S-a bătut recordul în Superliga! Dinamo deține supremația în clasamentul fotbaliștilor de națională aduși în România. SPECIAL
Un element care poate arăta valoarea unui campionat îl reprezintă și jucătorii străini transferați de echipele aparținătoare.
ProSport a verificat un criteriu important al cv-uilor străinilor aduși, cei care au la activ meciuri în echipele naționale mari (nu juniori, tineret și alte undere) ale țărilor de unde provin.
S-a bătut recordul în Superliga! Dinamo deține supremația în clasamentul fotbaliștilor de națională aduși în România. SPECIAL
S-a realizat această analiză și după transferurile primei părți. Atunci am găsit 20 de asemenea jucători. Acum numărul lor este apropiat, 17.
Astfel, numărul lor total ajunge la 37, ceea ce constituie un record. Cel mai mare număr de internaționali aduși până la ediția de față era de 33 și se înregistrase în 2007/08 și 2018/19.
Este adevărat, nu înseamnă că dacă joci într-o echipă națională mare, dai pe dinafară de valoare, cu atât mai mult dacă este vorba și de una modestă. Dar este un semn că totuși ai un germene de fotbalist în tine.
Cei 17 internaționali aduși în a doua parte
- CFR Cluj: El-Kaddouri 30 jocuri / 5 goluri (Maroc)
- Dinamo: Velkovski 49 j / 3 g (Macedonia de Nord), Milanov 47 j / 2 g (Bulgaria), Selmani 5 j / 1 g (Kosovo), Edgar Ié 2 j (Guineea-Bissau)
- CSMP Iași: Todoroski 6 j (Macedonia de Nord)
- Rapid: Hasani 8 j / 1 g (Kosovo), Hromada 4 j (Slovacia)
- Sepsi: K. Varga 13 j / 1 g (Ungaria)
- Universitatea Cluj: Gertmonas 9 j (Lituania)
- CSU Craiova: Soiri 43 j / 7 g (Finlanda), Maldonado 30 j / 1 g (Honduras), Mekvabișvili 13 j (Georgia), Kožulj 1 j (Bosnia-Herțegovina)
- FCU Craiova: Lekiatas 8 j (Lituania)
- UTA: Lawrence 77 j / 3 g (Jamaica), Ezekiel 1 j (Nigeria)
Explicație: cifrele reprezintă numărul de jocuri și acolo unde este cazul de goluri în echipele naționale ale căror țări sunt trecute între paranteze.
Cine sunt cei 20 din prima parte?
Olinga (Camerun) la FC Botoșani; Ajeti (Albania), Avounou (Congo), Boben (Slovenia), Konoplyanka (Ucraina), Tahtsidēs (Grecia) toți CFR Cluj; Hakim Abdallah (Madagascar) la Dinamo; Grigorian (Armenia) la FCV Farul; Samayoa (Guatemala) la CSMP Iași; Pedro Justiniano (Guineea-Bissau) la Petrolul; Soni (Camerun) la Rapid; Kallaku (Albania), Kecskés (Ungaria) la Sepsi; Ngezana (Africa de Sud) la FCSB; Kurtič (Slovenia) la CSU Craiova; Lacroix (Elveția) la FCU Craiova; I.S. Conté (Guineea), Johana (Kenya), Markov (Bulgaria), Marku (Albania) la UTA.
Dintre aceștia, 7 au și plecat în pauza de iarnă: Olinga, Konplyanka, Pedro Justiniano, Soni, Kurtič, Markov și Marku.
Pentru prima oară au venit jucători care să fi evoluat în naționalele Finlandei și Jamaicăi (Lawrence este cel din urmă sosit și încă nu a debutat pentru UTA)
Astfel, numărul total al celor care jucaseră în echipe naționale mari înainte de sosirea lor în prima noastră ligă se ridică la 381. Cei mai mulți, 25, provin din Bulgaria. Urmează 18 din Macedonia de Nord, 17 din Moldova, 14 din Lituania și 12 din Albania.
Toți aceștia provin din 97 de țări. Luați pe confederații: 193 sunt din țările UEFA, 136 din CAF, 24 din CONCACAF, 19 din CONMEBOL, 8 din AFC și 1 din OFC.
Per cluburi, cei mai mulți asemenea jucători au transferat Dinamo, 40. Urmează, CFR Cluj cu 33, Rapid cu 19, FC Botoșani, Sepsi și SC Vaslui cu câte 18.