Șapte motive pentru care CFR Cluj este aproape să piardă titlul. Greșelile din cel mai slab sezon al campioanei, în ultimii 6 ani | ANALIZĂ
Din campioana absolută a ultimilor 5 campionate și echipa extrem de greu de învins în România, CFR a devenit o formație de nerecunoscut. O echipă care nu mai are identitatea din trecut sau amprenta clară a lui Dan Petrescu și care a ajuns la 3 înfrângeri la rând și pe locul 3 în campionat. Pentru prima dată din 2017 încoace, CFR poate să piardă titlul, în ciuda faptului că și-a păstrat un nivel ridicat al bugetului. Prosport a identificat 7 motive care au cauzat criza de rezultate de la CFR Cluj:
1.Opt jucători noi în primul 11 de la CFR Cluj
CFR a trecut printr-un schimb de generații, care nu a funcționat cum își doreau oficialii campioanei. S-a renunțat la o mare parte din jucători în decursul acestui sezon și au fost aduși alții. Unii fotbaliști au fost cedați pentru că s-au primit oferte tentante, cum a fost cazul lui Păun, iar alții n-au mai dorit să rămână, cum a fost Omrani sau Susic. Astfel că Dan Petrescu a fost nevoit să facă schimbări masive în echipa de bază, din diverse motive. S-a ajuns ca în play-off să apară 8 jucători noi față de echipa care câștiga ultimul titlu. „Sunt foarte mulți jucători care n-au mai câștigat trofeul și foarte mlți jucători noi”, s-a plâns Dan Petrescu.
- CFR – Universitatea Craiova, echipa care a câștigat ultimul titlu:
Letica – Manea, Garovac, Burcă, Camora – Deac, Boateng, Bordeianu – Păun, Debeljuh, Birligea - Rapid – CFR, ultimul meci al lui Dan Petrescu:
Scuffet – Manea, Țîru, Yuri, Braun – Fica, Boateng, Muhar, Krasniqi – Janga, Birligea
2. Fotbaliști cedați prea ușor
Pentru că s-a transferat foarte mult în trecut, CFR s-a trezit înainte de startul sezonului cu foarte mulți jucători în loc. Neluțu Varga i-a cerut lui Cristi Balaj să reducă bugetul salarial, care nu justifica performanțele echipei în Europa, iar președintele CFR-ului a acționat. În plus, s-a dorit și o întinerire a lotului pentru că echipa campioană a ultimilor 5 sezoane nu avea prea mulți jucători interesanți pentru a fi transferați pe sume importante. „Am scăzut bugetul salarial de la 530.000 de euro la 370.000 de euro. Încercăm să respectăm fair-play-ul financiar”, a spus Cristi Balaj într-o intervenție la Digi Sport.
Din dorința de a reduce consturile, CFR a renunțat la jucătorii pentru care a primit oferte și care nu erau titulari de bază. Au fost cazurile lui Dugandzic, Jefte, Mystrati, Graovac sau Păun.
Pe lângă aceștia, au mai fost jucători cărora Dan Petrescu ori le-a dat foarte puține oportunități să joace, ori nu le-a oferit nici un minut în teren, cu toate că aveau CV-uri importante sau foarte importante pentru Liga 1. Sigurjonsson, Buș, Dimitrov, Sacko sau Rodriguez au plecat pentru că nu primeau suficiente șanse, în timp ce Mbaye, Fofana, Meleke, Butean, Paraschiv sau Itu n-au primit deloc șansa să joace la CFR și au părăsit echipa cu 0 minute jucate.
O altă categorie a fost cea a jucătorilor pe care CFR a decis să-i împrumute, cum sunt Chipciu și Ze Gomes, iar Roger și Malele au părăsit clubul în timpul sezonului tocmai din motivul că au jucat prea puțin. Astfel s-a ajuns ca din prea multe opțiuni Dan Petrescu să se plângă de lipsa de soluții. „Cine să intre? Eu să intru? Înainte erau prea multe soluții și poate eram criticat pe drept că nu-l bag pe ăla sau pe ăla. Erau prea multe și nu știam pe cine să bag. În momentul de față nu avem soluții”, a spus Dan Petrescu.
3. Trasferuri eșuate
În acest sezon, CFR a transferat mult, dar neînspirat, iar ultimul exemplu este Țîru, pentru care Dan Petrescu a insistat să fie adus, dar care a jucat doar 18 minute până să fie titularizat cu Rapid, unde a avut un meci nereușit. Puțini dintre jucătorii transferați în actualul sezon au devenit oameni de bază în echipa lui Dan Petrescu.
CFR a adus 16 jucători pentru prima echipă, însă doar Scuffet, Muhar și Krasniqi au ajuns titulari cerți, Janga evoluând în ultima perioadă și din lipsa altor opțiuni pentru Petrescu.
Fotbaliști ca Brucic, Billong, Mbaye, Maglica sau chiar Kolinger sau Țîru s-au dovedit transferuri nefolositoare pentru CFR.
4. Lipsa unui golgheter
CFR a suferit și la finalizare în actualul sezon și a dus lipsă de calitate în atac. Ratările din partida cu Rapid au fost un exemplu în plus. „Am avut 3 ocazii rarisime, ceea ce înainte nu trebuia. Dintr-un șut dădeam gol”, a remarcat și Dan Petrescu, după meci.
Clujenii au dus lipsa jucătorilor decisivi și mai ales lipsa unui golgheter pe care anii trecuți l-au avut în Debeljuh, Omrani sau Țucudean. „Janga a făcut un sezon bun, dar alți jucători nu prea au dat goluri. În sezoanele trecute banca de rezerve a făcut diferența mai mult. Anul acesta doar Petrila a mai făcut. Nu e poți aștepta la Yeboah să-ți ia campionatul, de exemplu. E foarte tânăr”, a analizat Debeljuh, în ProSport.
5. Schimbare de tactică
Dan Petrecu a decis să schimbe și modulul tactic în acest sezon. A început să joace tot mai des în 4-4-2. În 4 partide din play-off și în ultimele din sistemul regulat a folosit această tactică, iar schimbarea nu i-a adus succes. Din contră, CFR a părut mult mai vulnerabilă în axul central al defensivei, de unde a dispărut un mijlocaș. Și fundașii laterali au primit sarcini mai ofensive, iar CFR a fost de multe ori prinsă descoperită pe contraatac, ceea ce nu se întâmpla în sezoanele trecute.
Criticat de multe ori pentru faptul că era un antrenor foarte defensiv, Petrescu a încercat să joace mai ofensiv, dar nu i-a ieșit „inovația” în partidele din play-off.
6. Accidentările
CFR-ului a părut că i-au îmbătrânit și jucătorii cu personalitate, iar aceștia au cedat în momentul cel mai important al sezonului. Mario Camora (36 de ani) și Ciprian Deac (37 de ani) s-au accidentat chiar în debutul partidelor din play-off, iar Petrescu n-a mai găsit jucători care să-i înlocuiască din punct de vedere al prezenței fizice, al implicării și stăpânirii pe care aceștia o arătau în teren, în meciurile decisive. CFR a câștigat titluri prin maturitate și tocmai acest element a fost pierdut când Deac și Camora s-au accidentat. În plus, campioana ultimilor ani a suferit mult și din cauza accidentării lui golgheterului Debeljuh, dar și Maglica, Birligea sau Boateng au avut probleme medicale, în condițiile în care CFR avea sezoane întregi fără o accidentare serioasă.
7. Defensiva l-a trădat pe Dan Petrescu
Dar cea mai mare dezamăgire pentru antrenorul Dan Petrescu trebuie să fie defensiva, pe care a numit-o de „cascadorii râsului”, după jocul cu Rapid. În 2023, CFR a avut doar 3 meciuri în care nu a primit gol, iar în play-off a ajuns să încaseze gol în fiecare meci jucat. Echipa lui Dan Petrescu și-a pierdut tocmai atuul cel mai puternic pe care s-a bazat în cucerirea ultimelor 5 titluri. Plecarea lui Graovac, scăderea de formă a lui Burcă sau eclipsa de formă a lui Bordeianu și schimbarea modulului tactic au făcut din CFR o echipă predispusă la greșeli în defensivă, cu toate că a avut în Scuffet un portar care s-a remarcat în acest sezon.
Campioana a ajuns să primească foarte multe goluri, lucru total nespecific echipelor lui Dan Petrescu:
Numărul de goluri primit de CFR în sezonul regulat:
- Sezonul 2022/2023: 28
- Sezonul 2021/2022: 16
- Sezonul 2020/2021: 15
- Sezonul 2019/2020: 16
- Sezonul 2018/2019: 16
- Sezonul 2017/2018: 13