Top 10 afaceri inspirate în mercato de iarnă din Superliga ultimilor ani! Mișcările de geniu prin care Mihai Rotaru, Gică Hagi, Valeriu Iftime și Laszlo Dioszegi au dat marile lovituri financiare la început de an! SPECIAL
Perioada transferurilor de iarnă reprezintă oportunitatea ideală pentru cluburile din Superliga de a-și adapta din mers lotul la obiectivul impus înainte de startul sezonului. Un mercato al reglajelor fine care pot aduce declicul necesar dar, în același timp, contextul unor afaceri fotbalistice de top când conducătorii au fler și viziune. Care sunt mișcările de geniu prin care Mihai Rotaru, Gică Hagi, Valeriu Iftime sau Laszlo Dioszegi au intrat în top 10 transferuri de iarnă din punct de vedere al profitului?
ProSport îți prezintă în exclusivitate ierarhia realizată la capătul unui demers în premieră! Conducătorul Craiovei deține recordul ultimelor 7 sezoane din Superliga, „Regele” e prezent cu două mutări de clasă, la fel ca patronul lui Sepsi și cel al Botoșaniului. Nici CFR Cluj, prin Nelu Varga, nu lipsește din lista câștigurilor considerabile la începuturi de an!
Top 10 afaceri inspirate: de la Gică Hagi la Mihai Rotaru
Au fost analizate toți jucătorii legitimați de cluburi de Superliga în ultimele 7 sezoane (edițiile 2016/2017 – 2022/2023), urmărindu-se apoi traiectoria lor pentru a calcula marja de profit obținută de cluburi prin diferența dintre suma încasată la vânzarea acestora și suma investită pentru aducerea lor.
Pe locul 10 îl regăsim pe Gică Hagi, patronul-antrenor de la Viitorul, devenită ulterior Farul Constanța. În iarna lui 2017, acesta făcea o mutare din categoria celor cu adevărat de geniu. Îl aducea la club pe George Țucudean (foto sus), atacant liber de contract, după experiența arădeanului la Pandurii Târgu Jiu. Afacerea Țucudean a însemnat și un plus sportiv uriaș, dar și un profit financiar considerabil:
- Viitorul câștigă în vara lui 2017 titlul de campioană, cu Țucudean marcând 4 goluri în 6 apariții din play-off
- Cu Hagi, atacantul intră în circuitul echipei naționale și devine om de bază în ofensiva României
- În ianuarie 2018, la doar un an după ce venise liber de contract la Viitorul, Țucudean pleacă la CFR Cluj pentru 450.000 euro
Valeriu Iftime: zero cenți la achiziții, doi jucători, profit 1,1 milioane euro!
Vom vedea un paradox, liderul topului, Mihai Rotaru de la Universitatea Craiova, e prezent cu un singur transfer, dar un adevărat „tun”, în ierarhia noastră! În schimb, spre exemplu, Valeriu Iftime e reprezentat prin doi fotbaliști.
În iarna lui 2020, Botoșani îl aducea fără tam-tam și gratis pe atacantul Marko Dugandzic. Cumva firesc, pentru că vârful croat nu marcase în campionat în ultimele două sezoane pentru Osijek, în țara natală, jucând în doar 6 meciuri! Dar ce mutare s-a dovedit a fi pentru Valeriu Iftime și chiar pentru toată Superliga!
- Mai puțin de 10 luni l-a putut ține Botoșani pe Dugandzic, care a marcat 8 goluri în 13 meciuri de Superliga
- Iftime l-a vândut pentru 500.000 de euro în Rusia, la Sochi
- Croatul s-a întors ulterior în Superliga devenind campion cu CFR Cluj și golgheter al României din tricoul Rapidului!
Cealălalt transfer „de aur” realizat iarna de Botoșani și Iftime e mai recent. În februarie 2021 îl legitima gratis pe tânărul fundaș Bogdan Racovițan (foto sus), crescut de Dijon în Franța. Peste un an, polonezii de la Rakow plăteau 600.000 de euro spre Botoșani. Iar Bogdan e azi la naționala României!
Sepsi în afacerile Tandia și Andres Dumitrescu
Tot 600.000 de euro a câștigat și Sepsi OSK Sf. Gheorghe, prin conducătorul ei, Laszlo Dioszegi și afacerea Ibrahima Tandia. În februarie 2018, extrema de 24 de ani din Mali sosea în Covasna, jucător liber de contract după experiențe în Franța la Sochaux, Caen și Tours. În vara lui 2019 a fost vândut la Al Hazem, în Arabia Saudită, pentru peste jumătate de milion de euro!
