.

Publicat: 20 04. 2023, 21:15