Țara arde și fotbalul se piaptănă! UTA – Rapid începe la 39 de grade Celsius! Prima etapă din Superliga e sub cod roșu de caniculă și într-un val de căldură fără precedent. „O situație asumată, ăsta e programul” vs „De la rupturi musculare la prăbușirea jucătorului pe teren”. EXCLUSIV

Țara arde și fotbalul se piaptănă! UTA - Rapid începe la 39 de grade Celsius! Prima etapă din Superliga e sub cod roșu de caniculă și într-un val de căldură fără precedent. „O situație asumată, ăsta e programul” vs „De la rupturi musculare la prăbușirea jucătorului pe teren”. EXCLUSIV
  • Publicat:

De azi, vineri 12 iulie, și până la finalul zilei de luni, 15 iulie, se întinde programul primei etape din Superliga pentru sezonul 2024/2025. Reînceperea campionatului, așteptată de toți microbiștii cu sufletul la gură, se suprapune însă unei situații fără precedent la nivel meteorologic pe teritoriul României. Cod roșu de caniculă, un val de căldură care n-a avut vreodată asemenea intensitate pe o zonă atât de mare din țară!

Cum se vor juca partidele din Superliga? Mai ales că 5 din 8 sunt programate să înceapă înainte de ora 20:00? ProSport îți prezintă în exclusivitate toate detaliile, câte grade se anunță la ora meciurilor potrivit accuweather.com dar și reacții din partea LPF, organizatorul competiției, și a unui medic sportiv implicat în campionat!

Se începe la 32 de grade Celsius și disconfort termic accentuat!

Simțim fiecare, pe pielea noastră, că abia poți să respiri afară. Dar cum vor juca fotbaliștii în asemenea condiții? Să vedem întâi datele concrete ale specialiștilor în meteorologie care conturează tabloul în acest moment și pentru următoarele zile.

Pentru azi, vineri 12 iulie, când avem programate Farul Constanța – Unirea Slobozia de la ora 18:30 și AFC Hermannstadt – Universitatea Craiova de la 21:30, Administrația Națională de Meteorologie a emis cod portocaliu de caniculă pentru cea mai mare parte din țară! Concret:

  • „Temperaturile maxime vor fi între 36 și 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”

Sunt sub cod galben doar județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita și Covasna, unde nu avem astăzi meciuri!, plus porțiuni mici din Suceava, Neamț, Bacău, Tulcea și Constanța.

La Ovidiu, unde se va juca azi Farul Constanța – Unirea Slobozia, cu Gică Hagi (foto sus) și Adrian Mihalcea pe bănci, la ora de start 18:30 se așteaptă 32 de grade, cu umiditate 45%, iar localitatea dobrogeană e în cod portocaliu de caniculă!

La Sibiu, umiditate și mai mare la 21:30!, aproape de 50%, și 28 de grade Celsius, deși Hermannstadt – Universitatea Craiova începe seara! Și tot sub cod portocaliu!

Cod roșu de caniculă în week-end. Trei meciuri la peste 34 de grade Celsius!

Pentru sâmbătă, 13 iulie, și duminică, 14 iulie, situația devine acută. Administrația Națională de Meteorologie a emis deja cod ROȘU de caniculă pentru 28 de județe și București, doar celelalte rămânând sub cod portocaliu! Iată cum se prezintă harta oficială:

Ce e programat să se joace în week-end în Superliga, unde și de la ce ore? Pentru mâine, sâmbătă, avem trei meciuri:

  • Ora 17:00 – Sepsi OSK Sf. Gheorghe vs Poli Iași
  • Ora 19:15 – UTA Arad vs Rapid București
  • Ora 22:00 – FCSB vs Universitatatea Cluj

La Arad, când arbitrul va fluiera începutul partidei, se aproximează nu mai puțin de 39 de grade Celsius! La București, deși meciul campioanei începe cu două ore înainte de miezul nopții, vor fi 31 de grade din primul minut! Și ambele orașe, Arad și Capitala, vor fi sub cod roșu de caniculă!

Partida programată cel mai devreme ca oră din toată etapa, Sepsi – Poli Iași, în contextul în care zona Covasnei e recunoscută pentru temperaturi mai scăzute, nu scapă de îngrijorări. Se joacă de la ora 17:00, sub cod portocaliu de caniculă, iar temperatura va atinge 35 de grade Celsius la start!

Pentru duminică avem programat, de la ora 19:00, meciul CFR Cluj – Dinamo București. Se anunță 34 de grade Celsius, deși e doar cod portocaliu la Cluj-Napoca!

De luni abia avem „vârful”, dar la Botoșani și Ploiești se va juca 

Dar urgia ar începe, culmea, abia de luni încolo! Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a emis deja o avertizare la Pro TV:

Pentru luni, marți și miercuri, echipa ANM ia în considerare să prelungească codul roșu având în vedere menținerea regimului de temperaturi la valori de 40-41 de grade. Practic, debutul săptămânii ar reprezenta vârful acestui episod de caniculă, persistent, intens și extins în toată țara. Este o situație fără precedent, niciodată nu am avut cod roșu la nivelul ariei de extindere”

Primul ministru Marcel Ciolacu a convocat o videoconferință pentru a solicita prefecților și celorlalte autorități locale să ia măsuri pentru protejarea populației, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, coordonează pregătirea unităților sanitare de primir urgențe în acest context. Dar… Superliga se joacă și luni! De la 18:30 avem FC Botoșani – Oțelul Galați iar de la 21:30, Petrolul Ploiești – Gloria Buzău!

„Acestea sunt riscurile! Efectele secundare pot merge spre rupturi musculare, până la colaps”

Adrian Motoacă (foto jos) este medic sportiv la Unirea Slobozia, nou-promovată în Superliga care va juca fix în partida inaugurală a acestui sezon. Azi, de la ora 18:30, la Ovidiu, împotriva Farului Constanța. Într-o localitate sub cod portocaliu de caniculă, la 32 de grade Celsius prognozate la start de meci și umiditate 45%.

Iată cum comentează prin filtrul expertizei sale riscurile la care se supun fotbaliștii în aceste condiții extreme:

Riscurile țin de deshidratarea majoră, iar prin deshidratare se pot produce diferite efecte secundare. Pot apărea de la rupturi musculare, până la colaps, prăbușirea jucătorului pe teren. Poate fi vorba de un consum foarte mare de săruri din organism, exces de transpirație”

Ce pot face medicii echipelor și câte pauze de hidratare vor fi în prima etapă din Superliga?

De obicei, soluția aleasă și indicația numărul unu ar fi cu săruri de rehidratare, cu izotonice. La geanta medicală a medicului sportiv, pentru astfel de situații, există de la săruri de rehidratare până la soluție perfuzabilă. Hidratarea jucătorului este recomandată, pentru astfel de temperaturi, minimum la jumătate de oră, 20-30 de minute. Din ce știu, până în momentul de față, vor fi două pauze de hidratare, la jumătatea fiecărei reprize”

LPF monitorizează situația, dar „ăsta e programul, până acum nu s-a luat în calcul vreo amânare”

Am contactat Liga Profesionistă de Fotbal, organizatorul Superligii care debutează în acest week-end, pentru comentarii pe marginea acestor realități îngrijorătoare.

Justin Ștefan, secretarul general al LPF (foto sus), spune că situația e monitorizată atent dar până acum nu s-a luat în calcul vreo amânare:

Categoric urmărim ce se întâmplă. În același timp, meciurile se vor disputa conform programului, regulamentar există mai multe pauze de hidratare care vor fi acordate. Deja a fost informat CCA-ul și asta este situația la momentul acesta. Până acum, nu s-a luat în calcul vreo amânare. După cum putem observa s-au disputat și alte jocuri, se vor mai disputa și în week-end”

Concluzia e clară la acest moment, având în vedere structura calendarului competițional, iar Justin Ștefan spune că o situație asumată de toată lumea:

Înțelegem situația, însă, în același timp, practicarea jocului de fotbal, inclusiv în aceste condiții, reprezintă o situație asumată de toată lumea. Ăsta e programul, este vorba de numărul de etape, formatul și modul în care arată anotimpurile la noi în țară. Chiar și iarna, trebuie să ne aducem aminte, pot apărea probleme. Din păcate asta e situația, cu ea ne confruntăm și, cu siguranță, nu se va pune problema, inclusiv în cupele europene pentru meciurile jucate acasă, să se amâne partidele”

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Momentul în care o gravidă în 9 luni îşi prinde soţul cu amanta pe plajă. Ce a putut să-i spună infidelul când a dat cu ochii de ea
Momentul în care o gravidă în 9 luni îşi prinde soţul cu amanta pe plajă. Ce a putut să-i spună…
De nerecunoscut! Transformarea fizică a brazilianului numit ”circar” de Gigi Becali la FCSB
De nerecunoscut! Transformarea fizică a brazilianului numit ”circar” de Gigi Becali la FCSB
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut…
Atletul român care nu a fost lăsat să participe la JO dintr-un motiv incredibil: „Mi s-a spus că oricum n-am șanse la medalie”
Atletul român care nu a fost lăsat să participe la JO dintr-un motiv incredibil: „Mi s-a spus că oricum n-am…
Cum arată acum Rocsana Marcu, fosta prezentatoare tv. S-a îngrășat enorm, iar fanii abia dacă o mai recunosc
Cum arată acum Rocsana Marcu, fosta prezentatoare tv. S-a îngrășat enorm, iar fanii abia dacă o mai recunosc
ULTIMA ORĂ! Florin Piersic a tras cortina! Anunț de ultim moment!
ULTIMA ORĂ! Florin Piersic a tras cortina! Anunț de ultim moment!
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Metoda prin care Ionuț vrea să-și ia un apartament, fără bani din conturi sau credit. Dezvoltatorii imobiliare ridică din sprâncene
Metoda prin care Ionuț vrea să-și ia un apartament, fără bani din conturi sau credit. Dezvoltatorii imobiliare ridică din sprâncene
De ce atât de puține plante sunt ALBASTRE?
De ce atât de puține plante sunt ALBASTRE?
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Cele două alimente care ne fac mai inteligenți, potrivit dr. Vlad Ciurea
Cele două alimente care ne fac mai inteligenți, potrivit dr. Vlad Ciurea
Mașinile care rămân garantat blocate la ITP. Vor fi reverificate la sânge de RAR
Mașinile care rămân garantat blocate la ITP. Vor fi reverificate la sânge de RAR
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
30 de streameri populari din România vin la primul event local de gaming din toamna asta
30 de streameri populari din România vin la primul event local de gaming din toamna asta
Sport murdar. Pedepse dictate după partide trucate la tenis şi anchetă în fotbal german
Sport murdar. Pedepse dictate după partide trucate la tenis şi anchetă în fotbal german
În cât timp se prescrie o infracțiune rutieră? După câte luni se anulează amenda de circulație
În cât timp se prescrie o infracțiune rutieră? După câte luni se anulează amenda de circulație
Michele Morrone, mesaj acid după vizita în România. Ce l-a făcut pe actor să răbufnească, în online. A transmis totul în română
Michele Morrone, mesaj acid după vizita în România. Ce l-a făcut pe actor să răbufnească, în online. A transmis totul…
×