A doua mutare din top 10 a lui Dioszegi îl plasează însă pe podiumul ierarhiei noastre! E vorba de legitimarea fundașului stânga de doar 19 ani Andres Dumitrescu (foto sus) în iarna lui 2020. Fără contract după ce se formase ca junior la FC Argeș, Padova (Italia) și Lugano (Elveția), Dumitrescu a devenit un reper în echipa lui Sepsi. Iar toamna trecută a plecat la Slavia Praga pentru 1 milion de euro! Intrând inclusiv în circuitul echipei naționale!
Nelu Varga, cel mai recent „tun”
Nelu Varga de la CFR Cluj, campion și la afaceri dezastruoase în perioada transferurilor de iarnă, are câteva mutări de mare inspirație. Cea mai recentă, kosovarul Krasniqi, pentru care a plătit doar 200.000 de euro celor de la Ballkani și pe care în aceste zile l-a vândut Rapidului cu 1 milion de euro! Analizând strict raportul sumă de achiziție – sumă de vânzare, profit de 800.000 de euro!
Dar în 2018 CFR Cluj a dat o lovitură și mai mare, care aduce clubul pe podiumul topului nostru, la egalitate pe ultima treaptă cu profitul de 1 milion de euro al lui Dioszegi prin Andres Dumitrescu. E vorba de afacerea Mihai Bordeianu. Cumpărat cu doar 200.000 de euro de la FC Botoșani, închizătorul a fost vândut după doi ani și jumătate în Arabia Saudită, la Al Qadsiah, pentru 1,2 milioane euro!
Gică Hagi, un loc sub Mihai Rotaru, dar ce mișcare de all-in!
Înainte de a descoperi cele mai tari transferuri din punct de vedere financiar din iernile ultimelor 7 sezoane de Superliga, unde Mihai Rotaru deține supremația, să nu uităm de cei 750.000 de euro câștigați de fosta campioană Astra Giurgiu prin afacerea Constantin Budescu, respectiv vânzarea mijlocașului sosit gratis la giurgiuveni în 2017 după o experiență în China, către FCSB!
Pe locul 2 în top îl avem pe Gică Hagi prin mutarea care a contribuit inclusiv la relansarea carierei lui Ianis Hagi, fiul său. „Regele” plătea în ianuarie 2018 o sumă uriașă pentru Superliga, 2,8 milioane de euro, și îl repatria pe Ianis la Viitorul de la Fiorentina, unde nu primea șanse de joc la prima echipă. De amintit că Ianis fusese vândut în 2016 spre italieni pentru 2 milioane de euro.
Mutarea, aparent șocantă, s-a bazat însă pe încrederea lui Gică Hagi în potențialul fiului, pe flerul de antrenor al părintelui și pe calitățile indiscutabile ale lui Ianis. Ce a urmat? Ianis a devenit unul din mijlocașii de clasă ai Superligii, prezent în echipa sezonului două ediții la rând, transferându-se la Genk, în Belgia, pentru 4,7 milioane euro în vara lui 2019! Bilanțul afacerii? Profit de 1,9 milioane euro pentru Gică Hagi și clubul său!
Cum să spargi piața: cazul Alex Mitriță
Aceeași încredere pe care Hagi a avut-o în Ianis s-a manifestat și din partea lui Mihai Rotaru, finanțatorul Universității Craiova, în raport cu mijlocașul Alex Mitriță. Viitorul îl vânduse pe Mitriță italienilor de la Pescara în 2015 pentru 500.000 de euro, de unde Știința l-a luat împrumut de talentatul fotbalist în vara lui 2017. Cele 6 luni petrecute de Alex în Bănie l-au cucerit pe Mihai Rotaru. Astfel că, în iarna lui 2018, plătea 730.000 de euro spre Pescara pentru a-l achiziționa cu titlu definitiv pe jucător.
Investiția s-a dovedit de mare campion pentru Mihai Rotaru! Alex Mitriță a petrecut un singur an calendaristic la Universitatea Craiova până când, în februarie 2019, New York City FC îl achiziționa pentru 8 milioane de euro! Profit pentru Craiova? 7.370.000 euro din valoarea transferurilor, cu mențiunea că în niciunul din cazurile analizate în topul nostru nu au fost luate în calcul și eventualele procente din revânzare ulterioară deținute de cluburi!