După exact patru ani, UTA și Lecce fac o nouă afacere legată de un tânăr fotbalist român și tot prin intermediul impresarului Cătălin Sărmășan. În vara lui 2020, la gruparea din Sudul Italiei ajungea Cătălin Vulturar, fotbalist care între timp s-a întors în România, la Rapid, iar acum „zboară” spre Peninsulă un alt tânăr, Raul Stanciu (17 ani).
Este vorba despre mijlocașul lateral pe care Mircea Rednic l-a debutat în august 2023 în SuperLigă la vârsta de 16 ani și 5 luni, ocazie cu care acesta a devenit și cel mai tânăr jucător care a evoluat vreodată pentru UTA în elita fotbalului românesc. Până la urmă, arădeanul rămâne cu cinci apariții în SuperLigă (toate din postura de rezervă) și trei în Cupa României pentru „roș-albi”.
Fotbalistul a plecat deja la Budapesta, de unde va lua avionul spre Lecce, unde vineri, în prezența impresarului Cătălin Sărmășan, va semna contractul ce-l va lega de gruparea salentină până în vara lui 2027, cu posibilitate de prelungire pe încă doi ani. Sărmășan a mai intermediat și alte transferuri de juniori români la Lecce, în lotul italienilor mai aflându-se acum portarii Răfăilă și Borbei, precum și Lenghel, M. Popescu, Burnete și Kodor.
UTA va încasa aproximativ 150 de mii de euro din transferul lui Stanciu, care a venit de la Atletico, club care a păstrat 50% din drepturile federative ale fotbalistului, așa că suma ar trebui să se împartă egal. Iar din cei 75 de mii de euro, Atletico Arad ar trebui să direcționeze către CS Socodor, clubul care l-a format pe Stanciu de la vârsta de 8 ani, un procent de 18%, adică 13.500 de euro.
În schimb, suma pe care o încasează gruparea fanion a Aradului ar putea crește în funcție de performanțele lui Stanciu în Italia, cum ar fi numărul de prezențe în echipa Primavera sau debutul la prima echipă a prim divizionarei italiene. Totodată, UTA ar trebui să păstreze 10% dintr-un viitor transfer al fotbalistului care a jucat și la echipa națională sub 17 ani a României și a reușit un gol și un „assist”.
Stanciu a început fotbalul la CS Socodor, echipa din comuna natală, la vârsta de 8 ani. La 12 ani, el a trecut deja la Atletico, care mai apoi l-a împrumutat înapoi la Socodor, unde a debutat în campionatul Ligii 4 la doar 14 ani. La 15 ani, fotbalistul juca deja în Liga 3, la Progresul Pecica, iar la 16 ani și 5 luni pășea pe gazonul de pe „Ion Oblemenco”, în SuperLigă.
Primul său antrenor, Tiberiu Darazs, consideră că Raul a făcut o alegere bună plecând în Italia.
„Bineînțeles că s-a sfătuit cu mine, îi sunt ca un tată, am fost atâția ani împreună și-l cunosc foarte bine. Cred că la Lecce, în acel mediu, la un club ce pune mare preț pe copii și juniori, se poate dezvolta mult ca persoană și ca fotbalist. Dacă ceva îți bagă în cap italienii, atunci aceasta e tactica, iar Raul are mare nevoie de asta.
El calități native are foarte bune, viteză, forță, execuții, dar – într-adevăr – mai trebuie să fie disciplinat din punct de vedere tactic. Îi urez mult noroc, să fie sănătos și când va ajunge să joace în Serie A să-mi trimită o invitație la meci!”, ne-a mărturisit Darazs.
Raul Stanciu a mai fost curtat din Italia și de divizionarele secunde Sassulo și Sampdoria, dar Lecce a fost mai convingătoare. Fotbalistul își prelungise contractual cu UTA în vara anului trecut până în anul 2026.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER