Șeful executiv al Rapidului, principalul colaborator al lui Dan Șucu, interviu amplu pentru ProSport! „Un break even contabil ar putea veni în 5 ani”. Ce spune despre listarea la bursă a giuleștenilor. EXCLUSIV
Marian Mihail este directorul executiv de la FC Rapid. Un personaj care se joacă și cu actele, dar mai ales cu cifrele. Genul de om retras ai cărui muncă nu este văzută, dar e apreciată de patroni în orice mare companie.
ProSport a discutat și a realizat un interviu amplu cu omul care a lucrat timp de şapte luni ca membru executiv la Charlton Athletic, în Championship, având o diplomă postuniversitară în Management Sportiv, obţinută la Institutul Johan Cruyff, în 2014.
Marian Mihail, interviu pentru ProSport! „Un break even contabil ar putea veni în 5 ani”. Ce urmează pentru Rapid
Înainte de a ocupa actuala funcție, Marian Mihail a condus departamentul juridic al clubului, venind la Rapid în 2021.
Subiectele discutate au ținut mai mult de partea financiară, însă s-au atins și zone sportive.
Se încheie 2024. Cum ați caracteriza acest an din punct de vedere financiar pentru Rapid? Dar sportiv?
Când vrem să vorbim de situația financiară, primul impuls ar fi să pomenim cifre. E ușor de observat că valoarea de transfer a golgeterului echipei a crescut de peste trei ori, de exemplu. Dar din punctul meu de vedere, mai important este că anul 2024 a arătat că clubul poate depăși orice impedimente de natură financiară, că acea plasă de siguranță oferită de acționari funcționează.
Daca s-ar face o evaluare a valorii de piață a infrastructurii clubului, ce valoare estimați? Și ce urmează în acest domeniu?
Dacă vă referiți la cele două baze sportive existente, Constructorul și Coresi, ele sunt realizate integral din fondurile proprii ale familiei Șucu. Clubul de fotbal doar le folosește, astfel încât mi-e greu să dau o valoare exactă, dar probabil depășesc 8-9 milioane de euro. Iar când proiectul Constructorul va fi deblocat și finalizat complet, valoarea va crește semnificativ.
Este posibil ca pe viitor clubul din Giulești sa fie cotat la bursă? E un obiectiv?
Da, este o posibilitate serioasă în viitor, probabil într-un viitor mai îndepărtat. Listarea la bursă implică un grad de maturitate al societății pe care suntem convinși că îl vom atinge. Sper ca, la acel moment, familia Șucu să păstreze un pachet important de acțiuni, poate chiar majoritar, de ce nu.
Ce sume s-ai investit la Rapid în ultimii ani? Răspunde Marian Mihail
În urma investițiilor când se așteaptă ca acest club sa fie pe Break Even?
Dacă ne uităm global la angajamentul acționarilor față de club, avem deja 15 milioane de euro în capitalul social, încă 2,5-3 milioane în împrumuturi pe termen lung, 8-9 milioane de euro în partea de infrastructură deja realizată.
Cam 26-27 de milioane, fără a pune la socoteală viitoarea bază de la Ștefănești și fără a pune la socoteală o nouă majorare de capital necesară funcționării în condiții optime în sezonul viitor. Este o sumă mare, caracteristică unui proiect pe termen lung, foarte lung.
Dacă ar fi să vorbim doar de un break even contabil, cu un an fiscal sau chiar un an competițional profitabil, mi-aș dori să cred că poate veni în următorii 5 ani. Însă estimările devin din ce în ce mai greu de făcut, nu doar latura sportivă propriu-zisă aduce imprevizibilitate, dar și tot cadrul social, legislativ.
Dacă ne uităm de exemplu la impozitarea sportivilor în 2018, când s-a înființat această societate, și dacă ne uităm la ce vom avea din 2025, contribuțiile de sănătate au crescut de peste 10 ori
De ambele dăți, din pix – o dată prin majorarea salariului minim pe economie, la care ele se raportează, și încă o dată prin majorarea succesivă a plafoanelor. De modul TVA-ul la bilete nici nu mai spun… Intru în lucruri prea tehnice, poate, dar trebuie să fim conștienți și de ele.
„De la promovarea în Liga 1 și până azi, balanța transferurilor este de minus șapte milioane de euro”
Unii dintre fani susțin că staff-ul administrativ a făcut profit la transferuri însă nu a investit la fel in aducerea de jucători contracost, ci doar liberi de contract. Cum ați caracteriza situația?
Mă șochează aceasta optică, probabil vine în parte din lipsă de informații sau din subiectivism. E bine că ați întrebat, poate reușim să clarificăm puțin lucrurile. În primul rând, nu există jucător care să vină fără costuri. Dacă jucătorul este liber de contract, apare un bonus pentru încheierea contractului, o primă la semnătură, cum se mai spune. Dacă nu apare bonusul, apare un agent și tot așa.
Da, costul total al unui jucător liber de contract este mai mic decât al unui jucător sosit prin transfer, dar niciodată zero. La fel, nu există vânzare în care clubul să păstreze 100% din suma de transfer. Că vorbim de acei 5% care se redistribuie fostelor cluburi, că vorbim de clauze de revânzare, acele procente păstrate de clubul de la care a fost transferat.
De la promovarea în Liga 1 și până azi, balanța transferurilor este de minus șapte milioane de euro. Totalul încasărilor din transferul jucătorilor, minus totalul cheltuielilor cu aceste transferuri (clauze de revânzare, comisioane, etc.), minus totalul cheltuielilor cu aducerea de noi jucători (sume de transfer, bonusuri, prelungiri, etc.) și minus litigiilor istorice (care sunt aproape 2,3 milioane).
Daca mă uit doar la iulie 2024 până în prezent, situația e pozitivă, dar plusul e până în jumătate de milion de euro. Deci orice profit ar fi fost cândva, punctual, a rămas tot acolo, în achiziția de jucători
Și ne uităm la ultimele investiții, aproape toți românii veniți sunt în circuitul echipelor naționale, ultimii străini sosiți sunt trecuți pe la cel mai înalt nivel…
Liderii galeriei solicită demisia lui Daniel Carciug după ultimul scandal. Care e poziția clubului?
Poziția clubului este echilibrată și a fost deja comunicată inclusiv prin vocea d-lui Angelescu. Înțeleg că există și o dorință a colegului nostru de a pleca, am încercat să amânăm orice discuții decisive până după Sărbători. Suporterii, nu doar galeria, sunt foarte importanți pentru club și va trebui să înțelegem ce putem îmbunătăți în relațiile dintre noi, astfel încât să nu avem scurtcircuite în comunicare.
„Este mult mai ușor să comentezi de pe margine”
De ce credeți că unii oameni aleg să atace Rapidul, pe Viorel Moldovan ori pe Marius Șumudică?
În primul rând pentru că se poate. Apoi, dintotdeauna Rapid a fost iubit și automat și pizmuit. La fel și oamenii care s-au identificat sau se identifică acum cu acest club. E un privilegiu să fim aici, dar vine la pachet și cu lucruri cărora trebuie să le facem față.
Pe urmă, vin motivele meschine, persoanele ale celor care o fac. Este mult mai ușor să comentezi de pe margine. E mai ușor să îți dai cu părerea despre deciziile lui Moldovan sau Șumudică decât să investești ani din viață ca să îți construiești o carieră.
E infinit mai ușor să găsești un lucru prost într-o afacere în care alte 999 de lucruri merg foarte bine, decât să ții în funcțiune o rafinărie. Și exemplele pot continua, asta este, lumea ideală în care atacurile și jignirile neprovocate costă e încă departe.
Domnul Angelescu a câștigat recent un proces împotriva cuiva care îl jignise public. Nu poate recupera niciun leu, nu au găsit executorii nimic pe numele acelei persoane. Și cu toate astea, o parte din presă îl prezintă drept un om de fotbal de succes… nu are nici 5000 de euro în bancă, dar are adepți, are oameni care țin la părerea lui despre fotbal…
- Mâine, pe ProSport.ro, veți citi partea a doua a interviului cu directorul executiv Marian Mihail.