În comparație cu alte echipe din Superliga, la sfârșitul anului 2019, Sepsi OSK s-a remarcat, de departe, cu cele mai mari venituri obținute din acorduri de sponsorizare și cele mai puține datorii.
Formația din Sfântu Gheorghe a primit în total 2 miliarde de forinți maghiari în cursul anului 2017 și 2018, de la guvernul maghiar pentru a fi utilizat pentru dezvoltarea infrastructurii cluburilor, contribuind astfel cu aproximativ 6 milioane euro la construirea unui centru de tineret și a unui nou stadion.
Radio Europa Liberă, ediția de Ungaria dezvăluie care este adevăratul„boss” în acte din spatele echipei covăsnene. Puțini știu că Laslo Dioszegi este doar acționar minoritar la Sepsi și președinte în Consiliul de Administrație, iar adevăratul acționar majoritar este o companie deținută de unul dintre prietenii lui Viktor Orban, premierul Ungariei
Este știut faptul că premierul Ungariei a pompat sume uriaşe în comunităţile de maghiari din alte ţări, pentru a atinge autonomia ”soft power”.
Autonomia mai sus menționată se referă la „utilizarea influenței culturale și economoice a unei țări pentru a determina alte ţări să acţioneze în favoarea acesteia, fără să fie nevoie de vreo acţiune militară”, notează sursa citată.
Potrivit jurnaliștilor maghiari, Sepsi OSK este structurată astfel: Sepsi OSK SA – din Sfântu Gheorghe, care are 49% şi compania Hodut Rom SRL – cu 51% din acţiuni.
Actionarul majoritar, compania Hodut Rom SRL este filiala din România a firmei Hodut Kft, una dintre cele mai vechi companii de construcţii de drumuri şi poduri din Ungaria. Hodut Kft a fost înfiinţată în 1994, ca urmaşă a fostei Companii Naţionale de Întreţinere de Drumuri din Ungaria, deținută de Karoly Varga – unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Ungaria. Potrivit celor de la szabadeuropa.hu, Karoly Varga este prietenul din copilărie a lui cu Viktor Orban, premierul Ungariei.
Compania lui Karoly câştigă deseori licitaţiile pentru refacerea sau construcţia de drumuri şi poduri din Ungaria, mai ales cele din estul şi sud-estul ţării.
Deși cheltuielile anuale sunt foarte mari, Sepsi s-a bucurat de investiţii impresionante în infrastructură. Finanșele au venit de la guvernul Ungariei. Peste 25 de milioane de euro au fost cheltuiți pentru realizarea stadionului plus încă 7 milioane au fost investiți în construirea unei noi baze de pregătire pentru a putea fi folosită atât de echipa de seniori, cât şi de cele de juniori.
Laszlo Dioszegi , actionarul minoritar, a recunoscut de fiecare dată de câte ori a avut ocazia că Sepsi este susţinută de guvernul Ungariei, dar de fiecare dată a subliniat că autorităţile maghiare investesc doar în infrastructură şi în centrele de copii şi juniori.
De asemenea, actionarul minoritara ținut să precizeze faptul că salariile jucătorilor sunt plătite din bugetul clubului. Însă cea mai mare parte a bugetului echipei de seniori este asigurată de sponsorizări venite din partea companiilor din Ungaria.
Cele două firme achită salariile jucătorilor de la echipa de seniori: „Sepsi şi alte cluburi din Ţinutul Secuiesc plătesc salariile jucătorilor din contracte încheiate cu firme maghiare”, notează Radio Europa Liberă Ungaria.
Nu mai este nici o surpriză faptul că multe dintre marile companii din țara vecină sunt conduse de personaje aflate în cercul de apropiaţi ai premierului Viktor Orban. 4.5 milioane de euro/an este suma venită numai din sponsorizări din partea companiilor maghiare sau cu activități din Ungaria.
„Nu avem secrete. Două treimi din buget provin din surse maghiare, de la guvernul maghiar. În buget avem o secţiune pentru copii şi tineret. După cum ştiţi, normele europene interzic finanţarea de către stat a echipelor profesioniste”, Laszlo Dioszegi, preşedinte al Consiliului de Administraţie al lui Sepsi.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER