Roland Niczuly s-a născut în Târgu Secuiesc, un oraș unde aproape 90% dintre locuitori se declară etnici maghiari. A fost junior la FC Brașov și apoi a luat un titlu național de juniori cu Universitatea Cluj. La seniori a debutat la „U” Cluj, iar din 2016 este la Sepsi, pentru care a fost portarul numărul 1 în ultimii ani.
În contextul scandalului iscat de scandările xenofobe de la partida Sepsi – FC U Craiova, i-am solicitat lui Niczuly să explice ce trăiește pe stadioane un român de etnie maghiară.
Portarul lui Sepsi prezintă realitatea privită din perspectiva celui care este o țintă a atacurilor verbale venite din tribune și le adresează o întrebare celor care scandează „afară cu ungurii din țară”. „De ce ar trebui să-și părăsească țara natală cineva, indiferent de etnie?!”, se întreabă Niczuly.
Te așteptai să se tergiverseze atât de mult decizia în cazul Sepsi – FC U Craiova?
Sincer, mă așteptam la acest lucru, dar nu înțeleg motivul fiindcă, din câte am înțeles de la cei avizați, regulamentul este clar în această situație.
Multă lume din fotbal spune că s-ar crea un precedent periculos dacă s-ar dicta 3-0 pentru Sepsi. Te-au deranjat aceste reacții?
Nu văd de ce s-ar crea un precedent periculos. Aceasta este regulamentul și trebuie să-l respectăm cu toții. Regulamentele sunt pentru a răspunde în cazul în care greșești. Altfel, oricine ar putea face ce vrea.
Ce le spui celor care susțin că nu există scandări xenofobe pe stadioane?
Nu doresc să comentez acest lucru. Nu putem nega o realitate. Fiecare om este liber să-și exprime sentimentele atunci când vine la stadion, dar ar fi mult mai bine pentru noi toți dacă ar face-o în mod civilizat, așa cum este peste tot în Europa. La meciurile noastre, în Arena Sepsi OSK, vin foarte mulți copii alături de părinții lor și nu cred că astfel de scandări ar trebui să fie auzite de cei mici. Mi-aș dori ca la fiecare meci să fie o atmosferă demnă de un eveniment sportiv, o atmosferă civilizată.
Cum se simte un român, etnic maghiar, când aude scandări de genul „afară cu ungurii din țară”?
Deja sunt atât de obișnuit încât nu mă mai atinge. În al doilea rând nu văd de ce ar trebui să părăsesc țara. Sunt născut, crescut aici, în România, am o soție româncă, echipa noastră a reprezentat România în cupele europene. Vă întreb, de ce ar trebui să-și părăsească țara natală cineva, indiferent de etnie?!
La ce meci te-ai simțit cel mai jignit?
Aproape la fiecare meci când jucăm în deplasare sunt jignit, a devenit deja ceva obișnuit.
Ce i-ai spune unui suporter care strigă astfel de lucruri?
În general nu răspund la astfel de lucruri. Ce să le spun? Probabil sunt suporteri care au anumite frustrări și vin la stadion ca să se descarce, însă, normal ar fi să existe anumite limite. Se pare că la acest capitol încă nu am intrat în Uniunea Europeană, respectiv să avem meciuri frumoase, fără scandări xenofobe, rasiste. De exemplu, de trei ori am jucat în Giulești și nu am auzit niciodată că s-ar fi scandat „afară, afară cu ungurii din țară”. Pe tot parcursul meciului, suporterii echipei Rapid și-au susținut echipa fără a jigni pe cineva, sau fără a fi preocupat de Sepsi OSK.
Cum ne putem civiliza pe stadioanele din România?
Când vorbim de comportament civilizat sunt foarte importanţi cei 7 ani de acasă, adică educația primită în sânul familiei, și nu cred că cineva ar trebui sau ar putea să dea lecții despre modul în care unii sau alții ar trebui să se comporte la stadion.
Fanii lui Sepsi fac și ei asta? Depășesc și ei limita?
Nu mi s-a părut că ar fi depășit limita. Ei ne susțin pe tot parcursul meciului fără a ataca echipa adversă. Câteodată mai scandează, când sunt foarte provocați, „Ria-Ria Hungária”, dar nu cred că în acest caz putem vorbi de xenofobie.
În afară de stadioane te-ai simțit jignit sau marginalizat undeva?
Nu m-am simțit, și cum am mai zis, nici nu ar trebui să fiu marginalizat. Sunt cetățean român de etnie maghiară, născut și crescut în România. Asta voi repeta de câte ori e nevoie, până când va înțelege toată lumea. Mi se pare un lucru normal să beneficiez de aceleași drepturi și de același respect ca orice alt cetățean al acestei țări.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER