Temutul Ilie Ceaușescu și cel mai răsunător transfer pe care Steaua București l-a ratat în pofida puterii pe care o avea și a aparatului de opresiune pe care îl folosea! „O să te arestăm”

SURSA FOTO: SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 5 poze

Gică Popescu (56 de ani), unul dintre cei mai importanți fotbaliști din istoria echipei naționale, fost căpitan la FC Barcelona, a rememorat episodul în care temutul Ilie Ceaușescu, fost general al Armatei Române și frate al dictatorului Nicolae Ceaușescu, a încercat să îl aducă la Steaua București cu forța.

Gică Popescu a fost supravegheat și chiar persecutat la un moment dat, iar în cele din urmă s-a ajuns și la amenințări, după cum chiar el a dezvăluit. Ilie Ceaușescu a dat ordin să fie arestat dacă nu îi respectă solicitarea, însă chiar și așa, fostul mare fundaș s-a ținut tare pe poziții.

Gică Popescu, persecutat de Ilie Ceaușescu, fratele dictatorului care a fost ucis la Revoluția din 1989! Cum s-a încercat transferul său la Steaua București cu forța

Gică Popescu și-a început cariera de fotbalist la Craiova, însă în 1987 a fost nevoit să facă pasul la Steaua București pentru a îndeplini stagiul militar obligatoriu. Așadar, sezonul 1987 – 1988 l-a prins în tricoul roș-albastru, iar performanțele înregistrate au fost remarcabile. Steaua a luat campionatul în România la capătul acelei stagiuni și, de asemenea, a jucat în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, de unde a fost eliminată cu greu de Benfica Lisabona, scor 0-0 la București și 0-2 în Portugalia.

Inițial, Gică Popescu și-a dorit să continue la Steaua și după îndeplinirea stagiului militar, însă după o dispută pe care a avut-o cu tatăl său a fost convins să revină la Craiova. Totuși, Armata nu a vrut să audă de o astfel de posibilitate și, în frunte cu generalul de pe atunci, temutul Ilie Ceaușescu, fratele fostului dictator Nicolae Ceaușescu, a făcut eforturi pentru a-l forța pe Gică Popescu să rămână la Steaua.

Însă, „Baciul” luase deja decizia de a reveni la echipa care l-a crescut, în principal pentru a fi alături de familie. Astfel, a făcut tot posibilul pentru a-și îndeplini scopul, chiar și cu riscul de a suferi consecunțele impuse de aparatul de opresiune caracteristic sistemului comunist.

În cele din urmă, Gică Popescu a revenit la Craiova și chiar a redebutat în tricoul alb-albastru în sezonul 1988 – 1989, însă la aproximativ două luni de zile distanță, când apele păreau ceva mai liniștite, fostul mare fundaș a fost chemat la București.

După ce m-au lăsat în pace, la vreo 2 luni de zile, m-au chemat la București. Prim-secretarul Traian Ștefănescu m-a chemat și a zis: «Trebuie să te duci la București că te cheamă la cabinetul de la Ilie Ceaușescu. Du-te, dar nu te înmoi, că nu…»”, și-a amintit Gică Popescu, potrivit Iamsport.ro.

A urmat apoi întâlnirea cu Ilie Ceaușescu, în cadrul căreia lucrurile au fost la un pas să degenereze în ceva nedorit:

Din nou cu tata, unchiul și nea Țîcă. Ne-am dus la Militari, unde era Ministerul Apărării, m-am dus la Ilie Ceaușescu, cu bodyguarzii după mine și mi-a spus: «Ești dezertor, trebuie să te întorci la Steaua. Și dumneavoastră trebuie să semnați că vă obligați să îl aduceți». Ne-a dat câte o hârtie, câte un pix, începuseră să scrie. Și zic: «Ce faceți acolo, de ce scrieți? Eu oricum nu mă mai întroc. Degeaba scrieți, că nu mă întorc!». S-au oprit din scris, s-a enervat Ilie Ceaușescu, a apăsat butonul de sub masă, au venit doi soldați înarmați, cu cineva de la garnizoană: «Duceți-l în camera cealaltă, e arestat din momentul de față! Să rămână aici, îl duceți la cazarmă». M-am dus în camera cealaltă și vorbeam cu un soldat: «Dacă plec, ce faceți? Trageți?» / «Te rog frumos, nu face asta…». Eu glumeam cu ei: «Trageți?» / «Nu, nu, nu, Gică, te rugăm…». Erau albi săracii. Zic bine, mă arestați. M-au luat soldații din spatele meu și șeful garizoanei, am coborât, tata cu Țîcă Zamfir rămăseseră în birou la Ilie Ceaușescu. Coborâd scările, am zis că trebuie să se întâmple ceva. Când mergeam către mașină, de la geam: «Întorceți-vă!». Ne-am întors și îmi spune: «Fii atent, îți dau două săptămâni timp să te gândești, da-ți-i bilet de voie să se ducă și să se întoarcă» / «Bine»”, a completat Gică Popescu.

„O să te arestăm, o să te băgăm cu forța”

După ce a plecat de la Ministerul Apărării, Gică Popescu a mers la sediul clubului, unde a luat o nouă decizie curajoasă, care putea veni la pachet cu o serie de consecințe. „Baciul” a rupt în fața comandantului biletul de voie pe care l-a primit, conform solicitării făcute de Ilie Ceaușescu.

Ne-am întors la club, îmi scrie comandatul bilet de voie, termină biletul de voie, mi-l dă – eu venisem cu mașina mea, era parcată chiar în fața ușii – îl iau, îl rup fix în fața lui, îl arunc în sus și îi zic așa: «O să mă întorc când vreau eu, pe mine nu o să mă aduceți niciodată cu forța!». Și am plecat. Și pe sală striga: «O să te arestăm, o să te băgăm la pușcărie!». Am luat mașina, am plecat cu scârțâit de roți la Craiova și nu m-am mai întors niciodată! Am fost și puțin inconștient, aveam tot sistemul în spate. Eram un tânăr inconștient care a ținut-o pe a lui: «Nu mă duc la Steaua, nu mă luați cu forța!». Și nu m-au luat”, a încheiat Gică Popescu.

Gică Popescu a rămas la Craiova până în vara anului 1990, când PSV Eindhoven l-a cumpărat din Bănie. A rămas în Olanda până în 1994, după care a făcut pasul în Anglia, pentru a deveni jucătorul lui Tottenham. Mai apoi, după un sezon petrecut la Londra, Gică Popescu a semnat cu marea Barcelona, a cărei căpitan a devenit ulterior.

Publicat: 01 09. 2024, 12:21