Sezonul fotbalistic intern e aproape de final, deja putem trage concluzii ferme când vine de revelații în Superliga, fotbaliști cu evoluții peste așteptările celor mai mulți, care și-au crescut considerabil cota de piață sau în care investițiile cluburilor sunt infime raportat la cifrele remarcabile ale acestora din campionat.
Nu vom regăsi jucători precum rapidistul Rrahmani, care a sosit totuși în Giulești din postura de golgheter al unui campionat și pe care s-au plătit 600.000 de euro, în ciuda rezultatelor lui excelente. Și lipsesc jucători din categoria Lixandru, Șut (FCSB), Bîrligea, Otele (CFR Cluj), a căror ascensiune în campionatul nostru începuse încă de sezonul trecut și care în această ediție doar au trecut, jos pălăria!, la un nivel superior.
ProSport îți prezintă top 5 revelații în Superliga, o categorie specială, fără ierarhie, care nu evidențiază cei mai buni jucători din campionat, ci construiește galeria fotbaliștilor care și-au depășit statutul de la startul sezonului și se anunță, pentru ediția următoare, candidați cu argumente la rolul de protagoniști, cum au fost și în ultimul an!
În vara lui 2021, când Oțelul Galați evolua în Liga 3, un mijlocaș italian sosea liber de contract după două sezoane petrecute în primul eșalon din… Malta! Juri Cisotti a crescut în același timp cu echipa de azi a lui Dorinel Munteanu. Nou-promovată în Superligă, formația gălățeană a fost condusă extraordinar din teren de căpitanul italian ajuns la 31 de ani.
Fotbalist trecut, fără să convingă, pe la Chievo Verona, Spezia sau Vicenza, Cisotti a reușit în primul lui sezon de Superliga să marcheze 7 goluri și să ofere 3 pase de gol în 27 de partide ale unei echipe considerate cu șanse uriașe să retrogradeze, dar care a dominat play-out-ul și are șanse uriașe să joace în cupele europene la anul! Pentru că Oțelul e implicată și în finala Cupei României, dincolo de posibilul parcurs spre Conference League prin barajele Superligii!
Nu știu cum îl cheamă, italianul ăla (n.r. – Cisotti) care a dat golul doi. Luați-l și naturalizați-l!” – Anghel Iordănescu, fost selecționer România
Oțelul Galați mai bifează o poziție în top 5 revelații din Superliga. Prin Alexandru Pop, atacantul de 24 de ani sosit în echipa lui Dorinel Munteanu vara trecută, de la Unirea Dej. De la 350.000 euro cotă de piață în momentul mutării, la 1,2 milioane euro cotă actuală, potrivit transfermarkt!
În avanposturile unei formații nou-promovate în Superliga și cu un stil mai degrabă ermetic, pe profilul impus de Dorinel Munteanu, Pop a reușit 11 goluri în 29 de apariții pe durata sezonului regular! Mai bine de un sfert din toate golurile Oțelului până azi în campionat!
A dat mai bine ca mine (n.r. în România – Argentina 3-1 la World Cup 1994). A tras mai puternic. Execuția e fabuloasă. Lovitura lui a fost mai bună. Mingea s-a dus mai sus acum, a mea s-a dus mai jos în plasă” – Ilie Dumitrescu la DigiSport după golul lui Alex Pop în Oțelul Galați – CFR Cluj din acest sezon
Descoperit în urma proiectului FRF de scouting rural „Performanța are viitor”, portarul Răzvan Sava, crescut de LPS Banatul Timișoara, a ajuns de la o vârstă fragedă în fotbalul italian semnând cu Pro Sesto, Juventus Torino, apoi AC Torino, cu împrumuturi pe parcurs la Pescara ori Lecce. Totul până la 20 de ani, fără să joace vreun meci la nivel de seniori.
În ianuarie 2022, CFR Cluj a plătit 250.000 de euro celor de la AC Torino și l-a transferat. Bine a făcut! Dacă în partea a doua a sezonului trecut de Superliga bănățeanul a apărat în doar 3 meciuri de campionat și 2 partide din Cupa României, în acest sezon a devenit titular incontestabil în Gruia. Cu evoluții remarcabile, care l-au impus în poarta naționalei de tineret și îl împing serios spre naționala de seniori a României!
Pe baza performanțelor din Superliga 2023/2024, Sava a ajuns de la o cotă de 200.000 de euro, vara trecută, la 1,4 milioane euro. Și e monitorizat de mai multe cluburi din ligi vest-europene importante!
În afară de faptul că are un fizic, e și bun în poartă. Poate că toată lumea se aștepta să fie o scădere în poarta CFR-ului după plecarea lui Scuffet, care a fost foarte, foarte bun, anul trecut. Nu e așa! Sava e cel puțin la același nivel, și fizic, și la nivelul prestațiilor. E bun Sava, chiar e foarte bun!” – Mihai Stoica, președinte C.A. FCSB, la OrangeSport
Rămânem la capitolul portari, dar ne mutăm spre Oltenia și un goalkeeper care nu face parte din aceeași generație cu Sava. E vorba de Laurențiu Popescu, titularul de drept între buturi pentru Universitatea Craiova în acest sezon, cu evoluții apreciate și reflexe spectaculoase. Dar cine se aștepta la așa ceva?
Originar din Filiași, Popescu e încă din 2014 în tricoul Universității, a fost împrumutat de-a lungul anilor pe la Pandurii Tg. Jiu, Poli Iași și FC Brașov, dar a ajuns abia la 27 de ani să confirme și să i se ofere șansa titularizării constante în alb-albastru! În acest sezon, Laurențiu Popescu și-a dublat cota de piață. Ce înseamnă ediția 2023/2024 pe el? Până azi, 35 de meciuri din totalul de 72 în care a reprezentat Universitatea în ultimii… 10 ani!
Pe Laurențiu eu l-am promovat, la 18 ani, la un meci cu Voluntari, în care a și apărat un penalty și am învins cu 2-0. Un copil foarte talentat, foarte serios, mereu vrea să fie mai bun, nu se mulțumește cu puțin. A demonstrat acum că e constant, are reflexe foarte bune. A ajuns la maturitate” – Silviu Lung, fost mare portar al României, pentru GSP
Bucureșteanul Alexandru Musi a început fotbalul la… Valencia, în Spania!, de unde FCSB l-a recrutat în 2016. Talentatul fotbalist ofensiv are doar 19 ani și practic a explodat la nivel de Superliga în acest sezon, împrumutat la Petrolul Ploiești.
Musi a marcat 4 goluri și a oferit 3 pase de gol în sezonul regular pentru prahoveni, transformându-se dintr-o soluție pentru acoperirea Regulii U21 într-o certitudine încântătoare pentru Petrolul. Și, probabil, o potențială confirmare pentru campioana FCSB, din sezonul următor. Cert este că a crescut cu 400.000 de euro cota lui de piață și a intrat deja, la 19 ani, cu forță, în circuitul naționalei de tineret a României!
N-a avut voie să joace (n.r – Musi în Petrolul – FCSB). Am avut contract că n-are voie să joace. Cum să joace? Din vară îl luăm, normal că îl luăm. E tehnic, îmi place de el” – Gigi Becali, patron FCSB
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER